Varför har man nära till gråt när man har mens?

Menstruationscykler påverkar inte alla kvinnor på samma sätt. För vissa kvinnor är menstruationsperioden inte mycket annorlunda än en vanlig dag. För andra är det en stor prövning. Oavsett hur det är för dig kommer här några saker du bör känna till.
Varför har man nära till gråt när man har mens?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 14 november, 2019

Menstruationscykler förekommer från puberteten fram till omkring 40 års ålder. Under den tiden åker de kvinnliga hormonerna mer eller mindre berg-och dalbana varje månad. Var inte rädd om du ibland känner att du har nära till gråt när du har mens. Här berättar vi varför du kan känna behovet av att gråta.

Alla kvinnor påverkas inte på samma sätt av sin mens. För vissa kvinnor kan menstruationen i hög grad påverka deras känslor. I skolan får många unga kvinnor alltför lite information om varför de kan bli känslosamma under sin menstruationscykel.

På samma sätt talar kvinnor inte alltid mycket med varandra om vanliga och oregelbundna cykler, polycystiska ovarier (dvs. äggstockar med många cystor), endometrios eller premenstruellt syndrom. Det här är omständigheter du måste komma ihåg om du vill veta varför du kan känna att du har nära till tårar när du har mens.

Kvinnor kan få humörsvängningar även om de regelbundet får sin menstruation vid samma tidpunkt varje månad.

Menstruationscykelns faser

Menstruationscykler består av tre faser: follikelfasen, ägglossningen och lutealfasen. Början på menstruationscykeln är definierad som den första dagen av menstruationsblödningen. Denna blödning varar vanligtvis mellan fem och sju dagar. Den kan dock vara så länge som 12 dagar i vissa fall.

I den första follikelfasen producerar hjärnan mer follikelstimulerande hormon (FSH). Detta är början på hela processen. FSH hjälper äggen i äggstockarna att mogna. Sedan börjar de frigöra östrogen för att förbereda livmoderväggen inför en möjlig graviditet.

Sedan börjar ägglossningsfasen. Östrogenhalten ökar, med syftet att producera luteiniserande hormon (LH) som ansvarar för att välja och släppa de mest mogna äggen. Detta sker ungefär i mitten av cykeln.

Det frigjorda ägget rör sig genom äggledarna till livmodern. Ägget är aktivt i cirka 24 timmar. Om spermier kommer nära det under denna tid väljer ägget den bästa för att befrukta det. Annars kommer ägget att lösas upp.

nära till gråten när du har mens: kvinna med ont i magen

Den tredje fasen är lutealfasen. Denna sker under de sista 12 dagarna av cykeln. I äggstocken producerar ägglossningsfollikeln progesteron i höga halter för att skicka det till livmodern vid befruktning. Extra östrogen är en av anledningarna till att kvinnor kan känna sig nära till gråt under denna tid.

Under lutealfasen sväller kroppen ofta upp, brösten blir extremt känsliga och kvinnor upplever humörsvängningar. För det mesta sker ingen befruktning. Livmodern drar ihop sig, och östrogen- och progesteronnivåerna sjunker.

Eftersom den extra tjocka livmoderväggen i livmodern inte kommer att behövas gör sig kroppen av med den genom menstruationsblödningen.

Varför har man nära till gråt när man har mens?

Som sagt upplever kvinnor under sin fertila period konstanta förändringar i sina hormonnivåer under menstruationscykelns olika faser.

Framförallt i lutealfasen upplever många kvinnor humörsvängningar, eufori och irritabilitet. Senare i follikelfasen känner många kvinnor av kramper, trötthet och känslighet.

Känsla av irritation, trötthet, nedstämdhet eller andfåddhet kan variera från en dag till nästa. De är alla vanliga symptom och det uppskattas att tre av fyra kvinnor upplever dem. Dessa förändringar är direkt kopplade till sambandet mellan östrogen och hjärnaktiviteten. Så enkelt är det.

Det finns en koppling mellan östrogen, progesteron och hjärnan. Under den premenstruella fasen bryter de förändrade hormonerna balansen som håller hjärnan i ett “alert och vaket” tillstånd.

Som ett resultat hamnar kvinnornas hjärnor i ett annat tillstånd än normalt, vilket kan förvärras av allvarlig stress. Melankoli, sorg och gråt är vanligt. Dessutom kan vissa tillstånd som endometrios eller polycystiska ovarier orsaka djup depression under denna fas.

nära till gråten när du har mens: kvinna med ont i magen
“Extra östrogen är en av anledningarna till att kvinnor har nära till gråt under sin menstruationsperiod.”

Blödningar

Blödningarna försvinner efter blödningsfasen. Östrogen ökar frisättningen av endorfiner, vilket ger en omedelbar förbättring av humöret. Faktum är att denna känsla ofta är en inspirationskälla för många kvinnor.

Om du inte visste varför du känner som att du har nära till gråt när du har mens kanske du nu har mindre frågor. Faktum är att det mesta av nedstämdheten sker innan själva blödningen, på grund av PMS. När det här hindrar dig från att fortsätta med din normala rutin kan du behöva prata med en specialist.

För att alla blandade känslor inte ska ha lika stor påverkan på dig kan du hjälpa din hjärna med en hälsosam kost. Aktiviteter som yoga och meditation kan också hjälpa dig att hålla dig på rätt köl.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.