Vad händer i barns hjärnor när de leker?
Om du hade chansen att ta en titt på vad som händer i barns hjärnor när de leker, skulle du se en explosion av aktiviteter. Även om många föräldrar inte tror på nyttan av att leka, är det en otroligt komplicerad aktivitet som sätter i rörelse hormonella reaktioner i hjärnan.
Varje gång barn leker startas kemisk tumult i deras hjärnor, som avsöndrar endorfiner och enkefaliner. Dessa substanser ansvarar för att reducera neurologisk spänning, vilket gör att barnen känner lugn och lycka.
Detta är också anledningen till att våra mest kreativa ögonblick uppstår under lek.
Se det så här: leken är den bästa aktiviteten, den bästa källan för kunskap, träning och skoj i barns liv.
Fördelarna av lek för barn är fysiska, mentala och sociala. Orsaken är att leken aktiverar vår hjärnas kemi och genererar en massa hormoner som börjar göra sitt jobb i vår hjärna.
När barn leker, översvämmas deras hjärnor av en substans som heter serotonin, som är ansvarigt för att balansera och reglera vårt humör.
Det betyder att lek reducerar stress och försätter barn på gott humör. Denna aktivitet utlöser också acetylkolin, vilket hjälper koncentrationen, minnet och inlärningen.
Samtidigt gör dopaminet också att barnet motiveras till fysisk aktivitet eftersom det stimulerar musklerna att reagera på leken. Denna substans stimulerar också deras föreställningsförmåga, och hjälper dem att skapa fantasibilder och påhittade varelser.
Barns hjärnor lär sig när de leker
När barn leker lär sig deras hjärnor att lösa konflikter och utveckla mekanismer som är nödvändiga för socialiseringsprocessen. Det är normalt sett tillräckligt för två barn att titta på varandra och le mot varandra för att börja leken.
Att leka har visat sig, utan tvekan, stimulera kreativitet hos barn. Detta beror på att, genom leken, återskapar de och organiserar det de har lärt sig.
En annan fördel av att leka är att barnen lär sig att hantera konflikter genom att skapa och respektera regler, framförallt när de leker i grupp.
Många barn är kapabla att lära sig främmande språk genom lek och sånger. Detta är ytterligare ett tecken på att det är genom det vi kallar “lek” som barn lär sig och utvecklas bäst.
Forskningsstudier visar att hjärnan lär sig lättare när en aktivitet är rolig. Det är anledningen till att barn ofta lär sig att städa sitt rum, eller till och med prata ett nytt språk, genom lekar som lockar dem till att prova nya saker.
Lek stimulerar inlärning, nyfikenhet och kreativitet hos barn, medan det samtidigt hjälper dem att utveckla psyko-motoriska färdigheter.
När barn leker, drar de nytta av fysiska, emotionella och intellektuella fördelar. Det är därför som barnläkare rekommenderar att lära barn nya aktiviteter i form av spel och lekar, istället för tråkigt rutinarbete.
Lekens emotionella fördelar
Att leka är det viktigaste ämnet på schemat för barn. Framförallt så ger det dem ett andrum i pressen från skolans stress och läxor.
Det är kanske därför som den spanska psykologen och författaren Rosa Jove rekommenderar att föräldrar som vill uppfostra sina barn med respekt, ser till att låta dem leka mycket.
Jove uppmanar oss också att inse att barn, liksom vi vuxna, lider av stress. Att låta dem leka gör situationen hemma så mycket mer harmonisk. När barn leker drar hela hushållet fördelar.
Undvik att låta dem ta del i för många stressiga aktiviteter. Glöm inte bort lekens fördelar – både för er vuxna och för barnen – som den bästa formen av inlärning.
Framförallt hjälper leken små barn att skapa sociala relationer på samma gång som de stärker sin inre värld.
Så du kanske frågar dig själv: “Vad händer i ett barns hjärna när det leker?” Magi! Det är det enklaste svaret.
Vare sig de ägnar sig åt bollspel eller leker med dockor, förlorar sig i en kurragömmalek eller i sin egen fantasivärld, hjälper leken barnen att lära, ha roligt, slappna av, drömma, fantisera och lösa problem.
Det är därför som det är så otroligt viktigt att låta barn leka.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Damián Díaz, M. (2007). LA IMPORTANCIA DEL JUEGO EN EL DESARROLLO PSICOLÓGICO INFANTIL. Psicología Educativa, 13(2). https://journals.copmadrid.org/psed/art/84f0f20482cde7e5eacaf7364a643d33
- Linaza, J. L., & Maldonado, A. (1990). Juego y desarrollo infantil. JA García Madruga y P. Lacasa (Cops.), Psicología Evolutiva, 2. https://www.researchgate.net/profile/Jose_Linaza/publication/268265700_El_juego_en_el_desarrollo_infantil/links/55f05b6608ae0af8ee1d17d3.pdf
- Pérez, I. O. (1993). El juego, procesos de desarrollo y socialización. Revista Colombiana de Educación, (26). https://revistas.pedagogica.edu.co/index.php/RCE/article/view/5301