Vet du varför barn älskar dinosaurier?

Flygplan, prinsessor, hajar, enhörningar... barn går igenom olika faser när de är intresserade av något speciellt medan de växer upp. En fas som de flesta barn går igenom är att vara besatta av dinosaurier. Ta reda på varför ditt barn älskar dessa uråldriga varelser.
Vet du varför barn älskar dinosaurier?
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2019

Om det finns en sak som barn älskar, är det dinosaurier. Många barn bygger upp en imponerande samling leksaker. Och när det gäller dinosaurier finns det en hel värld att upptäcka.

Dessa utdöda reptiler fanns i alla former, från små, grymma rovdjur till snälla, växtätande jättar.

Dinosaurietiden har en speciell fascination för människor i alla åldrar, men speciellt för barn.

Denna passion för dinosaurier speglas ofta av filmer och böcker. Deras drakliknande utseende fångar småbarns uppmärksamhet, och till och med äldre barn är inte immuna mot spänningen i filmer som Jurassic Park.

Även om vetenskapen har avslöjat vissa myter om dinosaurier, fortsätter dessa forntida djur att leva ett eget liv i barns fantasi.

I denna artikel lär vi oss bara varför dinosaurier är så fascinerande för ditt barn.

Varför älskar barn dinosaurier?

1. De drömmer om att vara lika starka som dem

Dinosaurier var mäktiga, hårda och nästan oövervinnliga. Dessa är kvaliteter som nästan alla barn skulle vilja ha.

När barn börjar upptäcka världen runt dem, är styrka och makt aspekter som de beundrar och längtar efter. De ser upp till varelser som vet hur man försvarar sig och försöker efterlikna dem.

När barn leker och föreställer sig vara en riktig dinosaur, experimenterar de med dessa egenskaper och uttrycker nya aspekter av sin personlighet.

Barn tittar i en bok

2. De är fascinerade av mysteriet om hur de dog ut

Barnens intresse för dinosaurier har också att göra med deras plötsliga och mystiska utrotning.

Detta är ett fenomen som fortfarande fascinerar människor i alla åldrar och inspirerar den vetenskapliga debatten. För barn är dessa stora frågor fascinerande.

Detta sätter dinosaurier i samma kategori som mytiska varelser. De är som hämtade ur science fiction. De är inte riktigt riktiga, som en varg eller en elefant, och inte heller är de imaginära, som en drake.

Dinosaurier har en egen roll i ett barns fantasi. De är varelser som en gång existerade, men som inte längre finns.

3. De är stolta över att vara experter

Du kanske har hört historien om när Natural History Museum i London, medgav att de hade blandat ihop informationen om en av de dinosaurier som de hade på en utställning – allt tack vare en 10-årig pojke.

Barnet besökte museet med sin familj och lade märke till ett misstag i namnet på en av dinosaurerna. Han berättade för museet om felet, och efter att ha kontrollerat sina källor,, insåg de sitt misstag.

Föreställ dig hur stolta barn känner när de kan imponera på sina föräldrar genom att rabbla upp de långa, komplicerade namnen på olika dinosauriearter. De känner alla dinosaurier vid namn och samlar på böcker och leksaker.

Unga dinosaurieälskare studerar noga alla dokumentärer om deras favoritvarelser.

Ditt barns kunskap kommer ofta att överraska dig. Tillfredsställelsen att vara en expert uppmuntrar barnen att ta reda på ännu mer om dinosaurievärlden.

4. De är en koppling till det förflutna

Dinosaurier representerar det avlägsna förflutna. En tid före mamma, pappa och mor- och farföräldrar. För så länge sedan att det är väldigt svårt att föreställa sig.

Barn är nyfikna på hur världen vi lever i uppstod. Hur blev jorden till? Vem var de första människorna?

Barn som är intresserade av dinosaurier förstår att dessa djur hör hemma i en värld bortom deras familj och vardag. Det här är något positivt och stimulerande för ett ungt sinne.

Barnhand på fossil av dinosauriefot

5. De är inte läskiga

Barnens fascination med dinosaurier beror också på att de inte längre existerar. Dessa jätteödlor styrde jorden långt innan människan satte sin fot på den. Detta gör dem i grunden icke-hotfulla.

Det faktum att dessa skrämmande varelser inte är här med oss på vår planet idag är mycket tryggt att veta för barn. Barn vet att dessa monster från det förflutna inte kan komma och anfalla dem, men de var farliga på sin tid.

Slutligen, kom ihåg att barn tenderar att gå igenom faser. Titta bara på leksakerna från deras sista födelsedag som de redan har slutat leka med. Så ditt barns beroende av allt dinosaurierelaterat kanske inte varar särskilt länge heller.

Men även om ditt barns fascination med dinosaurier är tillfällig kan det vara roligt för er båda.

Att lära sig om dinosaurier är en chans för barn att utforska världen, nära sin kreativitet, få ny kunskap och väcka ett intresse för vetenskapen.

Och vem vet – kanske har du en blivande paleontolog i familjen!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.