Röd, en film om förväntningar på barn och vuxna

Röd är en Pixarfilm som hjälper oss att reflektera över förväntningar och vikten av familjemandat. Vi kommer att berätta om dess viktigaste lärdomar i följande artikel.
Röd, en film om förväntningar på barn och vuxna
Elena Sanz Martín

Granskad och godkänd av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

I mars 2022 släpptes en ny audiovisuell produktion från Pixar® över hela världen som lyckades fängsla barn och vuxna. Röd är en animerad äventyrsfilm för barn som berättar om en av de viktigaste processerna i livet: övergången från barndom till tonåren.

Med ett tydligt fokus på emotionell intelligens utbildar denna film barn om värderingar och förmedlar avgörande budskap till både föräldrar och barn.

Animerade filmer ger inte alltid de bästa exemplen. Lyckligtvis är tjejslagskämpar och känslomässig arrogans inte längre alltid i berättelsernas centrum. Ibland ser vi mästerverk som hjälper små att förstå och ta hand om sig själva, Röd är ett bra exempel på detta.

Är du redo att ta en närmare titt?

Röd: tonårens röda panda

Om du inte har sett den här fantastiska och förtjusande filmen ännu, låt oss ge dig en förhandstitt på dess huvudsakliga handling.

Röd fokuserar på livet för Meilin Lee (kallad Mei), en 13-årig kanadensisk tjej av kinesisk härkomst. Mei bor i Toronto med sina föräldrar och är en ”perfekt” dotter: Hon får utmärkta betyg, hjälper till i familjeföretaget och är lydig och ansvarsfull.

Flickan har en oskiljaktig grupp vänner och är bara ytterligare en tonåring, med sin egen smak och förhoppningar för sin ålder. Hennes förhållande till sin mamma är dock något ansträngt och komplicerat. Ming är en traditionell och överbeskyddande kvinna med en mycket tydlig uppfattning om hur hennes dotter ska vara och med en stark önskan att se till att de uppdragen uppfylls.

Mei följer reglerna och tvekar inte att hålla tillbaka för att behaga och hedra sina föräldrar. Men med ankomsten av hennes tonårstid förändras allt.

Hon upptäcker att när hon överväldigas av intensiva negativa känslor, då förvandlas hon till en enorm röd panda utan att kunna behärska sig själv. Detta orsakar hennes skam och gör att hennes mamma vill hålla henne inlåst och gömd tills hon kan utföra ritualen som kommer att befria henne från detta fenomen.

Men den unga kvinnan upptäcker en fristad bland sina vänner och en plats där hon accepteras och värderas för den hon är. Och så bestämmer hon sig också för att acceptera sig själv och lära sig att hantera den röda pandan som bor inuti henne.

Familjens förväntningar och mandat

Röd utbildar barn om värderingar på många olika nivåer, men lägger särskild vikt vid förväntningarnas kraft. Därmed kan vi extrahera några viktiga huvudbudskap.

1. Duktig-flicka-syndrom

Till viss del skulle man kunna säga att Meilin Lee är en överanpassad ung kvinna eller att hon lider av duktig-flicka-syndromet Det handlar inte om någon verklig störning utan denna term hänvisar till en uppsättning tillstånd som får barn (särskilt flickor) att förtränga sig själva och koppla från sig själva för att anpassa sig till vad som förväntas av dem.

Som ett resultat lägger de åt sidan sin smak, sina önskningar eller sina intressen för att tillfredsställa sina föräldrar och få deras godkännande. När föräldrar ställer för höga eller stela förväntningar på sina barn kan de bli till synes perfekta men olyckliga barn.

2. Familjemönster som upprepar sig

Röd är inte en film som är tänkt att döma, utan snarare att förstå. Den visar att de förväntningar på perfektion som Ming ställer på sin dotter inte är något annat än en återspegling av den utbildning hon själv fått. Den röda pandan som förblev tyst, som skuggan av sina egna sår och dess olösta problem, släpps också lös inom henne.

Verkligheten är att om vi inte gör det inre arbetet med introspektion och självreflektion, tenderar vi att överföra samma bördor som först lades på oss till våra barn.

3. Tillåt dig själv att vara autentisk

Slutligen lär den här filmen både barn och vuxna vikten av att tillåta oss själva att känna och vara sanna mot våra känslor. Även om andra förväntar sig att vi alltid ska vara snälla och lugna och dölja vår “mörka sida”, är det viktigt att acceptera och omfamna det som en del av oss.

Många som alltid är glada och lugna bär på en mask, eftersom negativa känslor är universella och ofrånkomliga. Sorg, ilska, besvikelse eller förvirring är giltiga och det är vår rätt att gå igenom dem och låta våra barn gå igenom dem utan att förtrycka dem.

Mei tittar i spegeln som en röd panda.
Titta i spegeln och känn igen dig själv i dess reflektion. Det bästa sättet att gå igenom ett förändringsstadium är att acceptera dig själv som förändringens protagonist.

Njut av internet med din familj

Den här filmen har orsakat kontroverser eftersom den handlar om extremt viktiga ämnen som normalt är uteslutna från barnfilmer. Till exempel de förändringar som tonåren innebär, både på ett fysiskt plan (som att mensen kommer) och på ett känslomässigt plan (intensiteten med vilken allt upplevs och svårigheten att hantera det).

Ändå är Röd en utmärkt film att dela med din familj och som hjälper alla medlemmar att reflektera. Om det är svårt för barn att återupptäcka sig själva som tonåringar och lära sig att hantera sig själva, är det också svårt för föräldrar att låta dem växa upp i frihet. Men att anpassa de förväntningarna vi ställer på våra barn är ett av de bästa sätten att bana väg för dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Ortigosa López, S. (2002). La educación en valores a través del cine y las artes. Revista iberoamericana de educación.
  • Segoviano, M. (2000). El trastorno vincular sobreadaptativo. Psicoanalisis de las configuraciones vinculares: revista de la Asociación Argentina de Psicología y Psicoterapia de Grupo, 157-178.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.