Tips för att sova gott under graviditeten
Att sova gott under graviditeten kan vara ganska utmanande. Ibland ligger vi hela natten igenom och vänder och vrider på oss för att hitta en position som vi känner oss bekväma i.
Det är också normalt att graviditetssymptom förhindrar dig att sova gott. Du vaknar ofta på grund av illamående, ångest, sömnlöshet eller för att du känner dig för het, och det kan göra det till en utmaning att sova gott.
Så vi ska nu ge dig några tips som kan hjälpa dig att sova gott under graviditeten.
Tips för att sova gott under graviditeten
- Experter rekommenderar att du sover på din vänstra sida. Denna position hjälper blod och näringsämnen att fritt strömma in i livmodern. Dina njurar kommer också att kunna ta bort avfall och restprodukter lättare.
- Var uppmärksam på det du äter och dricker. Du bör minska din konsumtion av kaffe, choklad, läsk och te, främst under eftermiddagen och kvällen. På så sätt behöver du inte gå på toaletten mitt i natten eller tidigt på morgonen.
- Undvik mycket tunga och kryddstarka livsmedel. Det är viktigt att du undviker dessa, särskilt innan du går och lägger dig, eftersom de kan orsaka matsmältningsbesvär.
- Försök att ta några små lurar under dagen. Försök ta minst en 30 minuter lång tupplur, eftersom detta skärper till minnet och även minskar trötthetskänslor.
- Träna inte på kvällen eller på natten. Var noga med att träna tidigt på morgonen så att din kropp har tid att slappna av. Träning kan göra att du blir för utmattad och hindra dig från att sova gott och djupt.
- Öva på olika avslappningstekniker som kan hjälpa dig att minska din stress. Lär dig meditera och utöva yoga eftersom dessa aktiviteter också hjälper din hjärna att slappna av.
- Upprätta en rutin som hjälper dig att sova ordentligt på natten. Det kan vara att ta ett bubbelbad, lyssna på musik eller läsa en bok före sänggåendet. Det här får dig att göra det till en vana och kroppen älskar vanor och kommer att anpassa sig.
- Se till att ditt sovrum är bekvämt och svalt. Stäng ute överflödigt ljus och dämpa ljud som kan hindra dig från att sova gott.
- Använd din säng endast för sömn. Vi jobbar ofta eller tittar på tv medan vi ligger ner. Det är viktigt att du använder din säng bara som en plats att sova på och att din kropp blir van vid detta.
- Om du inte kan somna, försök lyssna på musik för att slappna av. Du kan lyssna på låtar som hjälper dig att slappna av.
Bästa sovställningarna för att sova gott under graviditeten
Det finns vissa sovställningar som hjälper oss att känna oss mer bekväma och sova bättre. Här är några av dem:
- Sov på sidan med en kudde mellan benen. Detta är en starkt rekommenderad ställning att sova i. Det beror på att den håller ryggen rak och undviker att belasta ett ben med hela vikten av det andra. Det är ännu bättre att använda en lång kudde eftersom den också kommer att stödja din mage.
- Lägg upp dina ben på några kuddar. Under graviditeten är det vanligt att lida av kramper och benvärk. Om detta händer dig kan du försöka placera en kudde under dina fötter. Detta kommer att hjälpa till med blodflödet och förhindra både framträdande åderbråck och kramp.
- Om du har magproblem kan du försöka sova halvsittande. Detta är en av de mest rekommenderade sovställningarna om du har sura uppstötningar, reflux eller andra magproblem. Du måste vara mycket försiktig med vad du äter innan du lägger dig för att inte förvärra ditt tillstånd.
- Den madrass du sover på är också viktig. Enligt gynekologen Agustín Conde-Agudelo är det viktigt att ha en madrass som inte skadar din ryggrad. Han hävdar att “en mycket hård madrass, som ett golv eller ett bord, är lika skadligt som en extremt mjuk madrass som inte stöder din ryggrad.” En bra madrass ska stödja hela din ryggrad.
En bebis är någon du bär inom dig i nio månader, i din famn i tre år och i ditt hjärta fram till dagen du dör.
Vi hoppas att dessa tips kommer att vara till stor hjälp om du har problem med att somna och sova gott under graviditeten.
Du bör vara mycket försiktig så att du inte tvingar dig att sova i sovställningar som kan skada dig eller din bebis. Kontakta din läkare när du är osäker på någon av ovanstående uppgifter.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Bazalakova, M. (2017). Sleep Disorders in Pregnancy. Seminars in Neurology. https://doi.org/10.1055/s-0037-1608843
- Mindell, J. A., Cook, R. A., & Nikolovski, J. (2015). Sleep patterns and sleep disturbances across pregnancy. Sleep Medicine. https://doi.org/10.1016/j.sleep.2014.12.006
- Pien, G. W., & Schwab, R. J. (2004). Sleep disorders during pregnancy. Sleep. https://doi.org/10.1093/sleep/27.7.1405