6 aktiviteter för barn i åldrarna 2 till 5 år

Barn behöver röra på sig. Precis som för vuxna är det viktigt för dem att vara aktiva. Det finns många olika aktiviteter för barn som kan hjälpa dem att förbättra sina motoriska färdigheter i olika åldrar och utvecklingsstadier.
6 aktiviteter för barn i åldrarna 2 till 5 år
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det finns många aktiviteter för barn, och det är viktigt att uppmuntra till just de aktiviteter som hjälper barn att utveckla sina fin- och grovmotoriska färdigheter.

Redan från 2 års ålder kan man börja göra många olika aktiviteter tillsammans med dem. Från 5 års ålder kan du uppmuntra dem att utöva en sport som är lite svårare.

6 fysiska aktiviteter för barn

Simning

Simning gynnar musklerna, andningsorganen och hjärtat. Barn kan börja simträning nästan så snart de föds, men runt två års ålder börjar de ta in informationen på ett annat sätt.

Du måste alltid vidta säkerhetsåtgärder när ni simmar. Barnet måste alltid övervakas av en utbildad simlärare eller av en förälder.

Att lära sig att simma hjälper ditt barn att inte vara rädd för vatten och det lär också barnet att slappna av. Dessutom öppnar du dörren för att ditt barn ska kunna njuta av vattenaktiviteter i framtiden. Att simma är en livsviktig kunskap som räddar liv.

Cykla

De flesta barn älskar att cykla. Barnet kan börja med en trehjuling först och sedan gå vidare till normala cyklar. Ett alternativ är en springcykel eller balanscykel på vilken barnet kan lära sig om balans och hur man styr en cykel innan hon är riktigt redo att även trampa på pedaler för att ta sig fram.

Att cykla stimulerar barnets motoriska färdigheter, förutom att vara mycket roligt. Det är en bra aktivitet för barn som redan har bemästrat att gå, springa och hoppa.

Liksom simning är det något som passar alla åldrar. Du måste bara vara uppmärksam på säkerhetsåtgärder. Hjälm räddar liv.

två glada barn med fotboll

Kasta eller sparka boll

Det här är klassiska aktiviteter för barn som fascinerar och engagerar dem. Eftersom hela kroppen rör på sig gör det av med massor av energi.

Efter fem års ålder kan barnet börja delta i organiserade former av fotboll. Att träna fotboll kan hjälpa barnet att utveckla sin kondition, sitt bollsinne och sin uthållighet. Det kan också lära barnet hur man samarbetar som ett lag.

Jag har misslyckats om och om igen och det är därför jag har nått framgång.

-Michael Jordan-

Rytmisk gymnastik

Rytmisk gymnastik domineras för tillfället av flickor, men det är en otroligt positiv aktivitet för båda könen. Barnet tränar hela kroppen på en gång och utvecklar samtidigt rytm, koordination och flexibilitet.

Man kan börja med rytmisk gymnastik från en tidig ålder, och som med andra aktiviteter kan man öka svårighetsgraden allteftersom barnet växer och förvärvar nya färdigheter.

Alla typer av dans

Av alla aktiviteter för barn är dans en av de mest glädjefyllda och livsbejakande från spädbarnstiden och framåt. Det är inte bara en sport, utan också en konstform.

Att utöva dans utvecklar barnets rytm och balans, utöver att främja styrka och god kondition. Det kan också lära barn hur man uttrycker sina känslor.

Dans släpper på spänningar och stress och låter även barnet träffa andra barn med samma passion för dans. Var noga med att välja en dansstudio som har sunda kroppsideal så att dina barn kan få ut det mesta av aktiviteten.

två små barn dansar vid gammeldags grammofon


Några råd för föräldrar

Utbudet av sportaktiviteter för barn mellan 2 och 5 år är oändligt.

Ingenting ska hindra dem från att ha rika och positiva erfarenheter som att cykla, gunga, dansa, springa, hoppa eller göra någon annan aktivitet. Den fria leken, särskilt utomhus, är minst lika viktig som organiserade aktiviteter, men en sund kombination är det bästa.

Nu för tiden är det mycket viktigt att begränsa aktiviteter för barn som uppmuntrar en stillasittande livsstil. Särskilt uppmärksam bör du vara på datorspel och elektronik. Det har visat sig att inaktivitet under barndomen kan leda till många problem i vuxen ålder.

Det finns många barn som idag lider av diabetes och övervikt på grund av en dålig kost och brist på fysisk aktivitet.

Barn behöver inte träna någon specifik sport. Det är helt enkelt viktigt att de uppmuntras att röra på sig från att de lär sig att gå.

Det spelar ingen roll om man är en pojke eller flicka när det gäller idrott. Båda könen kan och bör träna någon form av sport som de gillar. Barn måste vara medvetna om detta och vi som föräldrar har ett stort ansvar i att inte begränsa dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.