Varför tittar barn på samma film om och om igen?
Barn tittar på samma film om och om igen huvudsakligen av två anledningar: den första har att göra med deras inlärningsprocess, och den andra är relaterad till att bara kunna njuta av vad de har upptäckt.
Barn lär sig via ett mönstersystem. När dessa mönster upprepas, fastnar kunskap och förståelse i huvudet på dem.
Därför försöker de instinktivt att upprepa en handling eller aktivitet, för varje gång upptäcker de något nytt.
Hos vuxna kan ett mönstersystem ha samma effekt. Men som vuxen tar vi till oss kunskap snabbare eftersom hjärnan har fler verktyg och sätt att behandla informationen på.
När vi testar detta genom att titta på samma film om och om igen, kommer den vuxna att upptäcka nya detaljer varje gång han eller hon tittar på den.
Minnet: Anledningen till att barnen tittar på samma film om och om igen
Att lära sig genom upprepning är en av de äldsta pedagogiska teknikerna. Lärare upprepar inte multiplikationstabeller för intet när de hjälper eleverna att memorera dem.
Även sånger har skrivits för barn för att lära dem siffror eller alfabetet.
En anledning till att barn tittar på samma film om och om igen, är de känslor de kommer ihåg från första gången de tittade på den.
Hos unga barn kan detta mönster också ses i deras lekar. För att fixera i sitt minne att den gröna bollen passar i det gröna hålet, kommer barnet att upprepa denna åtgärd flera gånger. Även efter att han har lyckats, kommer han kontinuerligt att upprepa mönstret.
När det gäller filmer, minns de små huvudkaraktärerna och kommer att förstå handlingen genom repetition.
Varje gång de tittar på samma film kommer de att kunna förstå lite mer av historien, vilket kommer att ge dem nya känslor som de inte upplevde under den första gången de såg den.
En gång till, tack!
Repetition är också ett tecken på acceptans. Allteftersom barn upptäcker nya saker i de aktiviteter som de upprepar, vill de uppleva det mer och mer.
I deras hjärnor vet de nu hur de passar ihop biten i ett pussel tillsammans med en annan eller hur de löste en gåta, och därför vill de testa det igen.
När det gäller filmer, kommer vissa detaljer som de redan vet ska komma att förvåna dem än en gång, medan det för vuxna istället kan kännas förutsägbart.
När det gäller barn vet de vad som ska hända och det medför en känsla och ger dem en personlig trygghet.
Av den anledningen så kommer en film eller saga som berättas många gånger aldrig att förlora sin spänning.
Att minnas fraser, dialoger eller handlingar är en rolig, nästan magisk upplevelse eftersom barnet kan förutsäga huvudpersonens framtid eller öde.
Barn lär sig genom ett mönstersystem. När mönstren upprepas kommer kunskap och förståelse att fastna i huvudet.
Min favoritdel kommer nu!
En annan anledning till att barn tittar på samma film om och om igen, är de känslor de kommer ihåg från första gången.
Även om de inte är särskilt medvetna om det, kan du genom att observera deras reaktioner, veta när en film gör dem lyckliga, och den erfarenheten är också fixerad i deras minnen.
Vissa barn blundar och håller för öronen innan skurken dyker upp, eller börjar le innan den roliga delen börjar. Detta händer eftersom scenen redan är bekant och förbinder dem med de känslor som den producerar.
Samma sak händer hos vuxna när de tittar på samma film om och om igen. Upprepningen av låtar, filmer eller berättelser, är förknippat med känslor, hur sången eller filmen får oss att känna eller vad den påminner oss om.
Stimulerar förståelse
Ett sätt för föräldrar att delta i denna inlärningsprocess är att dela ögonblicket med sina barn.
Man tittar på filmen tillsammans och njuter av barnens reaktioner eller visar överraskning när barnen berättar vad som kommer att hända härnäst.
Ett annat sätt att stimulera förståelse är att ställa frågor om filmen eller sagan.
Vad tror du kommer hända nu? Varför verkar den karaktären vara just så?
Denna teknik testar deras uppmärksamhet och låter de vuxna veta om barnen förstår berättelsen.
Vissa filmer kan vara mycket förvirrande och feltolkas av barn. Det är därför som frågor om historien också kan bidra till att klargöra eventuella tvivel som barnet kan ha.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Horst, J. S., Parsons, K. L., & Bryan, N. M. (2011). Get the story straight: Contextual repetition promotes word learning from storybooks. Frontiers in Psychology, 2, 17. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2011.00017/full