Hur du hjälper en tonåring med inlärningssvårigheter

Om du har en tonåring med inlärningssvårigheter som har det svårt i skolan har vi här några tips som kan hjälpa er att ta er igenom det.
Hur du hjälper en tonåring med inlärningssvårigheter
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det kan verkligen påverka ett barns självkänsla om det har inlärningssvårigheter, och särskilt i tonåren när socialisering och att ha rätt, “coola” image har så stor betydelse. Om du har en tonåring med inlärningssvårigheter kan han eller hon snabbt bli frustrerad. Din tonåring kanske tycker att det inte är värt ansträngningen att studera eftersom han eller hon inte tror att det kommer bli bättre.

Uppenbarligen är detta inte fallet. Genom att hjälpa en tonåring med inlärningssvårigheter kan du förbättra hans eller hennes förmåga att utvecklas och växa som person.

Prata om vad som händer om din tonåring har inlärningssvårigheter

Tonåringar vill mer än något annat vara “normala” och passa in. Varför skulle de annars ha samma kläder, använda samma uttryck, titta på samma filmer och lyssna på samma musik som sina kamrater?

Med största sannolikhet vill ditt barn inte bli klassificerad som “den långsamma”, och inte heller som ”den som inte förstår” eller ”den som har inlärningssvårigheter” etc. Ditt barn vill bara passa in och att andra ska acceptera honom eller henne.

tonåring med inlärningssvårigheter gör läxor

När din tonåring väl får sin diagnos kan du komma att upptäcka att hans eller hennes första reaktion faktiskt är en enorm lättnad. Nu vet han eller hon varför en viss färdighet eller ett ämne har orsakat problem. Därför är det första steget mot att hjälpa din tonåring att berätta för honom eller henne exakt vad som händer och varför.

Det är också bra att berätta att många tonåringar är i samma situation och att de också kämpar varje dag för att göra framsteg i sitt lärande. Det är bra att försöka få kontakt med andra i samma sits och deras familjer för att få hjälp med vad ni kan göra och vad ni bör undvika.

Hjälp din tonåring med inlärningssvårigheter

Som sagt är det fortfarande svårt att acceptera att vara annorlunda, särskilt för tonåringar. Här följer några sätt på vilka du kan hjälpa ditt barn att hantera sin diagnos.

Du måste komma ihåg att det är väldigt viktigt att prata försiktigt med honom eller henne och göra ditt bästa för att verkligen förstå ditt barns känslor.

Individuell terapi

Vissa familjer låter sin tonåring börja med individuell behandlingsterapi under en kort tid i samband med att de har fått diagnosen. Det bidrar delvis till emotionellt stöd för att hantera insikten att de inte är som alla andra.

En bra terapeut hjälper tonåringar att fokusera på sina styrkor och svagheter på ett sätt som gör att de kan acceptera det de kommer att konfronteras med under de kommande åren.

Ditt barns skolpsykolog kan vara villig att träffa elever för några sessioner. Han eller hon kan också hänvisa ditt barn till en annan terapeut som skulle passa bättre eller som kan ta sig an tonåringen under en längre tid.

Om det finns behov kan även du prata direkt med denna person för att ta reda på vilken typ av hjälp han eller hon kan erbjuda för att du ska kunna hantera situationen på bästa möjliga sätt.

Stödgrupper för tonåringar med inlärningssvårigheter

Vissa skolor organiserar stödgrupper för barn med inlärningssvårigheter. Det kan vara mycket fördelaktigt för tonåringar. Om ditt barns skola inte erbjuder den här typen av stöd kan du be om en remiss till en plats som gör det.

Som förälder kan du också bli överväldigad av diagnosen. Om du hittar en stödgrupp för din tonåring kan du samtidigt fråga om det finns resurser för föräldrar.

tonåring med inlärningssvårigheter framför dator
Du kan också vända dig till elevhälsan som arbetar bland annat med extra service för elever med inlärningssvårigheter i skolan.

Se dig också om efter specialiserade intressegrupper eller andra erbjudanden i ditt område. Nästan vilken grupp du än hittar kommer att vara en möjlighet för dig att komma i kontakt med andra föräldrar i liknande situationer. De kan ge dig användbar information.

Sök efter resurser

Sök på nätet för att hitta nationella och lokala organisationer som specialiserat sig på inlärningssvårigheter. Genom dem kommer du att kunna få information om ämnet.

Du kan också få referenser till lokala resurser i ditt område. Det finns seminarier för föräldrar om en mängd olika ämnen. När du väl vet vilken typ du är intresserad av behöver du bara organisera informationen.

Med dessa tips blir det förhoppningsvis mycket lättare att hjälpa en tonåring som har inlärningssvårigheter och förhindra att han eller hon får problem med sin självkänsla.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.