Så förbereder du dina husdjur för ankomsten av ett barn

I dagens artikel kommer vi att förklara hur viktigt det är att förbereda dina husdjur för ankomsten av en ny bebis i hemmet. Vi delar även med oss av användbara tips som du kommer att ha användning av.
Så förbereder du dina husdjur för ankomsten av ett barn
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 28 januari, 2021

Att ha ett barn är ett äventyr som börjar 9 månader innan du får med dig bebisen hem. Om det här är familjens första barn så kan processen bli ännu livligare. En annan faktor som kan bidra till en ökad intensitet av graviditeten är närvaron av husdjur i hemmet. Om det är fallet i ditt hem så är det viktigt att du förbereder husdjuren för ankomsten av barnet.

Det är helt naturligt och normalt för nya föräldrar att fokusera all sin uppmärksamhet på sin nyfödda dotter eller son, dock kan det uppstå problem om det finns husdjur i hemmet.

Dina husdjur kommer inte längre få uppmärksamheten som de är vana vid vilket kan leda till förändringar i deras beteenden. Generellt sett så händer en utav dessa två saker: husdjuren blir antingen deprimerade eller ängsliga.

Husdjuren lider på grund av förändringar

När förändringar uppstår i husdjurens miljö känner de omedelbart av det. När det gäller katter och hundar är det vanligt att de blir rädda på grund av deras nyfikenhet.

Det är omöjligt att veta hur djuren kommer reagera, man kan bara gissa. Ändå är det bäst att förbereda husdjuren för barnet eftersom det är en stor förändring.

Vårt mål är att få våra husdjur att känna sig exalterade, inte rädda, angående bebisen. Om husdjuren känner sig ängsliga kan de reagera på ett olämpligt sätt.

katt blir klappad

Så förbereder du dina husdjur för ankomsten av en ny bebis

Långt innan barnet föds så bör du förbereda dina husdjur för oväntade situationer. Kom ihåg att bebisar är fulla av överraskningar och att allt kan hända när du har en bebis i hemmet.

Därför rekommenderar vi att du gör följande:

Hitta en bekväm plats för dina husdjur

Detta är en av de första sakerna du bör tänka på, speciellt om dina husdjur brukar springa runt i huset utan några som helt restriktioner.

Det betyder dock inte att du ska stänga ute dina djur, men du måste försöka lära dem att inte stanna för länge på en och samma plats. Det kan finnas vissa områden i hemmet som ditt husdjur måste lära sig att undvika helt och hållet.

Till exempel, om du har en katt så bör den hålla sig borta från bebisens rum. Kom ihåg att kattdjur gillar att hoppa upp på vilken yta som helst och det är inte bra för en nyfödd bebis.

Det är mycket viktigt att lära din katt att inte krypa på eller sova i barnets spjälsäng.

När det gäller hundar måste du lära dem att vara sociala och toleranta. Självklart beror detaljerna på hundens ras samt hur mycket tid du spenderar med hunden.

Vissa hundar beter sig väldigt beskyddande gentemot barnet och sover med barnet för att på så vis ta hand om det.

Hitta på nya aktiviteter

För att få dina katter eller hundar redo för bebisens ankomst måste du hitta aktiviteter som de kan njuta av utan dig. Det här är speciellt viktigt om dina djur spenderar mycket tid på att följa efter dig i hemmet.

Kom ihåg att när barnet kommer så kräver det åtskilliga timmar av din uppmärksamhet. Husdjuren kan lätt känna sig utbytta och bli deprimerade.

Få dina husdjur att vänja sig vid nya ljud

Det är viktigt att komma ihåg att djur har väldigt utvecklad hörsel, mycket mer än människor. Det är mycket troligt att dina husdjur måste stå ut med flera timmar av barnets gråtande och det kan göra dem nervösa.

För att dina husdjur inte ska bli för ängsliga så kan du använda inspelningar av spädbarn som gråter. Ett annat bra tips är att ha radion på låg volym. Det här får din katt eller hund att bli van vid att höra ett visst ljud i sin miljö.

Få dina husdjur att vänja sig vid barnets rum

Du kan mycket väl komma att spendera många timmar i ditt barns rum. Förbered därför dina håriga familjemedlemmar i god tid innan det blir verklighet.

Vänj dem vid att se dig där. Dessutom bör du låta husdjuren bekanta sig med olika babyartiklar. Låt dem lukta på babyschampo och lotion, att höra ljudet av leksaker och att få en känsla av barnets kläder.

På det här viset kommer djuren förstå att barnet är en del av hemmet.

hund och nyfödd bebis

Efter ankomsten av ett nyfött barn

Nu vet du några av tricken för att få dina husdjur redo för det nya tillskottet i familjen men det är också viktigt att prata om vad man ska göra när bebisen är hemma.

Till att börja med, undvik att lämna husdjuren utan övervakning. Hälsa på dem och ge dem kärlek och uppmärksamhet. Ta dig tid att påminna dina husdjur om hur mycket du älskar dem och hur bra de är.

Introducera bebisen för husdjuren gradvis för att undvika att de blir rädda. Så småningom så blir dina katter och hundar vana vid närvaron och doften av din nya son eller dotter.

Första månaderna med barnet

I början är det bra att sätta upp en stoppkloss i dörröppningen av bebisens rum så att husdjuren inte kan komma in. När du känner dig mer bekväm kan du låta dina husdjur komma in i rummet med ditt tillstånd och sällskap under begränsade tidsperioder.

När bebisen är liten bör du aldrig låta honom eller henne vara själv med dina husdjur. Dina katter och hundar behöver inte nödvändigtvis vilja skada ditt barn men du vill inte att några plötsliga rörelser sätter barnet i fara.

Om dina husdjur inte är vana vid lite grövre lek så måste du vänja dem innan barnet börjar krypa. Kom ihåg att din bebis inte kan förutse fara. Han eller hon kommer sannolikt att vara frestad att dra i, klämma på eller knuffa på dina katter eller hundar av ren nyfikenhet.

När ditt barn börjar krypa så har det förmodligen redan utvecklat ett starkt band med ert husdjur. Du bör dock alltid vara närvarande och övervaka deras interaktioner hela tiden.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.