Hur man övervinner rädslan att föda
De flesta gravida kvinnor börjar känna sig rädda när födelsedatumet närmar sig, och det påverkar deras humör och sinnesro. Därför är det viktigt att veta hur man ska övervinna rädslan att föda. Det underbara ögonblicket måste mötas med mod.
Även om rädslan omedelbart kommer att försvinna när du hör ditt barns första skrik är det normalt att du oroar dig för de saker du inte är säker på.
Det gäller speciellt under födseln, eftersom det finns mycket oro för allt som kan gå fel från ögonblicket då sammandragningarna börjar tills barnet lämnar livmodern.
Rädslan för smärta är den vanligaste rädslan bland gravida kvinnor.
Glöm inte att en kvinnas kropp är utformad för att genomgå processen; därför är självförtroende den första nyckeln till att få en bra förlossning.
Vi undrar ofta hur våra mormödrar och mödrar kunde föda fram så många barn utan att komma ihåg obehaget de kände. Svaret är lätt och har att göra med kroppens kraft.
Att föda är en välsignelse som testar hjärtats inre styrka – önskan att se din bebis som har växt inuti dig i 9 månader.
Önskan att inget dåligt ska hända ditt barn och att se hur drömmar besannas när du äntligen hör ditt barn gråta är fullt tillräckliga skäl för att inge dig mod när det är dags.
Tips för att övervinna rädslan att föda
Det finns en lång lista över rädslor som är förknippade med att föda, men den vanligaste är för smärtan.
Andra faktorer kan också leda till att mammor blir rädda: t ex det okända, att hon inte kan leva upp till sina förväntningar eller en födelse med komplikationer.
Vi har sammanställt en rad frågor som ofta kommer upp när den vackraste dagen i ditt liv närmar sig.
Vad händer om det är ett falskt larm?
Om du börjar känna obehag eller konstiga känslor, var inte rädd, gå till din förlossningsavdelning. Under de sista veckorna av din graviditet arbetar förlossningsavdelningen för fullt för att förbereda sig för den speciella dagen.
Ibland kan du känna de första sammandragningarna, men det betyder inte att kroppen är helt klar.
Vad händer om du inte kommer till sjukhuset i tid?
Vanligtvis föregår värkarna av andra symtom, som att slemproppen går (slemhinnorna kommer ut), vattenbrytning, frekventa värkar som kommer med konstanta intervaller, osv.
Du bör alltid ha telefonnumret till din förlossningsavdelning till hands för att kunna berätta vad du känner.
Är det möjligt att hålla sig lugn i förlossningsrummet?
Du kommer att vara omgiven av ett team med professionella människor som guidar dig igenom hela förloppet minut för minut. De kommer vara beredda att vara vid din sida hela tiden.
Vad händer om du vill gråta?
Kom ihåg att ditt barn känner alla dina känslor. Försök att hålla dig lugn och överlåt dig inte till dina bekymmer. Ni två är ett team till sista sekunden.
Är perineotomi smärtsamt?
Detta snitt som görs i perineum förhindrar också möjliga vaginala rupturer. Det görs med lokalbedövning eller med en epidural.
Vad händer om barnet inte gråter?
Oroa dig inte. Alla barn är olika; några av dem gråter otröstligt och andra föds med absolut lugn.
Rekommendationer för att övervinna rädslan att föda
Gravida mammor behöver få vägledning under graviditeten för att inte lägga sig till med onödiga rädslor och oroa sig för falska myter.
Det är också värt att göra vissa övningar, som yoga, eller gå med i en graviditetsgrupp för att dela och prata om förväntningar inför förlossningen.
Vila när du har en chans att göra det. Du kan också göra saker som gör dig entusiastisk inför förlossningen.
Håll en baby shower, köp babykläder, inred barnets rum, gå till en fotograf – du kan göra vad du vill.
Kroppen är klok och vet hur den ska ta dig igenom förlossningen. Lita på din kropp och rädslan att föda kommer att bli ett minne blott.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ascargorta Eriz, L., Carro Balboa, B., Fuertes Hinarejos, M., & Montava Pascual, E. (2011). Miedo al parto. Metas de Enfermería, 14(4), 20-25. https://medes.com/publication/67153
- Carrascosa, L. (2009). El miedo al dolor en el parto y como afecta a su desarrollo. Importancia del parto natural. Madrid. 7ª edição.(Outubro, 2010). http://sohoquiropractica.com/wp-content/uploads/2016/02/el_miedo_y_dolor_en_el_parto3.pdf
- i Font, L. C. (2015). Miedo al parto y narrativas intergeneracionales: Una aproximación desde la antropología. Dilemata, (18), 129-145. https://www.dilemata.net/revista/index.php/dilemata/article/view/376