Uppkomsten av fläckar på permanenta tänder

Uppkomsten av fläckar på permanenta tänder
Nelton Ramos

Skriven och verifierad av läkaren Nelton Ramos.

Senaste uppdateringen: 23 december, 2018

Om du vill le utan att tveka är det bäst att anta hälsosamma vanor. Fläckar på permanenta tänder kan dyka upp på vem som helst. Här kommer några tips på hur du kan förebygga det.

Att ha hälsosamma vita tänder är allas önskan. Ledsamt nog är uppkomsten av fläckar på permanenta tänder en naturlig process som vi alla utsätts för.

Detta är ett av de mest förekommande tandproblemen. Dessa fläckar kan orsakas av viss medicinering, dålig hygien eller genetik.

Det finns flera typer av fläckar på tänder och de identifieras genom sin färg. När du vet vilken typ av fläck du har, kan du ta de nödvändiga stegen för att eliminera dem effektivt.

Nuförtiden har tandestetik blivit trendigt och det finns många innovativa metoder för att göra tänderna vitare.

Typer av fläckar på permanenta tänder

Mörknande av tänder representerar ett konstant hot som påverkar både permanenta och temporära tänder.

Med färgen på fläcken kan du identifiera dess möjliga orsak. De vanligaste fläckarna på tänder är följande:

Vita fläckar

Dessa kan orsakas av:

  • Karies: När karies är i inledningsfasen kan ett vitt område ses på tänderna på grund av demineralisering av emaljen. Dessa fläckar kan elimineras genom applicering av ett speciellt fluor.
  • Emaljfluoros: Det är väldigt lätt att upptäcka på grund av dess marmorerade effekt. Det orsakas av en överdriven användning av fluor från tidig ålder. I vissa länder dricker man vatten som innehåller en stor mängd fluor och det skadar tänderna.

Bruna fläckar

Dessa fläckar uppstår på grund av dåliga matvanor. Dessa är ytliga fläckar och de uppstår vanligtvis på insidan av tänderna.

De orsakas av mörka drycker såsom kaffe, cola och rött vin. De kan också orsakas av rökning. Nikotin orsakar förändringar i tändernas originalfärg.

Fläckar på tänder är en naturlig process som vi alla utsätts för.

Gråa fläckar

Dessa fläckar uppstår på grund av trauma. När en tand påverkas av en stöt eller ett slag, som kan orsakas av ett slagsmål eller en olycka, ändrar den färg till en gråaktig ton på grund av nekrotisering av tandroten. Nekrotisering av tandroten innebär att nerven inuti tanden dör.

I extrema fall kan de drabbade uppleva obehag när de tuggar och de kan behöva smärtstillande för att lätta på smärtan.

Tandborstning

Svarta fläckar

Dessa kan orsakas av:

  • Munskölj: Dessa produkter innehåller en antibakteriell substans som kallas klorhexidin. När de överkonsumeras kan de orsaka svarta prickar. Uppkomsten beror på faktorer såsom koncentrationen av klorhexidin och varaktigheten på behandlingen.
  • Tandsten: Detta är väldigt vanligt hos människor som lider av en sjukdom såsom tandlossning. Plack blir till tandsten som angriper ytan på tänderna. Detta kan orsaka dålig andedräkt och förlust av emaljen.

Det finns tandprodukter som inte bör appliceras utan övervakning av en tandläkare. För att undvika dessa typer av missfärgningar, konsultera din tandläkare innan du använder nya produkter.

Gröna fläckar

Dessa fläckar orsakas av dålig munhygien. De återfinns längst ned på tänderna och är väldigt vanliga hos barn och tonåringar som inte har ordentlig tandhygien.

Att inte borsta tänderna kan leda till att bakterier ansamlas på tänderna och tandköttet. Efter en längre period orsakar detta phenazine som i sin tur producerar dekomposition av blod i tandköttet.

Gula fläckar

Deras främsta orsak är tandbakteriell plack som orsakas av dekomposition av matrester. Detta i kombination med dålig tandborstning kan orsaka den här färgtonen på tänderna.

3 sätt att eliminera dessa fläckar

Dessa fläckar kan förebyggas genom att gå till tandläkaren ofta . Denne kanske föreslår en av följande behandlingar:

Tandrengöring

Detta är en djupgående rengöring som görs av en specialist där denne kan avlägsna fläckar, tandsten under tandköttet och tandbakteriell plack.

Det är rekommenderat att besöka tandläkaren med jämna mellanrum. Detta kommer hjälpa till att garantera hälsosamt tandkött och tänder fria från karies och hål.

Vita tänder

Tandblekning

Detta är en estetisk behandling där aktiva ingredienser appliceras på tänderna, penetrerar och hjälper till att eliminera fläckar inifrån och ut.

Det är förvånansvärt effektivt och du kan få blänkande tänder och ett glänsande leende.

Tandringar

Detta är en form av överdrag som används på tänder som har permanenta fläckar. De används speciellt på fläckar som orsakas av medicinering eller överdriven användning av fluor.

Det bästa är att förebygga uppkomsten av missfärgningar eller fläckar på permanenta tänder. Vänta inte tills de uppstår för att gå och ta hand om dina tänder.

Ha i åtanke att dessa problem, precis som många andra åkommor, kan undvikas om man använder enkla vardagliga metoder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.