7 lekar som kan sysselsätta dina barn längre stunder

Säkert har du många gånger känt dig resurslös när det kommer till att underhålla dina barn under längre stunder. Du ser dina väntande ärenden samlas på hög, för du vet att dina barn behöver din uppmärksamhet. Vad gör du? Du läser våra sju tips nedan!
7 lekar som kan sysselsätta dina barn längre stunder
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ibland behöver vi göra hushållssysslor eller ärenden som tar lite längre tid. Hur ser vi till att barnen hålls underhållna i vår frånvaro under dessa stunder? Nedan ska du få lära dig att det finns många metoder för att sysselsätta dina barn under längre stunder. Med dessa lekar kan du hålla dina barn upptagna i timmar.

Ibland, på grund av olika omständigheter, till exempel en sjukdom som hindrar ditt barn från att gå i skolan, dåligt väder, att du måste arbeta hemifrån (mycket vanligt nu för tiden), behöver du att ditt barn kan underhålla sig själv.

Att underhålla ett barn under längre stunder är inte alltid är en lätt uppgift. Detta gäller särskilt med livliga barn, som lätt blir distraherade  eller snabbt lessnar på sina leksaker. Därför ska du idag få lära dig några lekar som kan underhålla dina barn under längre stunder.

Vad är grunden för att sysselsätta barn längre stunder?

  • Ha ett fastställt schema. I det här schemat rekommenderar vi att du inkluderar lärande aktiviteter och lekar under fastställda tider. Du kan ta helgerna till att planera för den kommande veckan.
  • Du kan också inkludera några fysiska uppgifter bland aktiviteterna så att dina barn får träna och släppa ut en del av sin energi.
  • Det är viktigt att ha en rutin. Detta underlättar organiseringen för både föräldrar och barn. Dessutom kan det underlätta mycket när det gäller att minska barns rastlöshet, eftersom de vet vilken aktivitet som gäller för alla stunder på dagen.

Vi måste få barn att bli tillräckligt självständiga för att hitta egna sätt för att ha kul. Denna färdighet kommer även gagna dem när de blir äldre eftersom de behöver utveckla sin kreativitet för att uppfinna olika aktiviteter för att ha kul.

Så kan du sysselsätta dina barn i flera timmar

En docktävling som kan sysselsätta dina barn


Skapa en mini-dockteater

Du kan göra detta som en lärande aktivitet. Tillsammans kan ni skapa en dockteater av en kartong och dekorera enligt barnens val. Därefter kan ni använda dekorgummi, filt eller annat material för att skapa olika dockor som dina barn kan spela ut teatern med. Detta är en underhållande aktivitet där barnen kan tillbringa långa stunder med att skapa olika berättelser med teaterdockorna.

Lek med olika strukturer

Om du har en plats där det är okej att dina barn stökar ner och blir kladdiga, kan du förbereda för denna strukturlek. Gör i ordning olika skålar med mjöl, pasta, bomullsbollar, sand, tyg mm. som barnen leker med genom att känna på materialen. Barnen kan variera leken genom att med förbundna ögon få känna på materialen och gissa vad de är. Alternativt känner och tittar de på de olika materialen och noterar vilka känslor de upplever

Gör en väg

Med maskeringstejp kan du skapa vägar i deras rum eller i hallen. Det här kan bli en väldigt roligt lek som kan sysselsätta barnen under lång tid när de kör sina bilar och lastbilar längs vägen i tejp. Om du har figurer av träd, djur, bänkar mm. kan du integrera dem i layouten för att göra leken så verklig som möjligt.

Leker med modellera

Barn älskar modellera, eftersom de tycker om att knåda den och forma den i olika former. Du kan göra egen hemmalagad modellera om du har så små barn att de stoppar den i munnen. Receptet på hemmalagad modellera är som följer :

  • 5 dl mjöl
  • 2,5 dl salt
  • 2,5 dl vatten
  • Karamellfärg

När du har gjort degen kan du dela upp den i flera olika delar som du färgar i olika färger med karamellfärg.

Lekar med bubbelplast

Även om denna lek kan vara lite högljudd, är det garanterat att dina ungar kommer att ha många roliga timmar med att klämma och poppa bubblorna. Har de tillräckligt mycket bubbelplast kan de ägna långa stunder till att utforska den och spräcka bubblorna på alla möjliga olika sätt.

Sysselsätt dina barn långa stunder med kartongkreativitet

Du kan ta en gammal kartong som ni tillsammans dekorerar till exempelvis en bil eller en tågvagn. Trä sedan ett snöre igenom den så att barnen kan dra bilen eller tågvagnen. På så vis kan de köra runt sina uppstoppade djur, dockor eller leksaker omkring hemma. Om kartongen är tillräckligt hållbar kan de också åka i den själva och du kan ta dem på en åktur och sedan låta barnen dra runt varandra.

Ett barn som leker i en bil som görs av en kartong.


Måla

Barn älskar att färga, måla, rita och stöka till… så skaffa ett stort papper, lägg ut det på golvet och låt barnens fantasi flöda fritt. Se till att de har på sig kläder som får bli nerkladdade, för de kommer säkert att bli täckta av färg av denna lek. Men denna aktivitet kommer att ge dem en rolig stund som de kommer att komma ihåg länge.

Att sysselsätta dina barn under längre stunder är inte så svårt

Nu har du fått några tips på hur du kan sysselsätta dina barn under längre stunder. Vad du behöver tänka på är att du bland alla dessa aktiviteter bör välja de som passar bäst för dina barns ålder och utveckling.

Om en aktivitet inte passar ditt barn, välj bort den. Välj i stället något av de många andra av våra tips, och upptäck vad dina barn tycker är mest underhållande. Så, dags att sätta igång och ha kul!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.