6 spel som stimulerar hjärnan
Upptäck en serie spel som stimulerar hjärnan för dina barn att spela hemma! Allt du behöver är lite papper, färgpennor och mycket fantasi.
Lärande genom lek: Det är vad föräldrar bör sträva efter när deras barn har semester. Naturligtvis är sommarlovet avsett att ge barn en möjlighet att vila efter ett långt skolår. Ändå är det fortfarande viktigt att hålla deras hjärnor aktiva.
Vi menar inte att du ska sätta ditt barn med sina skolböcker för att göra monotona matematiska och grammatiska övningar, utan snarare att du ska använda spel och lekar som ett verktyg för dina barn att lära sig.
Hemgjorda spel som stimulerar hjärnan
1. Memory
Ett av de mest klassiska och enkla spelen som är en stor hit bland yngre barn är memory. Spelets dynamik är bara så fängslande för barn. Men du kan göra det ännu mer attraktivt och lärorikt om du låter ditt barn delta i att skapa själva spelet.
För att göra ditt eget memory behöver du följande saker:
- Bilderna som ditt barn vill använda
- Pappkartong
För att spela lägger ni alla korten med framsidan nedåt och vänder dem sedan två i taget för att bilda par. Du kommer bli förvånad över hur väl dina små kan komma ihåg de olika bildernas positioner!
Detta är ett fantastiskt spel för att träna synskärpan och minnet. Dessutom är det en fantastisk aktivitet som hela familjen kan ha roligt med tillsammans.
2. Alfabetsbingo
Alfabetsbingo är det perfekta spelet för att träna hjärnan för barn som just har lärt sig sina bokstäver. Det är en variant av det berömda bingospelet som spelas med siffror.
Ni kan skapa bingospelbrickor själva genom att använda olika färger för bokstäverna. Ditt barn kommer träna på alfabetet utan att ens inse det medan han eller hon tillverkar brickorna.
När ni spelar kan ni ropa “bingo!” om ni fullbordar en hel rad, eller välja om man måste fylla hela kortet först.
3. Pussel
Ett annat alternativ för hemgjorda spel som stimulerar hjärnan är att göra pussel. För att göra ett snabbt och enkelt pussel kan du klippa pusselbitar av en gammal broschyr, tidning eller något annat du inte längre använder som har en bild eller ett fint mönster.
Pussel är utmärkta för att hjälpa barn att träna logik och resonemang. De är också bra för att utveckla andra förmågor, som deras finmotorik.
En annan nytänkande variation av den här klassiska aktiviteten är att skapa pussel med legobitar. Allt du behöver är en hög legobitar, en bit kartong där du kan rita bitarna på och en penna eller krita.
När du har ritat konturen av legobitarna och klippt ut dem blandar du dem alla tillsammans. Sedan kan dina barn para ihop varje kartongbit med dess matchande legobit.
Ett idealiskt spel för att lära ut geometri och öva resonemang med de minsta familjemedlemmarna!
Fler hemgjorda spel som stimulerar hjärnan
4. Finn fem fel
Att rita och färglägga är favoritaktiviteter för barn. Därför är svartvita bilder med ”finn fem fel” ett utmärkt alternativ, eftersom barnen kan färglägga dem efteråt.
Aktiviteten är helt rätt för barn som har svårt att hålla sig koncentrerade och fokuserade på en uppgift under en längre stund. Dessutom hjälper det dem att utveckla sin synskärpa.
Du kan söka efter färdiggjorda “finn fem fel”-bilder på internet som du kan skriva ut eller så kan du och dina barn rita dem själva hemma.
5. Skattjakt
En skattjakt är en bra aktivitet för att utveckla dina barns förmåga att resonera, då de måste följa ledtrådar för att hitta en gömd skatt. Dessutom utvecklar det deras synskärpa, koncentration och uppmärksamhetsförmåga.
Det finns många olika sätt att utforma en skattjakt. Du kan till exempel involvera matematiska problem, gåtor eller någon annan aktivitet som gör att dina barn kan öva upp och utveckla sina förmågor.
6. Gåtor
För den sista aktiviteten behöver du inte några material alls – bara din fantasi. De ord och rim du använder för att recitera dina gåtor kommer fascinera dina barn och motivera dem att komma på svaret.
Medan de gör det utvecklar dina barn sin fantasi och tankeförmåga.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Crespillo, E. (2010). El juego como actividad de enseñanza-aprendizaje. Gibralfaro.