När är det bäst att bli gravid för dig?

Att räkna ut det bästa ögonblicket att bli gravid på är inte alltid enkelt. Det finns dock vissa indikatorer som kan hjälpa oss att bestämma den bästa tidsperioden att bli gravid.
När är det bäst att bli gravid för dig?

Senaste uppdateringen: 21 maj, 2019

Även om inget kan garantera att befruktningen kommer att inträffa på ett visst datum, kan du fortfarande försöka bli gravid under en viss tidsperiod. Den bästa tiden på året att bli gravid så att graviditeten blir enklare och bekvämare.

Detta varierar beroende på varje kvinna och hennes partner. Till exempel är en del tvungna att planera runt sina jobb eller utbildningar. Att få en bebis i mitten av den mest intensiva tiden på året kan vara mycket svårt.

Framtida resplaner, säsongens klimat och semesterplaner är också något att komma ihåg när man bestämmer när man vill bli gravid. När det gäller klimat och temperatur kan överdriven värme eller kyla vara faktorer att överväga.

Forskarna har upptäckt intressanta korrelationer som indikerar när den bästa tiden att bli gravid är. Vi har här ställt samman slutsatserna av flera studier som finns tillgängliga för allmänheten.

Den bästa tiden på året att bli gravid

Enligt studier är den bästa tiden på året att bli gravid under sommaren. Tidningen Proceedings of National Academy of Science konstaterar att barn som blir till i juli eller augusti har en högre födelsevikt än barn som blir avlade under andra månader på året.

Höggravid kvinna håller en hjärtformad godisklubba

Viktiga faktorer för att bli gravid

Att veta när de bästa datumen är för att bli gravid är en sak. Men att lyckas att bli gravid precis när du hoppas är en helt annan sak.

Att bli gravid på exakt det datum du önskade är inte så enkelt. Men här är några förslag som du kan använda dig av för att försöka komma så nära som möjligt:

 • Först och främst bör du verifiera att det inte finns några medicinska hinder för att du ska bli gravid. Om det finns det så kommer dina ansträngningar att vara fruktlösa om du inte först tar itu med dessa underliggande frågor.
 • Håll dig lugn och stressa inte. Din sinnesstämning påverkar din fertilitet. Stress och ångest har en negativ effekt på fertiliteten.
 • Träna dagligen. Fysisk aktivitet är också en faktor som gör befruktningen enklare och en kropp i god kondition har lättare att klara av en graviditet.
 • Ät en hälsosam kost. Reproduktionssystemet fungerar bättre när din kropp är frisk.
 • Sluta med alkohol och tobak. Dessa två ämnen är direkta fiender till din fertilitet. Det är bäst att ta bort dem helt ur din livsstil.
 • Ladda ner en fertilitetsapp. Självklart har du en bättre chans att bli gravid om du har en redogörelse för kroppens fertilitetscykler.
 • Gå ner i vikt om det behövs. Att vara överviktig begränsar din fertilitet.
 • Gå upp i vikt om det behövs. Även undervikt påverkar fertiliteten negativt.
  Kvinna och man kramar varandra med ett positivt graviditetstest

Andra faktorer att tänka på

Det finns några aspekter som bör beaktas. De har att göra med din komfort och säkerhet under graviditeten. Baserat på dessa faktorer kan du definiera exakt när den bästa tiden på året är för dig att bli gravid.

Faktorer som…

 • Om du är känslig för influensa eller andra liknande säsongsbetingade sjukdomar är det bäst att inte planera ditt barns födelse under vintermånaderna. Du vill att din kropp ska vara på topp för att din bebis ankomst ska gå så smidigt som möjligt.
 • Om du har högt blodtryck eller lider av att du samlar på dig vätska, är det bäst att inte planera slutet på graviditeten på sommaren. Överdriven hetta kan orsaka att dessa problem förvärras. Speciellt om din tredje trimester sammanfaller med de hetaste sommarmånaderna.
 • Vissa studier tyder på att spermiernas kvalitet är högre under vintermånaderna. Detta är logiskt eftersom värme är en av de faktorer som begränsar manlig fertilitet. Därför kanske du vill prova att bli gravid på vintern om du har svårt att bli gravid.
 • Juli är den bästa månaden att födas i. Detta beror på att mödrar producerar en större mängd D-vitamin. Det gör barn mindre benägna att få allergier.
 • Om du har ambitioner att ditt barn ska göra bra ifrån sig inom någon sport så är det en bra idé att planera in hans eller hennes födsel till de första månaderna på året. Barn som är födda då brukar vara överrepresenterade inom många sporter.

Utan tvekan är den bästa tiden att försöka bli gravid först och främst när du och din partner är redo.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.