5 intressanta fördelar med tupplurar för barn

Finns det någon trevligare vana än att ta en tupplur efter lunch? Det är en väldigt positiv aktivitet för din hälsa, även under barndomen.
5 intressanta fördelar med tupplurar för barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 07 april, 2019

Att ta en tupplur kan vara ett hett diskussionsämne: medan många familjer anser att det är en viktig tradition så har andra inte tid för vila under dagen. I den här artikeln förklarar vi alla fördelar med tupplurar.

Röster för- och emot tupplurar

Många hävdar att tupplurar endast är en nödvändighet för barn under 3 år. På så sätt kan de återhämta sig från utmattningen. Det hjälper barnen att inte känna sig rastlösa och irriterade under natten.

När det gäller längden säger forskare att barn upp till 6 månader borde sova mellan 3 och 4 timmar, även om det kan vara längre än så under de första månaderna av barnets liv. Genomsnittslängden minskar med en timme mellan 9 månader och ett års åldern.

Efter att barnet har fyllt 2 år så rekommenderar vi att tuppluren inte överstiger 2 timmar. Detta numret minskas med en halvtimme efter 3 år. Denna paus bör inte vara längre än en timme från att barnet har fyllt 4 eller 5 år.

Kan tupplurar vara farliga?

Andra påpekar besvären, speciellt för barn med sömnstörningar eller andningssvårigheter. Huvudanledningen är att de sover för mycket. Det kan leda till huvudvärk och kan drastiskt ändra vilandet under natten.

5 stora fördelar med tupplurar för dina barn

Bortsett från det vi skrev tidigare så finns det mycket mer fördelar med tupplurar för barn. Dessa är de 5 viktigaste:

1. Återställer energi

Förutom den fysiska tröttheten som kan uppstå från morgonen tills det blir dags för tuppluren är denna dagtidspaus mycket positivt för barnets sinne.

Under denna tid uppstår en rad komplexa processer i hjärnan som hjälper dig vara redo för att införliva nya idéer samt att absorbera det du har lärt dig tidigare.

Deras muskler har också nytta av denna paus. Efter timmar av äventyr och lek kommer barnen att känna sig fulla med energi igen för att tillfredsställa sina instinkter för nyfikenhet och utforskning.

barn sover

2. Förbättrar deras prestationsförmåga

Olika studier bekräftar att barn som tar en tupplur är mer aktiva och uppmärksamma i både skolan och på idrotten än barn som inte gör det. Deras främsta argument är att det minskar tröttheten och förbättrar kognitiv prestationsförmåga.

3. Stimulerar sociala aspekter

En väsentlig funktion med tupplur är att det förbättrar humöret, speciellt hos små barn. Därför blir de mer uppmärksamma, tålmodiga och är på bättre humör under dagen. Resultatet av denna positiva kombination är större (och bättre) sällskaplighet. Det generar också en ömsesidig effekt: ingen gillar att hantera irriterade och rastlösa barn, speciellt inte andra barn.

På så sätt kan de återhämta sig från utmattningen Det hjälper barnen att inte känna sig rastlösa och irriterade under natten.

4. Hjälper med tillväxten

Under vilotiden genererar kroppen den så kallade “tillväxthormonet” som heter somatotropin. Det är självklart grundläggande för barnets tillväxt.

Vid sömn regleras kardiovaskulära, respiratoriska och endokrina funktioner. Det är en väldigt produktiv vila för din kropp som aldrig slutar jobba.

5. Främjar mentalt välmående

Alla fördelar som nämns ovan bidrar till att främja balansen i organismen och därigenom bidra till deras välbefinnande; sinnet är en av de mest gynnade delarna. Kort sagt så hjälper tupplurar med följande:

  • Bättre minne
  • Mindre stress
  • Bättre humör
flicka sover

Tips för att uppmuntra ditt barn till att ta en tupplur

Som mamma kan du tillämpa vissa strategier för att göra tupplur till en vana för barnet. Några exempel:

  • Upprätta en rutin och respektera den.
  • Var säker på att tuppluren inte är för lång.
  • Förbered en lugn miljö som har svagt ljus. För mycket stimulans kommer förhindra barnet att somna.
  • Lägg inte barnet i sängen omedelbart efter maten. Ge dem några minuter att smälta maten först.

Nu när du känner till dessa fördelar med att låta barnet vila kommer du säkerligen överväga att införa denna hälsosamma vana i ditt barns liv.

Utöver hur bra det är för barnet så kommer det också att hjälpa dig att ta en paus och fylla på med energi.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.