Vad påverkar ett barns genetik?
Du är förmodligen väldigt nyfiken på hur ditt barn kommer att se ut. Kommer han att vara lång eller kort? Kommer hon att ha blå, gröna eller bruna ögon? Frågorna är oändliga. Vad påverkar egentligen ett barns genetik?
Genetiska och miljömässiga influenser
Ett barns genetik bestäms i stort av följande formel:
Fenotyp = genotyp + miljö + (genotyp x miljö)
Vad innebär det? Att hur vi ser ut, eller vår fenotyp (ögonfärg, storlek, vikt etc.), bestäms av genetiska faktorer, miljöfaktorer (miljön) och interaktionen mellan dem.
Dock kan miljön inte modifiera eller förändra vissa gener som har att göra med till exempel fysiskt utseende. Det vill säga om genetiken från föräldrarna bestämmer att barnets ögon ska vara gröna spelar det ingen roll om barnet föds i Kina, Senegal eller Argentina. Färgen på ögonen blir grön.
Tid och miljö kan dock modifiera vissa gener. De måste inte nödvändigtvis uttryckas. Miljön påverkar till exempel vissa gener som formar ett barns personlighet.Vissa gener kan predisponera dem för att röka eller dricka alkohol, medan andra är lättare att hantera och kontrollera. De påverkas direkt av miljön.
Påverkan av kromosomer
Båda föräldrarna bidrar till barnets genetik. Dessa gener bestämmer barnets ögon, näsa, fingrar, fotstorlek, hårtjocklek etc. Allt registreras där. Dessutom lagras gener i kromosomerna.
Gener är enheter som innehåller all en persons information. Människor har mer än 20 000 gener.
I allmänhet har människor 23 par kromosomer. Pappan bidrar med hälften av den genetiska informationen och mamman ger den andra hälften.
Hur kommer det sig att ett barn kan likna en förälder mer än den andra? Fö att varje gen består av två kopior, en från mamman och en från pappan.
Egenskapen som slutligen uttrycker sig är den som dominerar den andra. Observera också att det mänskliga genomet svarar på signaler utifrån så tidigt som i mammans mage.
Hälsoportalen Medline Plus förklarar följande: ”Varje kromosom i ett par har i princip samma information. Det vill säga att varje par har samma gener. Ibland finns det små variationer av dessa gener. Dessa variationer förekommer i mindre än 1% av DNA-sekvensen. De gener som har dessa variationer kallar vi alleler.”
Vilken färg kommer ögonen bli?
Forskare trodde länge att bara två gener bestämde en persons ögonfärg. Men tack vare tekniska framsteg som möjliggjort djupare studier av det mänskliga genomet och vad som påverkar ett barns genetik vet vi nu att minst åtta gener bestämmer ögonfärgen.
Vi vet emellertid att bruna är dominanta över gröna och blå, och att gröna är dominanta över blå.
Dominanta gener och recessiva gener
Det finns dominanta gener och recessiva gener. De första är de starkaste, vilket betyder att de är mer benägna att bestämma vissa egenskaper.
Recessiva gener, även om de är svagare, finns fortfarande kvar. Därför kan de dyka upp några generationer senare.
Hur påverkar ett barns genetik hår?
Hur genetiken påverkar ett barns hår är mycket intressant. För flera år sedan definierade forskare 12 olika gener som påverkar hårfärg. I alla dessa gener finns det inte mindre än 45 variationer på färg, form och typ av hår.
Mörkt hår är en dominant gen och blont är recessivt. För att få ett barn med rött hår måste båda föräldrarna ha två par av dessa recessiva gener. Detta är mycket sällsynt.
Vad mer påverkar ett barns genetik?
Miljön påverkar också ett barns genetik, särskilt när det kommer till hur barners gener faktiskt kommer att uttrycka sig. Till exempel kan ett barn ha en genetisk benägenhet att vara lång och smal. Men om han inte äter bra under barndomen kanske han aldrig att uttrycka dessa gener.
Miljön har förmågan att gynna eller göra det svårt för vissa gener att uttrycka sig. Det är en del av vårt jobb som föräldrar att hjälpa våra barn att njuta av ett fullständigt liv med de gener vi har gett dem.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Genética: MedlinePlus enciclopedia médica [Internet]. Medlineplus.gov. 2018. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002048.htm
- Yashon, R. K., & Cummings, M. R. (2010). Genética humana y sociedad. Cengage Learning Editores
- Romeo, C. M. (1995). Genética humana: fundamentos para el estudio de los efectos sociales de las investigaciones sobre el genoma humano. Bilbao, España: Universidad de Deusto