De bästa småhundarna för barn

De bästa småhundarna för barn
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Inte alla småhundar är bra för barn. Även om många har ett snällt eller gulligt utseende (till exempel chihuahuas, för att nämna en liten hundras) är de inte alltid familjevänliga. De bästa småhundarna för barn är inte nödvändigtvis de som du normalt tänker på.

Det finns hundraser som har perfekta personligheter för just barn. Inte bara är de lätta att träna, utan de brukar också vara tålmodiga, omhändertagande, beskyddande och älskvärda.

Det kan ibland kännas nästintill omöjligt att välja rätt husdjur till familjen. Och finns det barn hemma blir det ännu mer att tänka på. Så v ilka är egentligen de bästa småhundarna för barn?

Saker att tänka på om du vill ha en barnvänlig hund

Det finns mycket att tänka på när man väljer husdjur. Du måste först och främst se till att du har tillräckligt med tid för djuret och att du kan tillgodose alla dess behov. Dessutom behöver det finnas plats för den nya familjemedlemmen hemma, och det kan vara dyrt att ta hand om den.

Du måste alltid vara medveten om att ett husdjur inte är en leksak. Det är en levande varelse som har och utvecklar känslor och behov. Du måste lära ditt barn att respektera djur. Det är också viktigt att skapa regler för att göra det gemensamma levnadsutrymmet så lugnt och harmoniskt som möjligt.

När det väl är dags att välja en valp är det viktigt att du tänker på följande:

  • Föräldrarnas personligheter
  • Att uppfödarna är bra och ansvarsfulla
  • Om djuret hade en traumatisk separation från sin mamma

Det påverkar vilka beteenden din hund kommer att ha och hur den interagerar med människor. Tänk även på att personligheter kan variera bland hundar i samma kull.

Fördelar med att ha en liten hund

Att ha ett husdjur har flera fördelar för barn. Om den är väluppförd hjälper den ditt barn till exempel att vara organiserat och ansvarigt. Småbarn som bor med en hund har dessutom lägre sannolikhet att utveckla allergier eller astma.

En fördel med att välja just en liten hund är att de är lätta att transportera och ta med sig. Eftersom de är mycket lätta kan de följa med i princip var som helst. De brukar på samma sätt inte ha några problem med att leva i lägenheter eller i mindre utrymmen.

Det är också mer sannolikt att småhundar accepteras i butiker och andra offentliga platser. Det gäller inte alltid större hundar. Dessutom har de en tendens att leva längre än större raser.

småhund med sjal och glasögon i leksaksbil

De bästa småhundarna för barn

Bichon Frise

Det här är små hundar med stora personligheter. De anses vara utmärkta familjehundar. En Bichon Frise är väldigt liten, har ett lugnt temperament och brukar vara väldigt gullig. En annan fördel är att rasen är mycket ren av sig och inte fäller.

Mops

De här hundarna har ett jämnt temperament och känner sig bekväma med människor omkring sig. Deras favoritpersoner är ofta de minsta i huset, och de kommer väldigt bra överens med dem när det är dags att leka.

Beagle

Det här är en av de bästa raserna att ha som sällskapshundar. Beagles är mycket dynamiska och kärleksfulla. De älskar att springa och leka, och det hjälper barn att göra sig av med all sin extra energi genom lek och positiv stimulans.

Andra små hundar för barn

småhund vilar i korg

Fransk bulldogg

Den här vackra och unika hundrasen blir alltmer populär. En av anledningarna är rasens vänliga temperament och oändliga förmåga att ge och få tillgivenhet. Dessutom tar hundarna vanligtvis på sig ansvar för barnens säkerhet i omgivningar där de kan ta skada.

Pudel

Den här rasen har ett rykte om sig att vara intelligent och ha en hög inlärningskapacitet. Framförallt är pudlar mycket omtänksamma. De finns i olika storlekar, från den stora kungspudeln till rena miniatyrhundar. De älskar sina ägare intensivt, särskilt barn. Pudlar är väldigt lojala, glada och alltid redo för nya upptåg.

Blandraser

de bästa småhundarna för barn: blandras i snö
Ovanstående raser har många goda egenskaper, men folk glömmer ofta bort blandraser: hundar som inte har en bestämd ras.

Många av dem är sådana som har levt svåra liv, antingen i Sverige eller i utlandet, och behöver hitta nya hem. Det är just för att de har gått igenom så mycket som de vet hur man uppskattar alla tecken på kärlek. De återbördar ofta kärleken och blir mycket lojala.

Att ta sig av en liten blandras, med hjälp av en veterinär, kan vara ett utmärkt alternativ för barn. Det är också ett bra sätt att bidra till samhället i stort.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.