Sex under graviditetens olika stadier
När en kvinna blir gravid genomgår parets sexliv vissa förändringar redan från den första trimestern. Men om allt går bra kan man ha sex under hela graviditeten utan problem. Vi berättar i den här artikeln mer om att ha sex under graviditetens olika stadier.
Sex under graviditetens olika stadier
Den första trimestern
För att bli gravid brukar par ha sex oftare och mer entusiastiskt än vanligt. Men när de väl blir gravida undviker många kvinnor att ha sex under de första månaderna för att de är så överväldigade av nyheten att de väntar barn.
Detta läggs till de typiska problemen som många upplever tidigt i graviditeten, till exempel illamående och trötthet. Andra kvinnor har svårt att finna sig i att begreppen graviditet och sex fungerar tillsammans, och det beror på att det fortfarande finns många missuppfattningar om det som ännu inte har retts ut.
Det är vanligt att par under de första veckorna är rädda för att sex kan skada fostret, men ganska förvånande är sanningen raka motsatsen.
I början av graviditeten får bäckenets organ ökad blodtillförsel, vilket ökar lusten. Många kvinnor når till och med lättare orgasm under den här tiden.
Sex blir i den första trimestern dessutom mer avslappnat, särskilt för par som har haft problem med att bli gravida och kanske har stressat upp sig över det tidigare.
Den andra trimestern
Från och med början av vecka 16 till ungefär vecka 30 mår många blivande mammor särskilt bra eftersom kroppen har vant sig vid sitt nya tillstånd. De har dessutom blivit femininare; brösten har vuxit och kroppen har fått mer rundade former. Magen är fortfarande hanterbar och inte otymplig.
Allt detta skapar bra förutsättningar för lust och njutning. Men ofta börjar kvinnor känna tvivel den dag de kan känna sitt barn sparka för första gången. Hur påverkar sex min bebis? Stör det honom? Kan det skada henne?
Vid den här tiden börjar också de blivande papporna känna att det finns en tredje person i sängen. Vissa kan ha fått för sig att deras partner nu bara bryr sig om barnet och att de har knuffats undan till andra plats.
När en kvinna får orgasm påverkar det livmodern på ett sätt så att mindre blod når forstret under en kort stund, men detta tjänar endast som träning för blodcirkulationen och är på intet sätt något som kan skada barnet, som är skyddat av fostervätska och livmoderns muskelvägg.
Det finns alltså ingen anledning till att vara rädd att barnet kan skadas under sex heller. Slemproppen stänger säkert igen ingången till livmoderhalsen och förhindrar att sperma når upp till barnet.
Den sista trimestern
För de flesta män är den gravida kvinnans runda mage mycket erotisk. Men efter vecka 30 blir det allt svårare att hitta en position där magen inte kommer i vägen. Missionären kan till exempel vara svårare.
De sammandragningar som uppträder i livmodern med orgasmen är mycket milda och kan inte inducera oönskade värkar. Och trots att hormonet prostaglandin, vilket mjukar upp livmodern och förbereder den för sammandragningar, utsöndras under orgasmen är mängden så liten att det inte kan stimulera värkarbetet.
Sanningen är att sex under graviditetens olika stadier har många fördelar och bland annat är ett bra sätt att lugna barnet, eftersom det får mamman att slappna av och bli på gott humör. En tillfredsställd och avslappnad mamma är alltid bra för barnet!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Arbués, E. R., & León, M. R. (2013). Características y evolución del patrón sexual de la mujer embarazada. Enfermería Global, 12(4), 362-370. https://revistas.um.es/eglobal/article/view/eglobal.12.4.181521
- Byrd JE, Hyde JS, DeLamater JD, Plant EA. (1998). Sexuality during pregnancy and the year postpartum. J Fam Pract. 1998 Oct; 47(4):305-8.
- González Labrador, I., & Miyar Pieiga, E. (2001). Sexualidad femenina durante la gestación. Revista cubana de medicina general integral, 17(5), 497-501. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252001000500015
- Richard P. (1984). Sexualidad durante el embarazo. Clin Obstet Ginecol Norteam 1984;3:904-16.