Nässelutslag under graviditeten: orsaker och behandling

Nässelutslag med röda, kliande fläckar på huden är vanliga under graviditeten. Dessa är bara en av många tillstånd som gravida kvinnor kan drabbas av. Ta reda på mer om vad som orsakar nässelutslag under graviditeten och konsekvenserna för moderns och barnets hälsa.
Nässelutslag under graviditeten: orsaker och behandling

Senaste uppdateringen: 17 januari, 2019

När en kvinna är gravid, går hennes kropp genom enorma förändringar som påverkar henne psykiskt och fysiskt. Några av dessa påverkar huden. Många kvinnor lider av nässelutslag under graviditeten.

Nässelutslag, även känt som urtikaria, åsyftar en typ av kliande hudutslag som består av upphöjda röda fläckar. Detta är bara ett av de många symptomen som kan komma med graviditeten, och det kan vara mycket irriterande.

I allmänhet framträder nässelutslag under tredje trimestern, särskilt vid en kvinnas första graviditet. Tillståndet kännetecknas av upphöjda röda fläckar och gropar som kliar och bränns.

Nässelutslag under graviditeten uppträder vanligtvis runt buken, även om utslaget kan sträcka sig ner över benen.

Nässelutslag under graviditeten kan givetvis verka skrämmande för blivande mödrar. De ilskna, röda fläckarna kan se ganska skrämmande ut. Det är lätt att blanda ihop dem med symptom på allvarligare tillstånd.

Läs vidare för att få reda på vad som orsakar denna plåga under graviditeten, hur man behandlar tillståndet och när man bör bli orolig för eventuella komplikationer.

Orsaker till nässelutslag under graviditeten

Enligt American Pregnancy Association (APA) drabbas 1 av 150 gravida kvinnor av hudåkommor som nässelutslag, vilket även kallas PUPPP (Pruritic Urticarial Papules and Gravity Pills).

Bland orsakerna till symptom som torrhet och klåda är de hormonella förändringar som uppstår i kvinnokroppen under graviditeten.

Bland andra förändringar börjar kroppen producera större mängder av ett hormon som kallas östrogen. Samtidigt sträcks bukens ut hud för att göra rum åt barnet, vilket gör den sårbar för denna typ av tillstånd.

Hantera nässelutslag under graviditeten

Stor gravid mage
Läkare kan fortfarande inte säga exakt vad som orsakar många fall av nässelutslag under graviditeten. Men vissa faktorer har en bevisad korrelation till tillståndet:

  • Allergiska reaktioner: vissa livsmedel, bakterier eller kemikalier kan ge en varning till kroppen som orsakar hudutslag att blomma upp. Detta händer eftersom kroppen släpper ut histamin, ett ämne som bekämpar patogener.
  • Hormonell stress: Blandningen av olika känslor och hormonella förändringar under graviditeten kan ofta resultera i en hel rad olika symptom. Huden är ett av de första organen som påverkas, tillsammans med matsmältningssystemet.
  • Hudsträckning: Detta kan bryta ner bindväv. Som en konsekvens genererar kroppen en inflammatorisk reaktion, vilket orsakar ett utbrott av röda fläckar.
  • Andra orsaker till nässelutslag inbegriper kroniska hälsotillstånd som lupus och andra autoimmuna störningar, liksom allvarliga sjukdomar som leukemi. Dessa orsaker har dock inte observerats hos gravida kvinnor.

Tillståndet kännetecknas av upphöjda röda fläckar och gropar som kliar eller bränns. Nässelutslag under graviditeten uppträder vanligen runt buken, även om utslaget kan sträcka sig ner över benen.

Behandling av nässelutslag under graviditeten

Utslag som uppträder under graviditeten kommer sannolikt att försvinna omedelbart efter födseln eller under de närmaste dagarna därefter. Dock ordinerar läkare ofta behandling som hjälper till att mildra symptomen. Ett kliande utslag kan vara extremt irriterande och att riva och klia på det kan leda till allvarligare tillstånd.

Med detta i åtanke kan din läkare ge dig aktuella salvor med mjukgörare, kortikosteroider och antihistaminer. Dessa läkemedel ska alltid tas enligt din läkares anvisningar.

Vissa kvinnor kan vara särskilt känsliga för vissa mediciner, i vilket fall din läkare kommer leta efter ett alternativ.

Nässelutslag som uppträder under graviditeten kommer sannolikt att försvinna omedelbart efter födseln eller under de närmaste dagarna därefter.

Är nässelutslag under graviditeten farligt?

Det är viktigt att komma ihåg att nässelutslag under graviditeten inte utgör en risk för mamman eller barnet. I allmänhet är detta ett milt tillstånd som försvinner av sig själv.

Gravid mage med klåda

I mycket allvarliga fall kan denna plåga leda till andningssvårigheter. Detta är dock mycket sällsynta.

Andningsbesvär uppstår när inflammationen påverkar halsens insida. I detta fall är behandling med snabbverkande, intravenös medicinering nödvändig.

Med allt detta i åtanke, tala med din läkare så snart du lägger märke till tecken på nässelutslag under graviditeten.

Det här är inte ett tillstånd som du kan förhindra, men det är viktigt att se till att utslaget inte är ett tecken på ett mer komplicerat medicinskt tillstånd.

Om du lägger märke till röda fläckar på buken eller andra delar av din kropp, uppsök din läkare. Du och din baby är nästan säkert inte i fara, men att tala med en medicinsk kunnig hjälper dig att ta hand om dig själv.

Med din doktors godkännande kan du också använda dig av huskurer för att dämpa klådan.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.