De bästa teerna för gravida kvinnor

Man måste vara försiktig med vad man både äter och dricker under graviditeten. Teer är nyttiga, men vilka är de bästa när man är gravid?
De bästa teerna för gravida kvinnor

Senaste uppdateringen: 18 augusti, 2019

Det finns många olika teer, men inte alla rekommenderas under graviditeten. Grönt te och rooibos är båda mycket fördelaktiga när man är gravid, så länge man dricker dem med måtta. Vi kommer här att lista de bästa teerna för gravida kvinnor samt vilka man ska undvika.

De bästa teerna för gravida kvinnor

Te ger många fördelar för kroppen under graviditeten. Här hittar du en lista över de bästa teerna:

 • Rooibos innehåller antioxidanter som hjälper till att stimulera kroppens immunförsvar, som vanligen är försvagat under de första veckorna av graviditeten.
 • Grönt te är också rikt på antioxidanter som skyddar DNA från skador. Det främjar också barnets utveckling.
 • Svart te är ett av de säkraste och bästa teerna för gravida kvinnor, men det bör bara drickas om det är koffeinfritt.
 • Ett av de bästa teerna för gravida kvinnor är havrete. Det är väldigt näringsrikt och är bra för att lugna nerverna. Dessutom innehåller det viktiga vitaminer och mineraler.
 • Ingefärste är ett av de mest rekommenderade och bästa teerna under graviditeten eftersom det hjälper till att lindra illamående.
 • Nässelte är också rekommenderat för gravida kvinnor. Det innehåller vitaminer och mineraler som järn och kalcium.
 • Te på timjan innehåller många vitaminer och mineraler, samt antioxidanter, järn, mangan, kalcium och fiber.
gravid kvinna häller upp te

Vilka teer rekommenderas inte under graviditeten?

Även om det finns många teer som är bra för gravida kvinnor finns det också några som inte är rekommenderade:

 1. Salviate innehåller ett ämne som heter tujon, som kan stimulera livmodern, orsaka missfall och högt blodtryck.
 2. Om du dricker mycket te gjort på persilja kan det också vara skadligt. Det kan öka risken för missfall och även påverka barnets utveckling.
 3. Grönt och svart te har både fördelar och risker, det är därför det också finns med på den här listan. Det rekommenderas inte i stora mängder eftersom det innehåller koffein och det minskar absorptionen av folsyra. Men om det konsumeras med måtta kan det hjälpa till att reglera blodsockret och kan till och med förhindra utvecklingen av graviditetsdiabetes.
 4. Lakritste kan höja blodtrycket för mycket.
 5. Kamomillte rekommenderas inte under graviditeten. Det kan ha fördelar men det kan också orsaka problem i barnets blodcirkulationssystem.
 6. Eucalyptuste kan vara bra vid luftvägsproblem, men under graviditeten kan det orsaka illamående, diarré och kräkningar.
 7. Ett av de farligaste teerna är te på polejmynta. Det kan orsaka missbildningar hos barnet i värsta fall.
 8. Ett te som aldrig bör drickas under graviditeten är rabarberte. Det är så potent att det kan orsaka sammandragningar i livmodern som kan leda till missfall.
 9. Boldobladste har egenskaper som inte är bra under graviditeten. Det kan orsaka sammandragningar och få barnet att födas för tidigt.
 10. Vissa experter avråder gravida kvinnor från att dricka valerianate, då det kan ha negativa effekter under graviditeten.
hand håller rykande tekopp

Några råd om att dricka te under graviditeten

 1. Drick inte för mycket örtte. Det kan orsaka problem för livmodern.
 2. Du kan lugnt dricka en till tre koppar te om dagen. Att dricka mer än det kan vara skadligt.
 3. Svart te innehåller lite koffein, så det måste konsumeras med måtta.
 4. Försök att dricka olika typer av te, de har alla olika egenskaper och smaker.
 5. Vitt te och jasminte är rekommenderade under graviditeten.
 6. Te är bra för gravida kvinnor, men vissa teer kan också vara skadliga. Därför är det väldigt viktigt att hålla dig informerad om egenskaperna i teerna du vill dricka.

Det är aldrig fel att fråga en expert om du är osäker. Undvik att dricka teer som du är osäker på!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Carrasco, Á. M. M., Neto, M. R., & Rodríguez, M. D. L. R. L. Seguridad de la toma de infusiones herbales en el embarazo: manzanilla, valeriana, tila, té y menta-poleo, 2017.
 • Neha K., Haider MR., Pathak A., Shahar Yar M., Medicinal prospects of antioxidants: a review. Eur J Med Chem, 2019. 178: 687-704.
 • Li J., Zhao H., Song JM., Zhang J., et al., A meta analysis of risk of pregnancy loss and caffeine and coffee consumption during pregnancy. Int J Gynaecol Obstet, 2015. 130 (2): 116-22.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.