För tidig avlossning av moderkakan
Att avlossning av moderkakan sker redan under graviditeten är en av de mest allvarliga situationer som kan uppstå, eftersom fostret då eventuellt inte får det syre eller den näring han behöver.
Det här problemet kan kräva mer eller mindre vård, baserat på olika faktorer som när under graviditeten det inträffar, var och patientens medicinska historia.
Vad orsakar för tidig avlossning av moderkakan?
Det är ännu inte känt exakt varför en för tidig avlossning av moderkakan inträffar. Det finns dock vissa faktorer som man vet ökar risken för att utveckla det här tillståndet.
Omständigheter med hög risk är till exempel att lida av högt blodtryck, att vara över 35, eller att röka. Andra riskfaktorer kan vara att man har en livmoderinfektion, en bukskada på grund av en olycka, eller om man haft för tidig avlossning av moderkakan under tidigare graviditeter, bland annat.
Som vi kan se, för tidig avlossning av moderkakan kan vara ett av de mest allvarliga problemen som kan uppstå under graviditeten. Det är viktigt att kvinnor har strikt kontroll genom hela graviditeten. Upplever man några besynnerliga symtom, i synnerhet blödningar, så ska man uppsöka läkare.
Den här situationen är relativt ovanlig, och uppstår i 1-4% av alla graviditeter.
Symtom på för tidig avlossning av moderkakan
Buksmärtor
När en för tidig avlossning av moderkakan inträffar, upplever kvinnan vanligtvis en kraftig smärta i buken. Smärtan beskrivs som skarp och huggande. I vissa fall kan sammandragningar också förekomma. Livmodern kommer att bli hård, och man kan därmed känna av den uppenbara förändringen.
Vaginal blödning
Ett annat symptom är vaginal blödning. Mängden blod är direkt proportionellt mot hur stor del av moderkakan som har lossnat från livmodern.
Andra symptom
Kvinnors kroppar är olika så det är viktigt att komma ihåg att samma symptom inte alltid uppstår vid alla graviditeter.
Det kommer inte alltid någon blödning. Därför bör du konsultera läkare om någon form av udda symptom uppstår, som livmodersammandragningar, eller ändringar i hur fostret rör sig.
Den här situationen är relativt ovanlig, och uppstår i 1-4% av alla graviditeter.
Risker relaterade till tidpunkten
Avlossning av moderkakan under första trimestern
När avlossning av moderkakan inträffar under den första trimestern, är riskerna vanligtvis avsevärt lägre än i de senare stadierna av graviditeten.
Om läkaren kan observera fostrets hjärtaktivitet så är prognosen vanligtvis positiv eftersom regression sker i 80-90% av fallen. Men om problemet uppstår efter den andra månaden, så är prognosen mindre hoppfull.
Om läkaren inte observerar någon hjärtaktivitet så är situationen oroande. Det här beror på att det finns en hög sannolikhet för att ett missfall har ägt rum. I de här fallen stöts fostret vanligtvis ut naturligt.
Avlossning av moderkakan under andra och tredje trimestern
Avlossning av moderkakan är vanligast under graviditetens tredje trimester, och hur allvarlig den är beror på den kliniska situation som har orsakat den. Till exempel, om det är en tillfällig hematom så är det inte så allvarligt. Det här beror på en bristning i en blodåder i den nedre delen av moderkakan.
Å andra sidan, om avlossningen kommer av en så kallad retroplacental hematom så är det fråga om en för tidig avlossning av moderkakan. Konsekvensen blir att bebisen drabbas av syrebrist. Om det här tillståndet inte behandlas i tid kan bebisen dö.
När det kommer till symptom så finns det några viktiga skillnader mellan dessa två typer av hematom. När det är en tillfällig blödning så kommer det vanligtvis en mindre mängd blod, och färgen är mörk eller till och med svart.
Men om det är en retroplacental hematom så är de vanligaste symptomen: en hård mage, varaktiga och akuta buksmärtor, mörk och ganska riklig blödning, svaghet och illamående, bland annat.
Kom ihåg att under både andra och tredje trimestern så ska din läkare informeras om alla typer av blödningar, så snart som möjligt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Martínez, C. Desprendimiento prematuro de la placenta normalmente insertada. Artículo académico. REV. INT SALUD MATERNO FETAL -YO OBSTETRA. 2016: 1 (6) 23-25. [En línea] Disponible en: http://revistamaternofetal.com/wp-content/uploads/2017/07/010623.pdf
- Viruega, D. Abruptio placentae: una grave patología obstétrica. Trabajo de fin de grado. 2016. Facultad de Medicina. Universidad de Cantabria. [En línea] Disponible en: https://repositorio.unican.es/xmlui/bitstream/handle/10902/8731/ViruegaCuaresmaD.pdf?sequence=4