Toxoplasmos och förbjudna livsmedel under graviditeten

Vissa sjukdomar som drabbar gravida kvinnor kan smitta även fostret. En av dessa är toxoplasmos, som är kopplad till vissa livsmedel.
Toxoplasmos och förbjudna livsmedel under graviditeten

Senaste uppdateringen: 12 juni, 2019

Vissa infektioner kan påverka blivande mammor under graviditeten. Vissa av dem kan spridas till fostret och orsaka allvarliga konsekvenser. I den här artikeln talar vi om toxoplasmos. Vi kommer också att dela med oss av en lista med livsmedel som du bör undvika när du är gravid.

Toxoplasmos är en matburen sjukdom. Det orsakas av en parasit, Toxoplasma gondii. Detta är mycket vanligt och orsakar vanligtvis inte några stora problem. Det kan dock orsaka problem om det når moderkakan. Det kan då spridas till det växande barnet.

I detta avseende är det viktigt att hantera mat korrekt för att förhindra detta tillstånd. Först ska vi förklara vilka effekter det kan ha på fostret och den nyfödda.

Effekter av toxoplasmos på fostret och den nyfödda

Bebisar som påverkas av toxoplasmos kan födas för tidigt och väga för lite. Denna sjukdom kan också leda till ärr på deras näthinna samt ge dem gulsot. På utseendet kan vi märka om de har gulsot för de får en gulaktig hudfärg. Men alla de här är milda problem.

Å andra sidan finns det allvarligare problem. En av dessa är vattenskalle. Det är när vätska byggs upp i barnets hjärna. Det gör huvudet fysiskt större och ger honom eller henne konstant huvudvärk. Dessutom kan vissa nyfödda uppleva chorioretinit, ett tillstånd som påverkar deras ögon.

I värsta fall kan denna infektion utvecklas till ett mycket farligt tillstånd som kallas erythroblastosis fetalis. Vid denna sjukdom producerar mamman antikroppar som attackerar fostrets röda blodkroppar. Som ett resultat kommer det alltid att finnas en risk för prenatal död.

Vi bör nämna att foster under graviditetens första trimester har högst risk att drabbas hårt. Vid detta tillfälle kan en infektion vara dödlig för barnet.

En bit sushi

Toxoplasmos och förbjudna livsmedel: akta dig för kött

Alla djur som betar gräs som är förorenat med avföring från katter kan vara bärare. Även hantering av rått kött kan överföra infektionen till en blivande mamma. Så var försiktig när du lagar mat med rått kött.

För att undvika risker rekommenderar vi att du undviker att äta rimmat kött. Många tillverkare förlitar sig på frysningsprocessen för att undvika parasittillväxt i kött eller korv. Produkter från gris är mest utsatta.

Köttbaserade livsmedel är dock inte de enda som kan ha detta problem. Frukt och grönsaker kan också vara förorenade. Därför är det viktigt att skölja dem väl. Var särskilt försiktig om du äter dem råa.

Andra riskfyllda livsmedel är skaldjur, fisk, ost och opastöriserad mjölk. För fisk och skaldjur är det viktigt att tvätta och tillaga dem ordentligt.

Toxoplasmos är en matburen sjukdom. Det orsakas av parasiten Toxoplasma gondii. Att hantera livsmedel ordentligt är nyckeln till att förebygga detta tillstånd.

Tips för att undvika toxoplasmos

En utmärkt rekommendation är att inte äta sushi under de första månaderna av graviditeten. När du äter fisk så välj att äta rena bitar utan tarmar. Det är också en bra idé att inte äta korv. Om du gör det bör du alltid frysa den innan du äter den eller hetta upp den.

Blivande mödrar löper risk för infektion även om de bara hanterar rått kött. Tvätta därför händerna noga före, under och efter hanteringen av rått kött.

Även kontakt med smuts eller gräs kan vara riskabelt. Det är viktigt att tvätta händerna och ansiktet noga under din första trimester. Antibakteriell tvål är en bra investering.

Om det finns katter i huset, är det också en bra idé att få dem undersökta av en veterinär. Du vill se till att dina husdjur inte är bärare. Innekatter som äter torrfoder och konserverad mat brukar inte vara bärare.

Stek med tillbehör

Hur kan en gravid kvinna veta om hon har toxoplasmos?

Det finns ett enkelt medicinskt test för gravida kvinnor som vill veta om de har infektionen. Detta görs genom ett blodprov. De flesta gynekologer insisterar faktiskt på det.

Det finns tre möjliga resultat. Om det är negativt för IgG och IgM, betyder det att den gravida kvinnan inte är bärare. Det betyder också att hon aldrig har haft det. Resultatet kan visa positivt för IgG och negativt för IgM. Detta beror på att hon har haft det tidigare och redan är immun.

Slutligen kan modern ha negativt IgG och positivt IgM. Det innebär att hon för närvarande har infektionen. I detta fall kommer läkaren att göra andra tester för att ta reda på infektionens varaktighet och intensitet och sätta in lämpliga åtgärder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Mayo Clinic. Toxoplasmosis. Octubre 2020.
  • Oyeyemi OT., Oyeyemi IT., Adesina IA., Tiamiyu AM., et al., Toxoplasmosis in pregnancy: a neglected bane but a serius threat in Nigeria. Parasitology, 2020. 147 (2): 127-134.
  • Pearson R. Toxoplasmosis. Manual MSD: Noviembre 2020.
  • Sierra M, Bosch J, et al. Diagnóstico serológico de las infecciones por Toxoplasma gondii. Control Calidad Seimc.
  • U. S. Food and Drug Administration. Toxoplasma de Seguridad Alimentaria. Septiembre 2018.
  • Vaniscotte MBA., Combes B., Umhang G., Germain E., et al., High density of fox and cat faeces in kitchen gardens and resulting rodent exposure to echinococcus multilocularis and toxoplasma gondii. Folia Parastiol, 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.