Effekterna av koffein på barn under amningen

Att konsumera för stora mängder koffein under graviditeten och amningen kan få konsekvenser och till och med negativa effekter på din bebis. Begränsa den mängd koffein du får i dig under dessa tidsperioder för att förhindra att ditt barns hälsa sätts på spel.
Effekterna av koffein på barn under amningen

Senaste uppdateringen: 22 maj, 2019

Många mammor njuter av att dricka kaffe eller andra koffeinhaltiga drycker flera gånger om dagen. Men de kanske inte är medvetna om effekterna som koffein kan ha på deras barn.

Under graviditeten är ett högt koffeinintag direkt relaterat till risken för missfall, för tidig födsel och låg födelsevikt.

När en bebis är född finns det många myter relaterade till effekterna av koffein på ammande barn. När en mamma börjar laktationsperioden är det normalt att undra vilken påverkan som kaffe kan ha på hennes lilla bebis.

Även om konsumtionen av koffeinhaltiga livsmedel inte är förbjuden, är det viktigt att veta att koffein kan ta sig till ditt barns bröstmjölk. Faktum är att många experter rekommenderar att man ersätter koffeinhaltiga drycker med vatten eller naturliga fruktjuicer.

Effekterna av koffein på ammande barn

Även om specialister från American Pediatric Association klart säger att kaffe är säkert under amning kan överdriven konsumtion få negativa effekter. Några effekter är:

  • Sömnlöshet och andra sömnproblem
  • Nervositet
  • Irritabilitet

Under amning kan en bebis få i sig mellan 7 och 10% av det koffein som konsumeras av modern.

Vi bör också klargöra att vissa barn är mer känsliga för koffeinets effekter än andra. Därför kan de ovan nämnda effekterna vara starkare hos vissa barn än hos andra.

Dessutom är det viktigt att komma ihåg att koffein stannar kvar i deras system mycket längre eftersom de ännu inte kan eliminera det effektivt.

Kvinnor skrattar och dricker kaffe

Studier av kaffe och amning

Ina Santos från Federal University of Pelotas i Brasilien, genomförde nyligen en studie om effekterna av koffein på 3 månader gamla barn.

Studien publicerades av tidningen Pediatrics och slutsatsen var att så länge mödrar konsumerar en måttlig mängd koffein varje dag, kommer deras barns humör och sömnmönster inte att påverkas.

För att nå denna slutsats intervjuades cirka 900 ammande mammor om sitt koffeinintag och kvaliteten på deras barns sömn vid 3 månaders ålder.

Alla utom en av mammorna hävdade att de fick i sig någon form av koffein under graviditeten. 14,3% av mammorna sade sig ha ett överdrivet koffeinintag under amningsperioden.

Utredarna hittade inte ett direkt samband mellan konsumtionen av koffeinhaltiga drycker och sömnproblem hos barnen i studien. De gav också bevis på att den måttliga konsumtionen av kaffe under graviditeten och amningen är säker både för mor och barn.

Den överdrivna koffeinkonsumtionen under amningen kan passera snabbt till moderns mjölk.

Hur mycket kaffe är okej att dricka när du ammar?

Enligt studier så kan en konsumtion på mindre än 1 dl kaffe inte detekteras i mammans bröstmjölk. Experter rekommenderar en maximal konsumtion av 3 dl per dag.

Kvinnor som dricker kaffe

Om en mamma håller sig inom dessa gränser, kommer hennes bebis inte att få i sig en mängd koffein som är tillräckligt stor för att ändra hans eller hennes humör eller sömn.

Detta gäller främst för kaffe, men vi bör komma ihåg att andra livsmedel och drycker också kan innehålla koffein. Därför måste vi alltid vara uppmärksamma på det som vi äter och dricker och hålla koll på andra källor till koffein vi konsumerar.

Ett barns kropp är mycket känslig och överdriven koffeinkonsumtion kan orsaka stor skada. Ta hand om din egen hälsa och din bebis hälsa genom att moderera ditt koffeinintag.

Även om det kan vara svårt så kommer du inte att amma för evigt. Det kan vara en uppoffring, men ditt barn är värt det. Han eller hon förtjänar det, och så mycket mer.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.