Känslolådan: Ett verktyg för att hantera negativa känslor
Det kan vara svårt att tro, men ilska kan faktiskt omvandlas till något positivt. Känslolådan är ett specifikt verktyg för att hantera ilska. Den är ett verktyg för att kontrollera raseriutbrott hos barn, och vända dessa känslor till något positivt.
Som ett resultat får du ett barn som är samvetsgrant och har god självkontroll.
Från två års ålder börjar barn att vara medvetna om sina känslor.
De har lärt känna sin självständighet och vill njuta av den. Och när de inte kan det – oavsett om de saknar förmågan eller bara inte får göra det – blir dessa små barn frustrerade och exploderar i raseriutbrott. Alla föräldrar kan bekräfta det.
När dessa små barn förlorar kontrollen, kommer raseriutbrottet. De kan sparka, gråta och skrika i en episod vars resultat beror på hur du bemöter det.
Ett vulkanutbrott
Vid denna tidiga ålder har de ännu inte fått kontroll över sina känslor.
Prefrontala cortex är ansvarigt för att reglera känslor, och det är fortfarande omoget hos små barn. Som ett resultat av detta är det normalt att barn har reaktioner som liknar vulkanutbrott.
Föräldrar måste utrusta sig med mycket tålamod och rätt verktyg för att hantera dessa utbrott på ett effektivt sätt. Snart nog kommer ditt barn att kunna komma fram till sina egna slutsatser.
Om hon tycker att utbrott är ett effektivt sätt att få vad hon vill, kommer hon inte att göra någonting för att undvika dem.
Det bästa alternativet är att agera omedelbart, och känslolådan kan hjälpa dig att nå ditt mål.
Ilska kräver mer självkontroll
Psykologen Maria Martin kom på idén med känslolådan som ett verktyg för att kontrollera utbrott.
Känslolådan hjälper barnen att kanalisera sina känslor av ilska och raseri. Det här är några av de känslor som kräver mest självkontroll.
Ilska kan betraktas som en försvarsmekanism. När en person står inför ett fysiskt eller psykiskt hot framkallas vrede för att övervinna hotet.
Att analysera ditt barns ilska, förstå varför han känner sig hotad och bemöta problemet, är en del av strategin.
Vilket raseriutbrott!
Känslolådan inspirerades av barnboken “Vaya Rabieta” (“Vilket raseriutbrott”) av Mireille d’Allancé, om en liten pojke som heter Robert.
Boken berättar om en dålig dag i Roberts liv. På kvällen efter att ha gått igenom en rad negativa situationer i skolan och hemma, exploderar Robert.
Ett jättemonster tar kontroll över honom och förstör allt han lägger händerna på.
Monstret försvinner
Robert börjar dock reflektera över sina handlingar och bestämmer sig för att fixa det. Han bäddar sin säng, organiserar sina böcker och plockar upp sakerna som han hade kastat på golvet.
När han gjorde det märkte han att monster började försvinna och hans ilska började svalna.
Samtidigt började han förstå omfattningen av all skada han hade orsakat. Nu kunde hans ilska få plats i en låda.
Robert förvandlade sin ilska till något positivt.
Först lärde han sig att han kunde möta sin ilska. För det andra lärde han sig att det var skadligt för honom och hans omgivning att låta monstret ta över.
Moralen i denna historia har att göra med att förstå sin ilska och lära sig att bemöta den, snarare än att undvika den.
Känslolådan som ett verktyg
Känslolådan är en lugnande teknik som hjälper barn att förstå sina egna känslor genom att lära känna dem.
Den illustrerar också vilken inverkan deras känslor har på dem själva och deras familj.
Rita bort ilskan
Efter att ha läst Roberts berättelse, ge ditt barn ett papper och flera kritor eller tuschpennor.
Låt ditt barn rita eller klottra, helt styrd av sina egna impulser som inspiration. Han fortsätter att rita tills han är lugn.
När ditt barn har slutat rita, är det dags att använda sig av det roliga i strategin.
Be ditt barn att sätta ögon, armar och ben på teckningen. På så sätt kommer monstret att ha en identitet och ditt barn kommer att kunna känna igen känslorna.
När ritningen fått dessa slutliga detaljer är det dags att skrynkla ihop pappret till en liten boll och lägga ner det i en låda. Om känslolådan är stängd, kommer inte monstret att kunna komma ut.
Monstrets triumferande nederlag
Känslolådan låter dina barn möta denna okontrollerbara och skadliga känsla som verkar ta över dem.
Ju mer de ritar, desto mer kommer monstret att försvagas. Detta kommer att bli en triumf för ditt barn eftersom hon kommer att ha lärt sig att kontrollera sin ilska och besegra monstret.
Varje gång hon känner sig frustrerad eller arg, kan hon rita ett nytt monster och besegra det. Efter ett litet tag kommer hon att återfå kontrollen och vända sina negativa känslor till något positivt.
Med varje teckning kommer monstret att ta på sig nya färger och former. Föräldrarna kan titta på de olika teckningarna med sina barn och prata om vad de kände i varje enskilt fall.
Känslolådan är ett användbart verktyg för att kontrollera ilska. Tanken är inte att förändra beteenden, utan snarare lösa obehagliga situationer och lugna ditt barn.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Federación de Enseñanza de CC.OO. de Andalucía. (2011). “Las rabietas en la etapa infantil”. En: Temas para la educación. Revista digital para profesionales de la enseñanza. https://www.feandalucia.ccoo.es/docu/p5sd8748.pdf
- Pearce, J. (1995). Berrinches, enfados y pataletas. Soluciones comprobadas para ayudar a tu hijo a enfrentarse a emociones fuertes. Barcelona: Paidos.
- Sáez Ruiz, D. (2000). La psicología al alcance de los padres. Consejos para papá y mamá. Valencia: Ed. Promolibro.
- Vallejo, M. P. (2010). Las Rabietas. https://archivos.csif.es/archivos/andalucia/ensenanza/revistas/csicsif/revista/pdf/Numero_31/MARIA_PEREZ_2.pdf