Konsten att räkna din bebis rörelser i magen

Konsten att räkna din bebis rörelser i livmodern är inte en som många gravida kvinnor känner till. Om du frågar en blivande mamma hur många rörelser hon känner kan hon förmodligen inte ge dig ett exakt svar.
Konsten att räkna din bebis rörelser i magen

Senaste uppdateringen: 27 juli, 2019

Att räkna din bebis rörelser handlar inte om känslor och sentimentalitet. Det är istället något som är mycket viktigt för att kontrollera ditt barns hälsa.

Att ha koll på fosterrörelserna är ett sätt att se hur aktivt fostret är. Fostret ska röra på sig varje dag med jämna mellanrum.

När du väl har identifierat ditt barns rytm kan du också upptäcka eventuella förändringar. Tänk på att rörelser inte är begränsade specifikt till sparkar. De kan också omfatta att fostret sträcker på sig, vrider sig, hickar etc.

I början av graviditeten kan det vara svårt eller till och med omöjligt att känna ditt barns rörelser. Det beror inte på att barnet inte rör på sig – barn börjar röra på sig under sina första veckor i livet.

Rörelserna är dock så små att de är omärkliga utom med ett ultraljud. Även när din bebis fortsätter att växa lite till kan det fortfarande vara svårt att skilja fostrets rörelse från kurr i magen. Men känslan av att din bebis fladdrar i din livmoder för första gången är oförglömlig.

Omkring vecka 26 av graviditeten blir ditt barns rörelser mer intensiva och omisskänliga. Ändå är det helt möjligt att nå 28 veckor innan du känner att din bebis rör på sig.

Samtidigt kan vissa kvinnor börja känna av rörelser så tidigt som 20 veckor in i graviditeten.

Varför är det så viktigt att räkna fostrets rörelser?

räkna din bebis rörelser: liggande gravid kvinna
En bebis dagliga rörelser är en vanlig del av hans eller hennes normala utveckling och tillväxt. Därför ger dessa rörelser viktig information om din lillas hälsa.

Att känna till ditt barns rytm gör det möjligt att upptäcka eventuella avvikelser, vilket gör det möjligt att upptäcka eventuella problem.

Medan denna information kan tyckas vara irrelevant för många blivande mammor kan den varna oss om betydande förändringar. Till exempel kan brist på rörelser vara en indikation på att din bebis inte får tillräckligt med syre.

Det kan också vara ett tecken på att fostret har vuxit sig för stort för livmodern. En tydlig minskning eller oförklarlig frånvaro av rörelser, till exempel, är något du omedelbart bör ta upp med din läkare.

Experter är överens om att ju tidigare vi kan upptäcka dessa komplikationer, desto större är möjligheten att behandla dem. Därför är det bäst att börja räkna barnets rörelser varje dag så fort du kan uppleva dem tydligt.

Hur många rörelser kände du idag?

Om din graviditet är långt gången och du fortfarande inte vet hur du ska hålla reda på ditt barns rörelser, oroa dig inte. Du har fortfarande tid. Om din graviditet har varit normal hittills är det förmodligen inget att oroa dig för.

Men vi rekommenderar ändå att du börjar göra det till din rutin från och med nu. Så, hur ska du börja? Vi delar med oss av några tips som du bör ta hänsyn till nedan:

 • Välj en viss tid på dagen för att räkna ditt barns rörelser. Var noga med att upprepa processen vid samma tid.
 • För att välja rätt tid ska du observera stunder när ditt barn verkar vara mer vaket och aktivt. Om din bebis sover kan du försiktigt röra vid din mage, dricka något kallt eller gå en promenad. Det kommer hjälpa till att väcka honom.
 • Att räkna din bebis rörelser efter en måltid eller ett mellanmål är bäst. Det beror på att matintaget kan öka barnets aktivitetsnivå. Men om du har druckit koffein är det bäst att vänta några timmar innan du börjar räkna. Koffeinintag kan ändra ditt barns aktivitetsnivå, vilket ger en opålitlig uppskattning.

Det finns många sätt att räkna fostrets rörelser, och din läkare kan rekommendera en specifik teknik.

Men här är grunderna:

 • Notera starttiden med en klocka eller ett stoppur. Det gör att du kan bestämma hur länge du räknar.
 • Sätt dig ner eller lägg dig på din högra sida. Placera handen på den största delen av magen.
 • Börja räkna din bebis rörelser tills du når 10 rörelser och skriv sedan ned sluttiden.
 • Om du inte når 10 rörelser inom 2 timmar kan du vänta en timme och försöka igen. Det finns inte nödvändigtvis ett behov att oroa sig, för han kanske bara sover.
 • Den tid det tar för att nå 10 rörelser brukar variera mellan 30 minuter och 2 timmar. Under normala förhållanden bör det dock inte ta dig mer än 2 timmar att slutföra räkningsprocessen. Tänk på att ditt barn kan sova i upp till 40 minuter när du utför din räkning.

Det finns inget bättre eller större jobb än att vara mamma

-Anonym-

När ska jag ringa till min läkare?

gravid kvinna får spruta av läkare
Att räkna din bebis rörelser möjliggör tidig identifiering av eventuella problem. Om du lägger märke till något ovanligt bör du diskutera det med din läkare omedelbart.

Till exempel, om du märker att dina barns rörelser blir mindre frekventa under dagen.

Du bör också ta dig till en läkare omedelbart om du inte känner att din bebis rör sig överhuvudtaget under dagen. Andra skäl att ringa din läkare är:

 • Du har sett en signifikant skillnad i antalet rörelser du känner under dagen.
 • Efter att ha gjort två försök att nå 10 rörelser under två perioder om två timmar var det inte möjligt att räkna 10 rörelser.
 • Du har några andra problem med din bebis rörelser.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Kamalifard, Mahin & Abbasalizadeh, Shamsi & Ghojazadeh, Morteza & Ghatreh Samani, Fatemeh & Rabiei, Leila. (2013). Diagnostic Value of Fetal Movement Counting by Mother and the Optimal Recording Duration. Journal of caring sciences. 2. 89-95. 10.5681/jcs.2013.011
 • WHO Reproductive Health Library. WHO recommendation on daily fetal movement counting. (December 2016). The WHO Reproductive Health Library; Geneva: World Health Organization.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.