Hur kan man lindra kolik?
Hur kan man lindra kolik och gaser hos sin bebis? Många mammor ställs inför frågan varje dag, och kanske är du en av dem.
De goda nyheterna är att kolik kan lindras med kärlek och enkla metoder, till skillnad från många andra tillstånd barn kan drabbas av.
Idag ska vi visa dig hur du kan lindra kolik hos ditt barn.
Vad är kolik?
Kolik hos nyfödda är buksammandragningar som orsakar smärta. De upplevs under de första tolv veckorna i livet och kan vara i 2-3 timmar. Kolik förekommer oftare under kvällen.
Hur vet jag om min bebis har kolik?
En bebis med kolik har märkbara symptom omedelbart när smärtan börjar:
- Ihållande gråt: de knyter nävarna och blir röda. Även om du försöker kan du inte lugna dem.
- Deras drömmar är oroliga, de kan inte sova eller så vaknar de gråtandes så fort de somnar.
- De har en hård mage.
Så om du märker att din nyfödda uppvisar något av symptomen ovan har den förmodligen kolik.
Hur kan jag lindra sammandragningarna?
Ett av de mest effektiva sätten är en moders värme och tillgivenhet. Om ditt barn lider av kolik ska du plocka upp barnet, pussa det, smeka det, sjunga för det och tala till det.
Följ sedan dessa tips:
- Plocka upp barnet och placera huvudet på axeln eller bröstet så att det förblir upprätt. Det är den bästa positionen för att lindra ansamlingen av gaser i buken.
- Vissa bebisar med kolik kan vägra att amma även om det är dags för mat; andra finner dock hudkontakt väldigt fördelaktigt och att bebisar äter från flaska eller bröst. Kontrollera hur fallet är med din bebis.
- Om ditt barn gillar att bada kan det vara ett bra sätt att lindra kolik. Förändra inte barnets rutiner. Tvätta det med varmt vatten och se om det lindrar obehaget.
- Slå fast om ditt barn föredrar tystnad eller lite bakgrundsljud. Om det gillar tystnad ska du se till att det är tyst när koliken dyker upp. Om det föredrar bakgrundsljud kan ljudet av en tvättmaskin eller ett kylskåp hjälpa.
- Massera varsamt barnets buk och se hur det reagerar. Om du är rädd för att göra det illa kan du lägga det på magen. Något annat som rekommenderas är att “cykla”. För ett i taget upp benen mot magen.
- Ge inte några läkemedel eller tillskott till din bebis, oavsett hur mycket andra mammor rekommenderar det. Kom ihåg att allt den behöver är modersmjölk eller bra modersmjölksersättning. Allt annat ska rekommenderas av en barnläkare.
- Rapa din bebis efter att den ätit, eftersom det är lätt att svälja luft tillsammans med maten. Lägg den mot ditt bröst och din axel och gnugga varsamt den nedre delen av ryggen tills du känner att den rapar.
- Flytta runt barnet i huset och ta ut det i friska luften. Du kan även åka på en biltur. Många bebisar lugnar sig när de känner rörelse.
Hur kan man lindra kolik?
Som du kanske märkt behöver man inte lära sig någon speciell metod. Var uppmärksam på din bebis och hjälp den genom de svåra stunderna.
Om ditt barn inte lugnar ned sig ska du inte lämna det i samma position. Alternera mellan att lägga det med ansiktet uppåt, hålla det upprätt och hålla det genom att stödja huvudet.
Det hjälper ofta till att lindra obehag vid kolik.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Ortega Páez E., Barroso Espadero D. (2013). Cólico del lactante. Rev Pediatr Aten Primaria. 2013; 15 (23): 81-87. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322013000300009&lng=en&nrm=iso&tlng=en.
- González, S; Brochet, C. (2015). Opciones de tratamiento del cólico del lactante. Pediatría. 2015; 48 (3). https://www.researchgate.net/publication/283976761_Opciones_de_tratamiento_del_colico_del_lactante.
- Gordon M, Biagioli E, Sorrenti M, Lingua C, Moja L, Banks SSC, Ceratto S, Savino F. Dietary modifications for infantile colic. Cochrane Database of Systematic Reviews 2018, Issue 10. Art. No.: CD011029. DOI: 10.1002/14651858.CD011029.pub2.
- ORTEGA PAEZ, E. y BARROSO ESPADERO, D.. Cólico del lactante. Rev Pediatr Aten Primaria [online]. 2013, vol.15, suppl.23 [citado 2022-09-08], pp.81-87. Disponible en: <http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322013000300009&lng=es&nrm=iso>. ISSN 1139-7632. https://dx.doi.org/10.4321/S1139-76322013000300009.