Urinvägsinfektioner hos barn: Allt du behöver veta
Det är väldigt vanligt med urinvägsinfektioner hos barn. Faktum är att de oftast uppträder någon gång under de första tre månaderna i livet. Men hos flickor kan de förekomma i alla åldrar.
Det är vanligt att dessa infektioner återkommer flera gånger under de första 6 månaderna. Det är viktigt att känna till de kliniska symptomen på urinvägsinfektioner hos barn för att kunna behandla dem snabbt.
Vad är urinvägsinfektioner?
En urinvägsinfektion (UVI) är när bakterier invaderar och förökar sig i urinvägarna. Bakterien som står för majoriteten av dessa infektioner hos båda könen är Escherichia coli. Det är den näst vanligaste infektionen hos barn efter luftvägsinfektioner.
Huvudsymptom
Symptomen beror på hur allvarlig infektionen är och vilket område som har drabbats. Den kan vara lokaliserad i njurarna, urinblåsan, urinröret eller urinledarna.
När infektionen är i urinblåsan eller urinröret kallas den blåskatarr. De vanligaste symptomen är smärtor i lägre buken, grumlig urinfärg, avvikande lukt, ett ständigt behov av att urinera, en brännande känsla när man kissar och blod i urinen.
Om infektionen påverkar njurarna kallas den njurbäckeninflammation. Om du inte behandlar infektionen i tid kan den skada njurarna. Symptom inkluderar frossa, feber, ryggvärk, illamående, kräkningar och rodnader.
Bebisar kan inte tydligt förklara hur de känner och mår, men de visar symptom som irritabilitet, aptitlöshet, kräkningar och feber.
Vanligaste anledningarna till urinvägsinfektioner
Det finns många anledningar till att skadliga bakterier kan invadera detta område och orsaka infektioner. Några av dessa är:
- Att man inte kissar tillräckligt ofta.
- Att man har på sig för tighta kläder.
- Sjukdomar som påverkar nervsystemet och som gör det svårt att urinera.
- Dålig hygien när man går på toaletten. Till exempel är det viktigt att flickor torkar sig framifrån och bak för att inte sprida bakterier från analen till urinvägarna.
- Att man ofta tar bubbelbad eller skumbad.
- Urinreflux. Detta är ett tillstånd då urin backar tillbaka från urinblåsan till urinledarna och njurarna.
Behandling
Urinvägsinfektioner hos barn behandlas med antibiotika beroende på ålder. Dessutom bör de alltid undersökas av en läkare. Hon eller han bestämmer om barnet måste läggas in på sjukhus för att få intravenös antibiotika eller om barnet kan behandlas hemma.
Det är viktigt att barnet dricker mycket vatten under behandlingen. Om symptomen försvinner kan läkaren ordinera lägre doser antibiotika. Om symtomen återkommer måste du omedelbart ta med ditt barn tillbaka till läkaren.
Så länge infektionen inte är systemisk varar behandlingen i 7 till 10 dagar. Några möjliga mediciner är:
- Nalidixinsyra 55 mg/kg/dag.
- Cefalexin 50 mg/kg/dag.
- Nitrofurantoin 5-7 mg/kg/dag.
- Amoxicillin 50-100 mg/kg/dag.
Om infektionen är systemisk måste behandlingen vara i 14 dagar. Det kan dock variera beroende på barnets ålder.
Nyfödda och barn under 4 månader:
- Ampicillin 75-100 mg/kg/dag.
- Gemtamycin 7 mg/kg/dag.
- Amikacin 15 mg/kg/dag.
- Cefotaxim 100-150 mg/kg/dag.
- Ceftriaxon 75 mg/kg/dag.
För barn över 4 månader:
- Cefalotin 8-160 mg/kg/dag.
- Cefradin 50-100 mg/kg/dag.
- Ceftriazon 75 mg/kg/dag.
- Cefotaxim 100-150 mg/kg/dag.
Om bakterierna är resistenta mot vanliga antibiotika:
- Aztreona eller amikacin.
Hur man förebygger urinvägsinfektioner hos barn
Eftersom mikroorganismer som tar sig in i urinblåsan från analområdet är den främsta orsaken till infektion är det svårt att förhindra att en urinvägsinfektion uppstår. Du kan dock sänka dina barns risk genom att följa dessa tips:
- Sätt på dem underkläder som är mjuka, svala och som sitter löst.
- Byt blöja ofta.
- Håll deras kön rent och torrt.
- Lär dem goda hygienvanor så snart de är gamla nog.
- Se till att de dricker mycket vatten.
- Förklara för dem när de är äldre att de bör gå på toaletten flera gånger om dagen.
Med dessa rekommendationer minskar du risken för att dina barn får urinvägsinfektioner.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Cavagnaro, F. Infección urinaria en la infancia. Infectología Práctica. Rev Chil Infect 2005; 22 (2): 161-168. [En línea].
- González Rodríguez JD, Rodríguez Fernández LM. Infección de vías urinarias en la infancia. Protoc diagn ter pediatr. 2014;1:91-108.
- Pinzón-Fernández MV, Zúñiga-Cerón LF, Saavedra-Torres JS. Infección del tracto urinario en niños, una de las enfermedades infecciosas más prevalentes. Rev. Fac. Med. 2018;66(3):393-8. doi: http://dx.doi.org/10.15446/revfacmed.v66n3.59978.