De vanligaste tandproblemen hos barn

Tandproblem hos barn kan uppstå i tidig ålder och orsaka mycket obehag. Här förklarar vi de vanligaste och vad du kan göra för att undvika dem.
De vanligaste tandproblemen hos barn

Senaste uppdateringen: 13 juni, 2021

Tandproblem hos barn kan uppstå i en tidig ålder och till och med ligga till grund för olika sjukdomar. I den här artikeln ska vi gå igenom de vanligaste tandproblemen hos barn och vad du kan göra för att undvika dem.

Även om tandproblem är mycket vanliga kan man nästan alltid förebygga dem. När de dyker upp förändrar de munnens normala funktioner, och kan påverka hur barnet tuggar, talar och sväljer. Härnedan kommer vi att berätta om de vanligaste tandproblemen hos barn, liksom varför de uppstår och olika behandlingar. Vi vill också påminna dig om vad du kan göra för att hålla ditt barns mun så frisk som möjligt.

Vilka är de vanligaste tandproblemen hos barn?

Flicka hos tandläkaren.

Hål i tänderna

Hål i tänderna (karies) är ett av de vanligaste tandproblemen hos barn. När man får ett hål så har man förlorat mineralvävnad i tanden på grund av de syror som produceras av bakterierna i munnen. I början av tillståndet kan man se små vita fläckar på tandytan. När håligheterna sedan utvecklas förändras färgen till svart eller brunt och vävnadsförlusten bildar karies eller hål i tänderna.

Förlusten av de mineraler som utgör tanden uppstår alltså på grund av de syror som bakterierna i munnen producerar vid jäsning av socker i kosten. Dålig munhygien och hög konsumtion av socker gör alltså barn mer mottagliga för denna sjukdom.

Det finns en särskild form av karies hos mindre barn som man kallar “tidiga tecken på karies (ECC)” eller som kanske är mer känt som “nappflaskkaries.” Detta tillstånd har ett samband med frekvent konsumtion av sötad mjölk och brist på hygien efter intag. Hur länge sockret sitter på tandens yta har en betydelse. Ju längre det sitter kvar, desto snabbare uppmuntrar det framkosten av karies. Detta gäller särskilt på framtänderna.

Konsekvenser av karies hos barn

Förekomsten av karies och dess progression på grund av brist på behandling leder till olika komplikationer hos barn:

  • Smärta och obehag: När hålighetens djup ökar närmar den sig tandpulpan, där nerverna befinner sig, vilket genererar känslighet och smärta.
  • Skada på tanden och tandlossning: När karies får fortsätta utvecklas så slits tanden ut, och det kan till och med ha sönder tanden. Detta kan samtidigt orsaka rörelse i närliggande tänder, bettfel och svårigheter att bita ihop käkarna.
  • Infektioner: Karies kan kompliceras av infektion i tanden, eller infektion i hårda eller mjuka vävnader som omger det drabbade området.
  • Skada på den permanenta tanden: När karies uppstår i en mjölktand kan det påverka den permanenta tanden som finns under.
  • Låg självkänsla och sociala problem: Trasiga och fläckiga tänder kan vara en orsak till att ett barn blir retat vilket kan resultera i låg självkänsla.

Behandlingar för hål i tänderna

Typen av behandling för att ta hand om karies beror på storleken och utvecklingstiden. Man kan behandla tidig karies med terapeutisk applicering av fluor.

Om karies har haft sådan framfart att det har uppstått hål och vävnadsförlust är rengöring och lagning med fyllningar nödvändigt. Oavsett typen av håligheter är det alltid nödvändigt att behandla dem för att sakta ned framfarten och undvika framtida komplikationer.

Tandtrauma är ett av de vanligaste tandproblemen hos barn

En tand som blivit utsatt för trauma, som till exempel stötar eller slag, är också ett vanligt tandproblem hos barn. Trauma kan lätt uppstå när små barn börjar lära sig gå och är under senare år också förknippat med olyckor under lek eller sport. De tänder som oftast drabbas är de övre framtänderna eftersom de är mest oskyddade.

Trauma kan drabba både mjölktänder och permanenta tänder. Tandkronan kan helt eller delvis brytas av, flyttas ur sin plats eller till och med ramla ut ur munnen.

Vad som händer därefter beror på vilken typ av tand som är påverkad. Men i händelse av ett slag mot munnen är det alltid bäst att gå till tandläkaren omedelbart. Om tanden lossnar helt bör man ta reda på den och lägga den antingen i mjölk eller fysiologisk saltlösning och också ta med den till tandläkaren.

Tandläkaren undersöker de drabbade vävnaderna och bestämmer lämplig behandling. Behandlingar kan sträcka sig från en enkel placering av fluorid och efterföljande kontroller, restaurering eller fyllning, rotfyllning eller även återimplantation av tanden på dess plats och immobilisera den med skenor.

Som vi nämnde är det viktigt att du går till tandläkaren så fort som möjligt eftersom prognosen blir bättre ju snabbare du agerar.

Bettfel

Feljusterade tänder och komplikationer av normal stängning av käkarna är vanliga tandproblem hos barn. Att observera tändernas position när de dyker upp och förhållandet mellan de övre tänderna och de nedre tänderna när barnet biter ihop är viktigt för att upptäcka eventuella avvikelser i ett barns bett.

Uppsikt hemma och regelbundna tandkonsultationer hjälper till att upptäcka dessa problem i tid. Ju tidigare de blir behandlade, desto enklare och mindre besvärlig är vanligtvis behandlingen.

Denna typ av tandproblem hos barn kan uppstå av flera skäl:

  • Förekomst av dysfunktionella vanor som att barnet suger på fingrarna, långvarig användning av napp eller flaska, samt att andas enbart genom munnen
  • Frånvaro eller för tidigt förlust av mjölktänder
  • Ärftliga och genetiska faktorer
  • Bruxism

Hur man behandlar bettfel beror på typen och graden av felet, barnets ålder, samt vilken typ av tänder som finns i munnen. Beroende på individuella fall kan bettfel bli korrigerat med hjälp av tandställning, fast tandreglering med konsoler eller osynlig tandreglering.

Tandläkare rengör barns tänder med tandtråd.

Gingivit

Förekomsten av bakteriell plack runt tanden kan leda till inflammation i tandköttet. Tandköttet blir då rött, blöder lätt, gör ont och barnet kan även ha dålig andedräkt som uppstår i munnen. Orsaken till detta tandproblem hos barn är felaktig munhygien. Att använda en tandborste och tandtråd, samt konsultera en barntandläkare räcker vanligtvis för att behandla detta tillstånd.

Hur kan man undvika de vanligaste tandproblemen hos barn?

God munhygien och hälsosamt beteende hjälper till att hålla munnen frisk. Här är några tips för att förhindra de vanligaste tandproblemen hos barn:

  • Upprätthåll god munhygien: Borsta barnens tänder två till tre gånger om dagen med en mjuk tandborste samt tandkräm med flour. Komplettera detta med daglig tandtråd och, om tandläkaren rekommenderar det, med munvatten.
  • Undvik kariesproducerande livsmedel: Barnet bör minska eller undvika konsumtion av livsmedel med hög sockerhalt. Det är bäst att barn får en varierad kost rik på olika näringsämnen.
  • Eliminera skadliga vanor: När det gäller barn som suger på fingrarna, biter på naglarna, andas genom munnen eller använder en napp eller flaska längre än rekommenderat så kan du söka hjälp för att få barnet att sluta med dessa vanor som är skadliga för munnen.
  • Konsultera med tandläkaren: Regelbundna och snabba besök hos tandläkaren hjälper till att upprätthålla en hälsosam mun. Tandläkaren kan upptäcka eventuella problem i tid och också erbjuda viktiga råd om munvård.

Man kan undvika de vanligaste tandproblemen hos barn

Tandproblem hos barn kan uppstå från en tidig ålder. Det finns flera munsjukdomar som är vanliga bland barn. En frisk mun är nödvändigt för att barnet ska kunna utvecklas korrekt. Därför hjälper adekvat munhygien, hälsosam praxis och konsultationer hos en tandläkare till att hålla ditt barns leende friskt.

https://youaremom.com/health/good-habits/personal-hygiene/dental-problems-children/


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Gómez, Roberto Carlos Ojeda, and Kevin Dávila Guarniz. “Prevalencia de caries dental en niños de la Clínica Estomatológica de la Universidad Señor de Sipán.” Salud & Vida Sipanense 4.2 (2017): 14-19.
  • Ramón Jimenez, Ruth, et al. “Factores de riesgo de caries dental en escolares de 5 a 11 años.” Medisan 20.5 (2016): 604-610.
  • Sernaque Lama, Melissa Elizabeth. “Prevalencia de caries dental en niños de 6 a 12 años de la institución educativa particular San José, del distrito de Chimbote, provincia del Santa, región Áncash, año 2018.” (2018).
  • Zaldivar, Héctor Andrés Naranjo. “Traumatismos dentarios: un acercamiento imprescindible.” 16 de Abril 56.265 (2017): 113-118.
  • Sánchez, Tamara Batista, et al. “Traumatismos dentarios en niños y adolescentes.” Correo Científico Médico de Holguín 20.4 (2016): 741-756.
  • Navarrete Angulo, Nilda Eugenia, and María Angela Pita Sobral. “Factores relacionados con maloclusiones en niños ecuatorianos de 3-9 años de edad.” Revista Cubana de Estomatología 57.2 (2020).
  • Mamani Nina, Edith Banesa. “Hábitos orales nocivos asociados a las Maloclusiones en niños de 6 a 8 años en la IE Señor de los Milagros en la ciudad de Moquegua, 2019.” (2020).
  • Castro-Rodríguez, Yuri. “Enfermedad periodontal en niños y adolescentes. A propósito de un caso clínico.” Revista clínica de periodoncia, implantología y rehabilitación oral 11.1 (2018): 36-38.
  • de la Luz Ayala, Carmen. “Los pediatras en la prevención de enfermedades bucales.” Archivos de Pediatría del Uruguay 87.3 (2016): 257-262.
  • QUIÑONEZ, MORETA, and KATHERINE YIMABEL. NECESIDADES Y POSIBILIDADES DE PREVENCIÓN DE CARIES EN NIÑOS DE 5 A 12 AÑOS DE EDAD. Diss. 2017.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.