Aktiviteter för att uppmuntra läsning i klassrummet
Lärare stöter ofta på utmaningar i sina klassrum. En av de största utmaningarna kan vara att få sina elever att läsa, och framförallt att göra det för nöjes skull. Det är därför viktigt att ha ett brett utbud av aktiviteter för att uppmuntra läsning i klassrummet.
Självklart måste eleverna läsa sina skoltexter och läroböcker, men hur är det med resten av tiden? Hur kan du få dem att vilja läsa utanför klassrummet?
För att de ska bli goda läsare för livet är det viktigt att hjälpa dem att utveckla en kärlek för läsning redan när man börjar utveckla barnens läsförmågor. Om ett barn inte gillar att läsa när det är litet kommer det förmodligen inte att göra det när det är äldre heller.
Hemmiljön är mycket viktig för barn för alla aspekter av deras utveckling. Dessutom spelar den en stor roll för att skapa läsvanor och en kärlek till läsning. Nyckeln till att få barn att läsa är ofta att deras föräldrar gör detsamma.
Om barn har föräldrar som läser hemma är det mycket troligare att de kommer se läsningen som tilltalande – något man gör för att man vill och för att det är kul.
Kan lärare göra något för att uppmuntra läsning i klassrummet? I den här artikeln har vi sammanställt några tips för att motivera barn och hjälpa dem att älska att läsa.
Aktiviteter för att främja läsning i klassrummet
Lärare som läser
Barn måste få höra att alla lärare, inte bara de som undervisar i språk eller litteratur, läser böcker. En bra idé för att uppmuntra till läsning i klassrummet är att lärarna tar med sig några av sina favoritböcker till skolan.
Innan läraren påbörjar sin lektion kan han eller hon läsa högt ur sin favoritbok för klassen. Det behöver bara ta fem minuter. Detta kan väcka elevernas intresse för denna och andra böcker.Skapa en vägg tillägnad läsning
Miljön är mycket viktig. Det handlar om att skapa en miljö i klassrummet som ser till att ämnet läsning alltid är närvarande. En bra idé för att uppmuntra till läsning i klassrummet är att skapa en läsvägg. Det är en kreativ, rolig och enkel idé.
På dessa väggar kan eleverna eller lärarna sätta upp en bild, ett citat eller något annat visuellt varje gång de börjar läsa en ny bok. Det är ett bra sätt att dela erfarenheter och rekommendationer. Alla elever kommer att vilja delta, läsa och dela med sig.
Läsutmaningar
Läsutmaningar kan vara till stor hjälp för att få barn att vilja läsa. Dessa utmaningar kan ha symboliska priser i slutet av skolåret, till exempel medaljer, examensbevis och till och med böcker eller små priser.
Extrem läsning
Extrem läsning är en fantastisk utmaning för barn. Det går ut på att barnen tar bilder på sig själva när de läser på så många och olika ställen som möjligt under hela skolåret. I en gunga, på båtturer eller tågresor. Andra bra ställen att ta bilder är kaféer eller på gräset i en park.
Barnen tar med sig bilderna till klassrummet och läraren placerar dem där alla kan se dem. Eftersom de alltid har böcker med sig för att utföra uppdraget kommer de att läsa på riktigt med.
100 ord för att uppmuntra till läsning
Alla elever får skriva en uppsats på 100 ord om ett ämne som intresserar dem. Om de inte vet vad de ska skriva om kan läraren ha en lista med förslag att välja mellan.
Sedan lämnar alla elever in sina uppsatser. Därefter delar läraren ut uppsatserna till alla i klassen och alla elever får läsa dem (det blir lätt, eftersom de är korta) och de ska skriva ner sina tankar om vad de har läst. Det är viktigt att läraren berättar för eleverna att läsa vad en klasskamrat har skrivit är ett bra sätt att stödja dem. Detta är en viktig och värdefull aspekt av uppgiften.
Eleverna kommer gradvis att vänja sig vid att läsa. Eftersom de är korta uppsatser kommer eleverna inte att betrakta dem som svåra, och eftersom de är skrivna av deras klasskamrater kommer de att väcka deras nyfikenhet.“16 före 16” för att främja läsning i klassrummet
Det här är en aktivitet för tonåringar. Utmaningen går ut på att läsa 16 böcker före sin 16-årsdag. Läraren presenterar ett urval av lämpliga böcker för deras ålder, som kan väcka deras intresse.
Eftersom det är en utmaning blir de motiverade att göra det. Varannan eller var tredje vecka bör eleverna berätta för klassen om böckerna som de läser och se vem som håller på att klara utmaningen.
Exempel på böcker för tonåringar:
- Dödssynden
- Dumskallarnas sammansvärjning
- Räddaren i nöden
- Hungerspelen
- Undret
- Godnatt Mister Tom
Dessa enkla aktiviteter hjälper på ett naturligt sätt till att utveckla kärleken för läsning hos elever. Gradvis kan lärarna få dem att läsa för nöjes skull, med alla de positiva effekterna detta kommer att få på deras personliga utveckling under hela deras liv.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Barrera-Rea, E. J., García-Herrera, D. G., Mena-Clerque, S. E., & Erazo-Álvarez, J. C. (2020). Estrategias tecnológicas para fomentar la lectura en niños de 5 a 7 años. CIENCIAMATRIA, 6(1), 464-484. https://www.cienciamatriarevista.org.ve/index.php/cm/article/view/342/430
- Braxton, Barbara. (2004). Encouraging students to read for pleasure. Teacher Librarian.
- González Álvarez, Cristóbal. (2000). Estrategias y procedimientos para fomentar la lectura en la familia y en la escuela. https://ruc.udc.es/dspace/bitstream/handle/2183/8101/LYT_15_2000_art_7.pdf
- Tigre, N. I. M., Herrera, D. G. G., Álvarez, J. C. E., & Zurita, I. N. (2020). Genially como estrategia para mejorar la comprensión lectora en educación básica. CIENCIAMATRIA, 6(3), 520-542. https://dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/8318357.pdf
- Villa-Castro, T. M., García-Herrera, D. G., Cárdenas-Cordero, N. M., & Erazo-Álvarez, J. C. (2020). El cómic como estrategia para fomentar la lectura comprensiva. CIENCIAMATRIA, 6(1), 485-511. https://cienciamatriarevista.org.ve/index.php/cm/article/view/343/432