Förlorad ungdom, ett filmkoncept om livet

Förlorad ungdom är ett koncept som avhandlas i en film som berättar om de värderingar och ansvar som finns under den komplexa ungdomstiden.
Förlorad ungdom, ett filmkoncept om livet
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 23 maj, 2020

Idén om ”förlorad ungdom” kommer från en film med titeln Mom at Sixteen. Den behandlar frågan om tonårsgraviditeter och alla problem de medför, och är tänkt att tala till ungdomar som är på väg att bli sexuellt aktiva.

Tanken är att de ska reflektera över sina liv, uttrycka sig öppet och få information om frågor som berör dem.

Fakta

För de intresserade är här några fakta om Mom at Sixteen:

  • Släpptes 2005 i USA.
  • Längd: 86 minuter.
  • Originalspråk: engelska.
  • Regisserad av Peter Werner.
  • Manuset skrevs av Nancy Silvers.
  • Musiken komponerades av Richard Marvin.
  • Kamera av Neil Roach.

Vad händer i filmen?

Hur behandlar filmen huvudtemat och begreppet förlorad ungdom? I filmen är huvudpersonen Jacey Jeffries, spelad av Danielle Panabaker, en 16-årig flicka. Hon är en lysande och flitig gymnasieelev vars liv förändras för alltid.

Jacey blir oplanerat gravid. Hennes mamma vet inte hur hon ska reagera. Mitt i konfrontationerna mellan mor och dotter beslutar sig Jacey för att behålla sitt barn och inte avbryta graviditeten. Hennes mamma stöder inte hennes beslut, vilket leder till att hon även fattar andra drastiska beslut.

förlorad ungdom: baby
Mamman rättfärdigar att hålla allt som händer hemligt genom att intala sig själv att hon skyddar sin dotters möjlighet att fortsätta sin utbildning. Genom att göra detta menar hon att hon ser till att hennes dotter får en bra framtid. Det slutar med att de flyttar och försöker börja om på nytt.

Men medan Jaceys mamma uppfostrar barnet Charley, som om han var hennes egen, börjar Jacey känna sig olycklig. Hon börjar leka med idén att hon skulle kunna ta hand om sitt barn på egen hand.

Jacey besöker barnets far (hennes ex-pojkvän, Brad) och berättar sanningen för honom. Hon berättar om Charley och att han är hans pappa. Brads reaktion är inte vad Jacey förväntade sig. Brad får panik och springer iväg, så Jacey blir återigen ensam.

Efter några dagar beslutar Brad sig för att ta itu med situationen och besöker Jacey. När han ser sin son börjar han tänka att de kanske skulle kunna ta hand om barnet tillsammans… Men Jaceys mamma övertalar honom att inte göra det genom att berätta om konsekvenserna av att ta hand om ett barn i så pass ung ålder.

Kommunikationen med föräldrarna i Mom at Sixteen

Mamman berättar för de unga föräldrarna om svårigheterna med att uppfostra ett barn medan de fortfarande är tonåringar. Det värsta för henne skulle vara att de skulle behöva avbryta sina studier för att ta hand om barnet ordentligt.

Brad pratar med sina föräldrar, men han får inte heller någon bra reaktion. De motsätter sig starkt att han lämnar skolan och föreslår att han begär ett faderskapstest.

Jacey tar det modiga beslutet att tala inför alla på sin skola om allt som hänt henne. I sitt tal säger hon att oönskade graviditeter kan hända vilken flicka som helst, oavsett deras betyg. Att vara en bra elev räddade henne inte från den här situationen. Hon bjöd också in andra flickor att berätta om sina svåra historier.

Till slut adopterar Jacey bort barnet till ett par lärare som inte kunde få egna barn. Tydligen slutar allt bra, eftersom Jacey får fortsätta att ha kontakt med sitt biologiska barn och barnet växer upp med en familj som älskar honom.

Förlorad ungdom: baby biter mamma i näsan

En film för föräldrar och tonåringar

Förlorad ungdom är ett koncept som behandlas i filmen “Mom at Sixteen“, som hanterar flera vanliga tonårsfenomen. Ungdomar är ofta inte redo att vara sexuellt aktiva. Därför måste de få vägledning genom inte bara de fysiska förändringarna utan också psykologiskt, och det är vad filmen försöker lära oss.

Ibland tror ungdomar att de är osårbara, att de besitter stor personlig makt och har all information de behöver. Det leder ofta till att de ägnar sig åt riskfyllda aktiviteter, som extrema sporter, droger och även sex. Många tror att oavsett hur stora riskerna är kommer de inte att drabba dem.

Många föräldrar till tonåringar är också oförberedda på alla förändringar som kommer under tonåren, än mindre på hur man bemöter situationer som oönskade graviditeter. Det kan hända vem som helst, vilket filmen lyfter fram. Det viktigaste är att utbilda och vägleda sina barn så att de kan utforska sin sexualitet på ett ansvarsfullt sätt i sin egen takt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Peter Werner. (2005). Adolescencia perdida. Estados Unidos: Lifetime

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.