5 lärdomar för barn från Djungelboken

5 lärdomar för barn från Djungelboken
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 02 maj, 2020

Djungelboken, skriven av Rudyard Kipling, är en av de mest kända barnböckerna som finns. Många är mer bekanta med filmversionerna, men den ursprungliga boken är en samling berättelser som alla har sin sensmoral att dra viktiga lärdomar av.

Huvudpersonerna är barn och pratande djur, och berättelserna är både roliga och tankeväckande.

Kipling var engelsman, men han föddes i Bombay, Indien, år 1865. Kanske är det därför som alla huvudkaraktärer, förutom “människobarnet” Mowgli, är bekanta djungeldjur.

Flera filmer har skapats baserade på Djungelboken. Den första släpptes 1942. Den andra, producerad av Walt Disney, kom ut 1967.

Den senaste versionen, också gjord av Disney, är en live action-version och släpptes i april 2016. I början var boken inte bara skriven för barn, och filmerna innehåller därför några förändringar i detta avseende.

Vad som händer i boken

Även om Djungelboken egentligen är en samling noveller finns det en gemensam intrig som kopplar ihop de första berättelserna. Ett gift par attackeras av Shere Khan, en Bengalisk tiger, som förblir skurken under hela boken.

När de flyr från tigern tappar de sitt barn. Han räddas sedan och uppfostras av en flock vargar. Raksha, moderulven, ger honom namnet Mowgli (som betyder “groda”), eftersom han inte har något kroppsligt hår.

Han läggs fram för Rådsklippan, vargflockens “styrande organ”. De bestämmer att barnets adoptivföräldrar ska ha två medlemmar som inte är vargar som ska hjälpa till att ta hand om honom. Det här är det enda sättet för dem att acceptera honom som medlem i flocken.

Just i det ögonblicket framträder Baloo, en björn som ska komma att bli en av Mowglis viktigaste följeslagare, tillsammans med Bagheera, en panter. När Mowgli växer upp lär djuren honom om djungelns lag. Det är här bokens underbara lärdomar kommer.

Mowgli och hans identitet

Därefter lämnar Mowgli flocken för att flytta till en närliggande stad, på grund av de märkbara skillnaderna mellan honom och vargarna. Han träffar sin adopterade bror Nathoo, som tillsammans med bufflarna som han fött upp till slut bestämde sig för att döda Shere Khan. På detta sätt får han hämnd för vad tigern gjorde mot hans föräldrar.

När Buldeo, byns jägare, ser barnen med vargarna vänder han befolkningen emot Mowgli. Han säger till alla att Mowgli är en varulv. Det är då som Mowgli lämnar området igen, efter att hans adoptivmor Massua också tagit skada.

En kväll, i en festritual, ber vargarna Mowgli att komma tillbaka till flocken, men han avvisar dem. Därefter börjar han jaga tillsammans med Akela och sina adoptivbröder, Rakshas söner.

Andra berättelser i Djungelboken

Så här slutar Mowglis berättelse, och detta tar upp de första åtta berättelserna i Kiplings bok. Detta är den del som visas i filmen Djungelboken. Senare dyker det upp nya karaktärer, som den vita sälen Kotick och mangustern Rikki-Tikki-Tavi.

De startar sina egna äventyr, helt oberoende av historien om Mowgli. Men de bjuder också läsarna av dessa klassiska berättelser på värdefulla lärdomar.

5 lärdomar från Djungelboken

  • Respekt för naturen. Sagan visar människan som medlem i ett samhälle som inkluderar djur och den naturliga miljön. Boken lär oss att ta hand om planeten, som presenteras i boken som ett hem, och en plats som ger oss mat och skydd. Detta är en viktig värdering som författaren försöker överföra till sina unga läsare.
  • Vår riktiga familj är de som älskar oss. Mowgli separerades från sina föräldrar, en händelse som nästan slutade i tragedi. Men istället blir han omhändertagen av djur som tillhör en helt annan art. Därefter adopteras han av en mänsklig familj som också ger honom kärlek. Här har vi två underbara exempel på den djupa kärlek som vi kan finna vid adoption.
  • Var försiktig med vem du litar på. I ögonblick av förvirring och svaghet frestas Mowgli av ormen Kaa att bli hans vän. Barnet faller dock inte i hans fälla, eftersom han vet att hans avsikter är långt ifrån goda.

Vänner och vad som är viktigt i livet

  • Vänner kommer alltid att finnas där för dig. Under hela sin berättelse ställs Mowgli inför olika hot, avvisanden och utmaningar. Men det finns två vänner vars kärlek till honom aldrig sviker, Baloo och Bagheera, som gick i god för honom på Rådsklippan och lovade att ta hand om honom i början av boken. Detta är verkligen ett vackert lojalitetsbudskap som kan ha stor inverkan på små (och stora) barns liv.
  • Ta reda på vad som är viktigast i livet. Som Baloo säger i den mest medryckande låten i hela filmen måste vi vara “nöjda med allt som livet ger”, och inte bara jaga efter materiella ting. Vi måste söka efter det i livet som verkligen är värt att leva för. Och som Baloo också sade i sin låt – överansträng dig inte, för du kan bli stucken av törnen innan du kommer till frukten inuti. (Ta en titt på texten här så ser du vad vi menar!)

Om du läser Djungelboken eller ser filmen har du massor av lärdomar och budskap att prata om med dina barn. Den är full av fantastiska livsläxor, och det är därför den rekommenderas så mycket för barn!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.