8 fördelar för barn med att resa

Är du medveten om alla de fördelar som finns för barn med att resa? De upptäcker nya platser, ord, människor och miljöer.
8 fördelar för barn med att resa
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 18 mars, 2023

Det har bevisats att resor har positiva effekter för de flesta. Men hur är det med barn? Detsamma är sant, och ännu mer. I den här artikeln får du upptäcka hur du aktiverar barns sinne och känslor när ni reser som familj. Du kommer att bli överraskad av alla fördelar som finns för barn med att resa.

Familjeresor: Upplevelser med många förmåner för barn

När du kombinerar två passioner som familj och resandet, då sätter du igång en rad förbättringar på en psykologisk, emotionell och fysisk hälsonivå både för dig och dina barn. Det finns ingen anledning att resa för långt. Det som är viktigt är att förändra miljön och landskapet, även om det bara är för en dag. På så sätt kommer du att märka alla fördelarna med att resa för de små.

1. De lär sig nya och annorlunda saker

På en resa får barn lära sig om olika kulturer, språk, mat och livsstilar. Detta får dem att se att det finns andra verkligheter och lära dem att värdera vad de har. Samtidigt kommer de att kunna göra jämförelser och utveckla sitt kritiska och reflekterande tänkande.

En mamma, dotter och deras hund sitter på en sten och tittar ut över havet.
Att planera, dela och njuta av resor som familj genererar lärande och skapar oförglömliga stunder som förr eller senare kommer att påverka barnens liv.

2. De skaffar sig sociala färdigheter

När man kommer till nya platser, träffar andra människor eller besöker sevärdheter måste familjen interagera och kommunicera. Detta gör att barn naturligt får sociala färdigheter och lär sig att klara sig i främmande miljöer.

3. De respekterar medvetet människor och miljö

Familjeresor innebär att ta sig till platser där andra människor bor som kan vara annorlunda än vad barn ser varje dag. En av de stora fördelarna är att lära sig att respektera mångfald, olika sätt att leva och relationen till den plats de bor på. Att också lära sig att respektera sina egna seder och att ta hand om sina egna utrymmen.

Att resa gör dig ödmjuk. Det får dig att se den lilla plats du upptar i världen.”

– Gustave Flaubert –

4. Ökar deras förmåga att anpassa sig

Att resa innebär att komma ur sin komfortzon. Detta hjälper barn att tappa rädslan för det okända, försöka förstå vad det handlar om och anpassa sig med flexibilitet, tålamod och tolerans.

5. De njuter av varje ögonblick

Genom att komma bort från vardagen lär sig barnen att njuta av resan i varje ögonblick. Det finns tid för fritid, att begrunda en solnedgång, att ta en tupplur i solen eller att promenera i timmar längs en skogsstig.

6. De kommer bort från skärmarna

Teknik är en stor möjliggörare för det dagliga livet. Men det finns fantasivärldar i den som fängslar barn och distanserar dem från verkligheten, och detta uppmuntrar dessutom till en stillasittande livsstil.

En familj på tre som står vid en skogsbäck.
När man reser som familj förbättrar utomhuslekar och aktiviteter barns fysiska och mentala hälsa. Dessutom håller det dem borta från de skärmar som så ofta används dagligen därhemma.

7. Förbättrar familjens dynamik

Att dela kvalitetstid med familjen, prata om vad vi ser på resan och utföra aktiviteter tillsammans skapar en dynamik som skiljer sig från den dagliga rutinen. Miljön blir rikare på interaktioner och mycket roligare. Säkert kommer samtal att flöda och oförglömliga upplevelser och anekdoter kommer att skapas.

8. Ökar problemlösningsförmågan

Under familjeresor är det vanligt att oförutsedda händelser uppstår som vi måste lösa i farten. Du bör veta att barn lär sig av detta och snabbt kan hjälpa till att lösa dessa olägenheter. Detta är en färdighet som de förvärvar och som kommer att följa med dem hela livet.

Fördelarna med att resa för barn, idag och för alltid

Barn är som svampar som absorberar allt de ser och hör. Med informationen de förvärvar formar de sin personlighet och karaktär och blir individer med förmågan att tänka och urskilja.

Familjeresor ställer inför ögonen på de små en rad fakta, platser, ordförråd, människor och nya miljöer från vilka de lär sig många saker.

Det bästa är att dessa inlärningserfarenheter översätts till fördelar som varar livet ut och som de kommer att kunna tillämpa på andra aspekter som arbete, skola och socialt liv. Utan tvekan är resor en investering som gynnar dina barns framtid!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.