Läsvana i tonåren
För många unga blir läsning synonymt med arbete, det blir till en skyldighet, en börda. Även om tonåren innebär en utmanande tid för hela familjen, så är det också en bra tid för att ingjuta en genuin läsvana. I detta skede då barnet blir vuxet och formar sin egen personlighet kan vi visa dem att läsning också kan vara ett nöje, och att det kommer att ge dem stora fördelar.
”Att läsa en bra bok är en oupphörlig dialog där boken talar och själen svarar”
–André Maurois–
Läsvana i tonåren: en stor hjälp
Under tonåren öppnar unga människor sig för världen och upptäcker dess skönhet men också dess komplexitet. Det är en mycket komplicerad övergång under vilken barndomens oskuld tar slut. Genom vanan att läsa får ungdomar möjligheten att förstå omvärlden ur nya och främmande perspektiv.
Romaner blandar känsla, förnuft och fantasi, oavsett genre. Men samtidigt är de alltid baserade på verkliga element. Genom att hantera universella sanningar kan fiktionen ofta bli verkligare än nyheter och dokumentärer med deras agendor och låsta perspektiv. Litteraturen speglar den miljö som tonåringen börjar upptäcka och hjälper den att komma närmare. Dessutom ger läsningens dem friheten att föreställa sig, sympatisera med samt konfrontera nya utmaningar.
Tonåren genom litterära karaktärer
En av läsningens mest underbara egenskaper är dess förmåga att föra oss till en annan värld. Vi rycks med av berättelsen och oundvikligen sätter vi oss i karaktärernas skor. Att läsa är att känna otaliga känslor som ungdomar identifierar sig med.
“Att läsa ger oss sällskap, friheten att vara annorlunda och att vara mer“
–Pedro Lain Entralgo–
Genom att läsa utvecklar ungdomar sin fantasi och antar personligheten hos en mångfald av karaktärer. Genom sina erfarenheter och sina olika sätt att förstå och hantera dem kommer unga att berikas med viktiga lärdomar. Och mer än så, de kommer att i dessa finna karaktärer som ger sällskap och tröst, som känslan av ensamhet vilken ofta förföljer dem under denna period.
Främja en läsvana under tonåren
Ibland är allt insisterande på att ungdomar ska läsa så starkt att det får motsatt effekt. För många blir läsandet ett jobb, en skyldighet i skolan eller hemma. Om vi vill att våra barn ska ta sig an vanan att läsa kan vi inte se det som en extrauppgift.
Vi måste få unga människor att förstå att läsning kan vara lika njutbart som det är lönsamt. Genom böckerna de läser hittar de underhållning, men också svar på sina tvivel och frågor. Och allt detta från det oändligt stora utrymmet som är vårt medvetande, vårt sinne, med en intimitet som är så eftertraktad under tonåren.
Tips om ditt barn inte läser
- Leta efter barn- och ungdomslitteratur som faller er i smaken. För närvarande är ämnet för denna typ av litteratur mycket varierande men inte alltid av hög kvalitet. Du kan föreslå ämnen som intresserar dem och gör det lättare för dem att läsa. Det är viktigt att komma ihåg att bara för att vi har en viss ålder så måste vi dock inte gilla vissa teman som är förknippade med det. Det viktiga är att dina barn läser, och tycker om det de läser.
- Om de inte kan bestämma sig för vad de vill läsa kan de alltid fråga på bibliotek och i bokhandeln. Förutom att vägleda dem utifrån deras smak, kommer de att kunna rekommendera en mer aktuell och modern läsning, som kan vara mer intressant för ungdomar.
- Glöm inte av klassikerna: Liksom klassisk musik överlever klassisk litteratur endast på grund av sin höga kvalitet och tidlöshet. Djupare litteratur från forntida tänkare kan genom sin utmanande karaktär motivera snarare än avskräcka vissa ungdomar.
- När som helst är en bra tid att läsa. Under semestern finns det gott om fritid. Så mycket att vi många gånger inte vet vad vi ska göra. Om du ser att ditt barn är i den här situationen, föreslå att de läser ett tag eller diskuterar något tillsammans som ni båda har läst. Dessa ögonblick kan förena er och uppmuntra vidare läsning.
- Miljön spelar en inflytelserik roll. Om föräldrarna inte läser är det normalt att barnet får en lägre benägenhet att läsa. Men om du erbjuder en avslappnad, bekväm miljö där läsning är vanligt, då kommer du att uppmuntra till denna vana.
- Storleken spelar ingen roll. Erbjud inte dina barn tegelstenar som deras första läsmaterial. Det spelar ingen roll om andra ungdomar har läst den, en skrymmande bok kan avskräcka dem. Du kan börja med novellsamlingar, fabler eller artiklar.
- Det är aldrig för sent att börja läsa. Bara för att ditt barn inte läser nu betyder det inte att det aldrig kommer att läsa. Det viktiga är att hitta rätt material att läsa. Det finns en bok för alla, och säkert, med din hjälp, kommer ditt barn att kunna hitta en som passar och lär det fördelarna med att läsa.
Oroa dig inte om ditt barn först inte visar något intresse. När en bok väl fångar dess uppmärksamhet kommer han, eller hon, inte att vilja sluta besöka litteraturens underbara värld.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ibáñez, E. T., Díaz, I. C. S., & Rodríguez, S. S. (2020). ¿ Qué leen los adolescentes españoles? Un estudio de los consumos de lectura analógica. Investigaciones sobre lectura, (13). https://revistas.uma.es/index.php/revistaISL/article/view/11114
- Tapia, J. A. (1992). Motivar en la adolescencia: Teoría, evaluación e intervención. Ediciones de la Universidad Autónoma de Madrid.
- Toro, V. Cómo motivar a los adolescentes. http://www.iesae.com/escuela_mp/reflexion/reflex_mar_16.pdf
- Valle, C. D. G., Martín, M. E., Arnaiz, A., & Guerra, P. (2014). Competencias personales y sociales en adolescentes. Revista Iberoamericana de Educación, 66(1), 89-104. https://pdfs.semanticscholar.org/2b0d/e129cfedec2f29c6bad419b07a7e970c4019.pdf
- Alonso, J. D., & Pino-Juste, M. R. (2014). Motivación intrínseca y extrínseca: análisis en adolescentes gallegos. International Journal of Developmental and Educational Psychology, 1(1), 349-358. https://www.redalyc.org/pdf/3498/349851780036.pdf
- Leyva Hernández, E. R. (2012). Concepción de orientación familiar para contribuir a la motivación hacia la lectura en adolescentes de Secundaria Básica. https://repositorio.uho.edu.cu/jspui/handle/uho/2489
- Leyva-Hernández, E., Estévez-Verdecia, B., & Tamayo-Rodríguez, E. (2013). Orientación familiar para motivar a los adolescentes hacia la lectura. Ciencias Holguín, 19(1), 1-10. https://www.redalyc.org/pdf/1815/181525741015.pdf