Among us: Vad är hemligheten bakom succén?

Among us ​​är ett spel som för tillfället är mycket populärt bland barn, tonåringar och ungdomar. Vet du vad det är och varför det är så framgångsrikt? Läs vidare för att ta reda på det.
Among us: Vad är hemligheten bakom succén?
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

I dagens digitaliserade värld behöver barn inte längre ta med sina kompisar hem för att spela uno, monopol eller fia med knuff. Idag finns det virtuella versioner av samma spel och många fler. Med det sagt vill vi prata om ett spel som är särskilt populärt just nu: Among us! Om du är förälder har du förmodligen redan hört talas om det!

Among us ​​finns som spel för flera spelare på mobiler, surfplattor och datorer och har lockat till sig miljontals barn och tonåringar över hela världen. Vad gör detta spel så fängslande för barn? Nedan kommer vi att svara på detta och många andra frågor om ett av de för tillfället mest populära onlinespelen.

Among us: Vad går spelet ut på?

För att spela Among us ​​behöver man minst fyra och högst tio personer, men de kan koppla upp från sina egna enheter. När alla är online börjar spelet!

Videospelet utspelar sig i yttre rymden. De flesta av spelarna är besättningsmedlemmar, eller Crewmates, på en rymdexpedition, medan mellan en och tre spelare är bedragare, eller Imposters. Dessa roller tilldelas slumpmässigt i början av spelet.

Beroende på detta är varje spelares uppgifter under spelets gång mycket olika:

 • Besättningsmedlemmar, eller Crewmates, måste klara av de tilldelade uppgifterna så snabbt som möjligt och upptäcka vilka som är bedragarna.
 • Bedragare, eller Imposters, måste försöka sabotera besättningsmedlemmarnas uppdrag och döda dem en efter en utan att väcka misstankar.
 • När besättningsmedlemmarna har dödats blir de automatiskt till spöken och kan fortsätta med sitt uppdrag, dock utan att ha möjlighet att interagera med de andra spelarna.

Spelet avslutas när en av de två grupperna vinner. Detta är fallet när:

 • Besättningsmedlemmarna lyckas slutföra alla sina uppgifter eller upptäcka bedragarna.
 • Bedragarna lyckas döda alla besättningsmedlemmar på rymdfartyget.

Vad är hemligheten bakom spelets framgång bland barn och tonåringar?

Det här enkla spelet är en enorm succé bland barn och ungdomar av flera anledningar. Några av dem är följande:

 • Kändisar som är populära bland barn och ungdomar spelar detta spel. YouTubers och influencers har synliggjort spelet. De spelar Among us ​​och gör det offentligt på sina kanaler.
 • Reglerna är enkla. Spelets mekanik är väldigt lätt att lära sig, så man behöver inte mycket erfarenhet av spel av samma stil för att enkelt kunna delta i den ​​virtuella världen i Among us.
 • Man behöver inte ha någon avancerad elektronisk enhet för att spela. Allt man behöver är en mobil, surfplatta eller dator och en internetanslutning för att spela, något som idag är ganska vanliga.
 • Spelet främjar sociala interaktioner och samarbete, eftersom det är ett flerspelarspel där deltagarna måste kommunicera med varandra för att hitta bedragarna, samt samarbeta med varandra för att utföra alla tilldelade uppgifter.
 • Det bygger på strategi och bedrägeri, vilket gör spelet väldigt intressant och roligt.

Fördelar och risker med Among us

Som vi har förklarat är Among us ​​ett spel som kan hjälpa barn och tonåringar att:

familj spelar Among us
 • Förbättra sina sociala färdigheter och kommunikationsförmåga.
 • Lära sig att arbeta tillsammans som en grupp.
 • Utveckla strategiskt tänkande.

Men vi måste också prata om de olika riskerna som det kan utsätta barn för. En av de främsta farorna har att göra med offentliga chattrum där barn kan prata med många olika främlingar.

För att förhindra att barn kommunicerar med olämpliga individer är det bäst för föräldrarna att göra följande:

 • Aktivera möjligheten att censurera chatten så att den inte tillåter visning av olämpliga eller stötande ord.
 • Tillåt bara barn att spela privata spel med sina vänner eller familj.
 • Tänk samtidigt på att den rekommenderade åldern för att spela Among us ​​är från 10 år och uppåt. Av den anledningen bör barn under 10 år inte få tillgång till spelet.

Slutligen är det viktigt att komma ihåg att vad som helst, i alltför stora mängder, är dåligt. Som föräldrar  eller vårdnadshavare till barn och ungdomar måste vi se till att de inte tillbringar alltför många timmar med att spela Among us. Det är viktigt att kontrollera hur mycket tid de tillbringar med att spela, eftersom en enkel hobby annars kan utvecklas till ett beroende.

Kort sagt kan det vara en bra källa till underhållning och ett sätt att ha kul att spela Among us ​​hemma för både barn och ungdomar, men det är viktigt att det alltid görs med ansvar och kontroll.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Barbabella, M. y Cernaz, S. G. (2015). La infancia y los videojuegos: un aporte desde la perspectiva de los niños. Diálogos Pedagógicos, 86-105.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.