Filmen UglyDolls: En film om acceptans och mångfald

UglyDolls är en underbar film full av lärdomar som dina barn bara inte får missa. Läs mer om denna fina lilla film nedan!
Filmen UglyDolls: En film om acceptans och mångfald
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Letar du efter en film som tar upp värderingar som respekt och acceptans av mångfald? I så fall rekommenderar vi filmen UglyDolls. Det är en film för barn med animeringar av förtjusande, men defekta dockor.

Med hjälp av denna historia kommer dina barn att tappa rädslan för att vara annorlunda och de kommer att lära sig att varje person är unik, med sina styrkor och svagheter. Detta är väldigt fördelaktigt och berikande för deras utveckling som samhällsmedborgare och människor.

”Jag har alltid trott att det var dåligt att vara annorlunda. Vi är alla olika, men det finns en slags rädsla i samhället för att vara det. 
– Johnny Depp –

En fantasivärld bebodd av dockor

Berättelsen äger rum i en fantasivärld, bebodd av dockor. I denna värld finns det två tydligt åtskilda städer. Den första är Institute of Perfection, där dockorna som inte har några fel bor. Men de känner en stor press för att förbereda sig för och klara olika tester för att bli den “perfekta leksaken” som varje barn vill ha.

UglyDolls ser glada ut
© STX Family, Alibaba Pictures, Huaxia Film Distribution, Troublemaker Studios, MWM Studios, Reel FX Animation Studios, Original Force

Den andra staden heter Uglyville. Detta är en stad full av lycka, glädje och frihet, där dockorna som betraktas som defekta, konstiga och till och med ”fula”, bor.

Dessa två platser har aldrig mötts förrän Moxy, filmens huvudperson, upptäcker den “perfekta” staden. Hon bestämmer sig för att bege sig ut på ett otroligt äventyr med sina vänner i syfte att visa att vänlighet är mer värt än skönhet.

“Inget, och ingen kan dämpa ljuset som lyser inom oss.”
– Maya Angelou –

Filmen UglyDolls handlar om acceptans och mångfald

Handlingen i UglyDolls bjuder in stora och som små att reflektera över vikten av att respektera alla människor. Oavsett deras individuella egenskaper eller deras speciella behov.

Det är en fråga om att förstå mångfald som en värdefull och positiv egenskap. En egenskap vi måste ta hand om snarare än att försöka få bort. Men det är många som försöker göra just det, även den här filmens skurk. Att acceptera mångfald är det enda sättet att leva tillsammans i harmoni och gå vidare som ett samhälle.

Om alla var exakt likadana, med samma smak, intressen, tankar, förmågor etc., skulle livet vara mycket monotont och tråkigt och skulle inte vara intressant alls. Skillnaderna som finns mellan människor är dock det som får världen att bli full av färg, skratt och underhållning, som i UglyDolls.

UglyDolls har kalas
© STX Family, Alibaba Pictures, Huaxia Film Distribution, Troublemaker Studios, MWM Studios, Reel FX Animation Studios, Original Force

Men den här animerade barnfilmen förmedlar inte bara ett budskap om acceptans och respekt för andra utan också för sig själv. Detta gör den till en idealisk film för att arbeta med och förstärka självkänslan hos små barn.

Efter att ha tittat på den här filmen kommer barn att förstå att ingen är perfekt och att alla människor har olika egenskaper som gör dem underbara och fantastiska. Dessutom lär de sig att förstå sitt eget värde och vara modiga nog att visa sig för andra som de verkligen är.

“Att vilja bli en annan person slösar bort den du är.”
– Marilyn Monroe –

Ha roligt och ta upp viktiga värderingar med filmen UglyDolls

Detta är en fantastisk tecknad film som är väldigt rolig och underhållande. Den förmedlar också ett vackert budskap som alla barn behöver lära sig från en tidig ålder. Dessa värderingar hjälper dem att växa upp i trygg förvissning om att de inte behöver vara perfekta för att få ett rikt och lyckligt liv.

Vi rekommenderar verkligen den här underbara och värmande filmen som är full av action och musik. Framför allt för att den främjar acceptans och mångfald, samt värderingar som integration och respekt för de som är olika.

Vad väntar du på? Planera in en filmkväll med UglyDolls för dig och dina barn. Ha roligt och lär er tillsammans med ett äventyr om dessa underbara “fula” dockor!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.