5 förståeliga känslor när du har en högriskgraviditet
Även om fokus ligger på en positiv attityd, är det ibland inte helt möjligt. När vi till exempel står inför en högriskgraviditet är det svårt att vara lugn och utan oro. Vissa känslor överväldigar oss när vi inte är säkra på att allt kommer att gå som vi hoppas.
Under dessa nio månader blir vi ställda inför olika situationer, eftersom det är en ganska lång process. Vi vill att det ska gå fort av olika anledningar, men samtidigt vill vi att det ska fortskrida på ett normalt sätt. Vi vet att när saker går fel stannar tiden och allt blir tortyr.
På något sätt börjar majoriteten av våra positiva känslor att ersättas med ångest, rädsla och osäkerhet. Tyvärr får inte moderskapet alltid den förståelse det förtjänar. Det är inte att vi vill känna så här – vi kan helt enkelt inte undvika det.
Vad känner kvinnor när de har en högriskgraviditet?
Det är en sak att ha negativa känslor som kommer från ingenstans, och något helt annat att leva med den ständiga påminnelsen att vi måste vara extremt noga med att ta hand om oss själva. Ibland är högriskgraviditeter utmattande och smärtsamma. Det är inte svårt att bli överväldigad.
Medicinska undersökningar, oändlig vila och drastiska förändringar av vanor kan få kvinnor att tappa modet. Nu är det inte bara vår inre oro för att allt ska gå bra. Vi måste sätta det i praktiken varje minut av varje dag.
Även om vi alla är olika, så kommer rädslan att komma fram. Det är normalt att känna sig deprimerad eller orolig och till och med känna skuldkänslor. Här näst kommer vi att förklara att dessa känslor är naturliga hos kvinnor med högrisk graviditeter.
Ångest
Att känna ångest är vanligt under de flesta graviditeter, men det blir uppförstorat under en högriskgraviditet. Kvinnor i denna situation kan känna extrem ångest och oro för sig själva och sitt barn.
De är rädda för att ens föreställa sig sin bebis, för det finns ingen garanti att han eller hon kommer att ens födas, och denna tanke är mycket skrämmande. Är det fel att tro att ditt barn kommer att dö? Nej, det är en förståelig känsla. Kvinnor kan känna så här på grund av att deras läkare varnade för att detta är ett tänkbart resultat.
Det hjälper mycket att prata om det, att hålla sig informerad och att följa alla medicinska riktlinjer. Gå på check-ups och använd dig av alla rekommendationerna för att göra ditt bästa för att få ett positivt resultat. Det rekommenderas också att dela din erfarenhet med mödrar i samma situation och att söka familjestöd.
Skuldkänslor
Denna känsla är kanske den minst förstådda av dem alla. Varför ska du känna dig skyldig? Men det är helt normalt att känna sig så här. Beroende på orsakerna till att graviditeten anses ha högre risk, kan du känna att du har haft något att göra med det. Varje liten detalj kan få oss att tro att vi har gjort något fel.
Sanningen är att det är knappast är vårt fel att vi har en högriskgraviditet. Graviditeten kommer bli komplicerad på grund av skäl som är utom vår kontroll.
Om vi till exempel hade en vana som kunde ha gjort saker värre, kom ihåg att vi inte alltid har varit gravida, och det var därför vi hade en sådan vana. I den meningen kan vi inte veta om skuldkänslor kommer att dyka upp, men vi måste förstå dem om de uppträder.
Det är också möjligt för den gravida kvinnan att känna sig skyldig över att hon inte kan utföra sin uppgift som gravid på ett korrekt sätt eller inte göra de plikter som hon vanligen brukar göra.
Kanske sängvilan kommer att hindra dig från att bära dina andra barn eller ta om din partner som du brukar. Även om det inte finns något skäl för dig att känna sig skyldig är det naturligt att känna sig så här. Andra måste erbjuda dig sin förståelse och sitt stöd.
Att bli bitter
Precis som skuld är denna känsla negativ. Vissa omständigheter som bestämde att risken för denna graviditet skulle vara högre än normalt kan få oss att känna oss fulla av ilska och vrede. Varför just jag? Varför just nu? Denna typ av känsla inträffar när graviditeten påverkar vår dagliga verksamhet.
Det är möjligt att kvinnan är tvingad att sluta att arbeta eller studera. Det kan få henne att beklaga sin situation och förbanna den. Det är också vanligt vid oförutsedda graviditeter.
Eller dem som vi har fått kämpa för och lagt ner mycket tid och pengar på. Efter att ha lagt ner så mycket omsorg så går vi nu igenom denna hemska situation. I dessa fall är det viktigaste att inte döma den framtida mamman, utan snarare att försöka förstå hur hon känner sig.
Osäkerhet i en högriskgraviditet
Liksom alla andra känslor, beror det på ett överflöd av nutid och framtid – vi är paralyserade av vad vi lever i och vad som väntar oss. Det är normalt att fråga om vi kan uppnå det, eftersom det är en utmaning som är ganska svår att hantera. Vi kan även känna att vi är ensamma om att gå igenom det här och om att känna så här.
Att tvivla på våra egna förmågor gör det svårt att följa de rekommenderade riktlinjerna och hindrar möjligheten att ändra rutiner och vanor. När vi är försiktiga finns det fortfarande saker som kan göras för en högriskgraviditet. Att känna sig osäker är förståeligt, men med stöd och beslutsamhet kan det övervinnas.
Att vara uttråkad
Att bli tvingad till att ta det lugnt kan göra att tristessen tar över. Vi kan inte längre vara glada över att vara hemma för en så lång vila. Vi vill återvända till våra liv eller hitta på något nytt för att roa oss själva. Denna känsla kan också utlösa andra negativa känslor, som förbittring.
Att vara tvingad till en oändligt lång vila med oattraktiva måltider och ständig tristess kan göra att du blir deprimerad och oroar dig för mycket. Det är därför nödvändigt att avvärja tristessen så mycket som möjligt. Om vi inte tar hand om dessa känslor så lämnar de utrymmer för känslor av ångest och skräck att blomstra.