Nyfödda bebisar har inte sömnproblem; deras föräldrar har det
Varje nybliven förälder känner till känslan av fullständig utmattning med ångest och sömnlöshet som följd av föräldraskapet. Innan vi hade barn kanske vi trodde att vi visste vad vi hade att vänta efter att ha hört berättelser från släkt och vänner. Men innan du har upplevt det själv är det nästan omöjligt att förstå hur tröttsamt det faktiskt kan vara att ha en nyfödd. Men det är inte bebisarna som har sömnproblem och behöver lära sig att sova. Deras föräldrar behöver det.
Nyblivna föräldrar sover knappt alls
Nyblivna föräldrar förvånas ofta över hur mycket deras nyfödda sover. Bebisar vaknar nästan bara för att äta. Men när de kommit över den nyheten upptäcker de att det inte är hur mycket de sover som skapar problem. Det är snarare uppvaknandet.
Det är normalt att bebisar vaknar ofta eftersom deras interna klocka inte har någon kontroll än.
Föräldrar till nyfödda förvandlas snabbt till zombies. De sover få timmar varje natt under barnets första månader i livet. I många samhällen i västvärlden tror folk att om barnet vaknar ofta gör föräldrarna någonting fel. Folk frågar saker som “om han sover bra”, som om det skulle definiera ditt barns karaktär.
Faktum är att många föräldrar känner sig dömda om deras barn inte sover genom natten på en gång. Men nyfödda behöver inte lära sig att sova hela natten – inte heller bör de.
Föräldrar är de som behöver lära sig att sova i enlighet med sitt barns rytm. Snart nog kommer barnets interna klocka att justeras vilket också underlättas av en ordentlig läggdagsrutin. Det beror självfallet också på varje barns biologiska mognadsprocess.
Nyfödda bebisar har inte sömnproblem. De sover mycket, men de vaknar flera gånger under natten. De kanske vaknar för att bli matade, för att de är obekväma, för att de är varma, osv.
De kan helt enkelt vakna upp för att gosa lite innan de somnar om igen. Därför måste föräldrarna lära sig att sova utan att oroa sig för att deras barn har något sömnproblem.
Nyfödda bebisar sover inte genom natten
Nyfödda bebisar har oftast inga problem med sin sömn. Men när småttingarnas sömnrytm inte faller i linje med deras egen tycker vissa föräldrar att det blir ett problem.
Men du kan inte vänta dig att din nyfödde ska falla in i din rytm. Du måste anpassa dig till barnets. Det finns ingen anledning att leta efter några hemliga trick för att få dem att sova hela natten. Om barnet är under 6 månader är det inte troligt att det händer.
Att försöka få ditt barn under 6 månader att sova hela natten är en väldigt orealistisk förväntan. Om du insisterar med att tro att det är möjligt kommer det bara att skapa frustration.
Nyfödda bebisar sover en stor del av tiden, men deras magar är väldigt små. Det innebär att de blir hungriga ofta. De behöver mat varje 2-3 timme, dag som natt.
En bebis interna klocka
Under sina första månader i livet är bebisens interna klocka ur spel. Till råga på allt töms deras pyttesmå magar väldigt snabbt. Det innebär att bebisen behöver matas ofta oavsett om det är dag eller natt. Det är ett fullständigt normalt fenomen och är biologiskt förutsägbart.
Nyblivna föräldrar behöver veta att det är den största anledningen till varför bebisar vaknar så ofta. De kan inte – och borde inte – sova genom natten.
Under deras första levnadsår växer hjärnan på dessa pyttesmå människor i rasande fart. Det konsumerar mycket energi, vilket är ytterligare en anledning till att de måste äta så ofta.
Vare sig de ammar eller flaskmatas beror de helt och hållet på sina föräldrar för att få i sig näringen de behöver. Därför måste föräldrarna ansvara för att ta hand om bebisens behov för att försäkra sig om en hälsosam utveckling.
I vår kultur är förväntningarna på hur mycket ett barn ska sova mycket orealistiska. Dessa förväntningar borde förändras så att förstagångsföräldrar kan sluta insistera på att bebisen ska sova genom natten.
De måste veta att det är de som måste anpassa sig, och inte bebisen. Små bebisar har inte sömnproblem, och det är något som föräldrar måste förstå och respektera.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Cuídame: guía para madres y padres. Gobierno de Aragón. Departamento de Salud y Consumo. ARPIrelieve, S.A. [Documento en línea] Disponible en: https://www.aeped.es/sites/default/files/3-cuidame_esp.pdf
- Cruz Navarro I. Sueño normal, trastornos del sueño pediátrico y herramientas para su diagnóstico. Introducción. En: APapAndalucía, ed. XV Jornadas de APap-Andalucía 2011. Exlibris Ediciones; 2011. p. 75-6.
- Consolini, D. Sueño en lactantes y niños. Manual MSD (Versión para profesionales). [En línea] Disponible en: Cruz Navarro I. Sueño normal, trastornos del sueño pediátrico y herramientas para su diagnóstico. Introducción. En: APapAndalucía, ed. XV Jornadas de APap-Andalucía 2011. Exlibris Ediciones; 2011. p. 75-6.