Öronpiercing för barn: vilken är den bästa åldern?

Öronpiercing för barn: vilken är den bästa åldern?

Senaste uppdateringen: 07 oktober, 2018

När det kommer till mode och accessoarer för barn så är öronpiercing ett av de mest kontroversiella ämnena. Åsikterna är delade: vissa föräldrar piercar till och med öronen på bebisar medan andra anser att öronpiercing för barn borde vara förbjudet.

I vissa kulturer väntar man tills flickorna är äldre så de själva får bestämma huruvida de vill pierca sig. I andra, såsom Spanien och Latinamerika, är det tradition att pierca flickbebisars öron när de är väldigt unga.

I dessa länder kan det faktiskt utföras bara timmar eller dagar efter att bebisen fötts. Man tror att det är mindre smärtsamt vid den åldern än för äldre, som är mer medvetna om vad som försiggår.

En nyfödds brosk är tunnare. Detta gör det mycket enklare (och mindre smärtsamt) att utföra öronpiercing på barn.

I USA är det dock inte lika vanligt med öronpiercing av unga barn, och vissa kan till och med chockas över att se barn med hål i öronen. Samma sak gäller här i Skandinavien såväl som Belgien, Nederländerna och resten av norra Europa.

Vilken är den bästa åldern för öronpiercing för barn

Det finns uppenbarligen inte konsensus när det kommer till den bästa åldern för öronpiercing för barn. Vissa hälsoorganisationer säger att det är bättre att lämna detta till högre åldrar. Andra ser inga problem med att pierca barns öron i tidig ålder.

Flicka med piercade öron

American Academy of Pediatrics (AAP) säger att risken för komplikationer är låg så länge piercingen utförs korrekt och tas om hand ordentligt under de kommande veckorna. AAP motsätter sig med andra ord inte piercingar för yngre barn.

Men AAP rekommenderar att man väntar tills barnet har fått sin första dos vaccinationer vid runt två års ålder innan öronen piercas. Detta tycks dock vara svårt för spanska och latinamerikanska föräldrar, där detta är djupt rotat i tradition.

I grund och botten handlar det om ett personligt beslut. Det viktigaste är att man håller sig välinformerad innan man tar beslutet, så att man undviker komplikationer för barnet.

Tips för att pierca barns öron säkert

Vi förespråkar eller uppmuntrar på intet sätt öronpiercing för barn, men om det är något du redan bestämt dig för, ska du ta till dig av följande tips. Det bästa är givetvis att låta barnet bli gammalt nog att besluta själv.

 1. Om du vill pierca ditt barns öron kort efter födseln och sjukhuset ifråga inte erbjuder detta, ska du tala med din barnläkare för att få reda på var du kan göra det säkert och med rätt utrustning.
 2. Se till att örhängena är 14 karats guld. Andra material kan leda till infektioner eller allergiska reaktioner.
 3. Örhängena måste vara små pluppar som inte fastnar någonstans. Bebisar rör sig mycket, så undvik stora eller långa pluppar. Små runda är bäst.
 4. Experten som utför piercingen måste använda steriliserad utrustning. Se till att personen följer hälso- och säkerhetsregler för att minska risken för komplikationer.
 5. Fråga din läkare huruvida lokalbedövning kan användas. Piercingen tar bara ett par sekunder, men den kommer givetvis göra ont för ditt barn. Om du oroar dig för detta kan du be om lokalbedövning i örsnibben.
Bebis med piercat öra

De bästa örhängena för bebisar och unga barn

 • De ska vara gjorda av hypoallergena material för att undvika allergiska reaktioner. Hypoallergena material inkluderar 14 karats guld och rent silver.
 • De bör vara enkla pluppar. Låt inte barnet bära örhängen som hänger eller som kan fastna.
 • Tjocklek: delen som går genom örsnibben ska vara så tunn som möjligt.
 • Slutet på denna del ska vara avrundad, inte vass som hos örhängen för vuxna.

Hur man tar hand om sitt barns öron

 1. Låt din barnläkare veta vad du planerar att göra. Rådfråga denne innan det utförs för att undvika möjliga komplikationer.
 2. Såvida du inte märker av någon form av reaktion kan du låta det första örhänget sitta i sex veckor.
 3. Under den perioden ska du rengöra barnets örsnibbar med lite alkohol på fingertopparna. Se till att händerna är rena!
 4. Vänd på örhänget minst en gång om dagen, men se till att inte göra det mer åtsittande.
 5. Varje gång du badar bebisen ska du torka området väl så att det inte förblir fuktigt.
 6. Efter sex veckor bör piercingen ha läkt färdigt. Nu kan du byta örhänge.

Med dessa tips och rekommendationer kommer du vara beredd att ta det bästa beslutet angående piercingar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.