Träningskläder för gravida kvinnor
Träningskläder för gravida kvinnor är en av de grundläggande delarna för att upprätthålla den goda vanan med att idrotta under graviditetens gång. Även om du inte är en van motionär kommer du se hur mycket bättre du mår när du bär rätt kläder till varje motionsform.
Är specifika träningskläder verkligen nödvändigt för de som är gravida?
Du tycker kanske att det är dumt att lägga pengar på särskilda plagg för träning under graviditeten. Men ta en stund och reflektera över de fysiska förändringarna under dessa nio månader, och hur obekväma kläderna tenderar att bli.
Obehag är huvudargumentet för att skaffa nya kläder, och dessa måste kunna anpassas till din kropps tillväxt, särskilt din mage.
För att kunna utöva lämpliga träningsformer måste du ha lämpliga kläder, oavsett vilket stadium av graviditeten du befinner dig i. Detta gör det möjligt för dig att utföra den träningsrutin som du har anammat som en del av dina hälsosamma vanor.
Var kan man köpa träningskläder för gravida kvinnor
Kläder för gravida kvinnor köptes förr i särskilda butiker, men med tiden har träningskläder vunnit mark även inom modevärlden.
Idag erbjuder många välkända varumärken världen över sina produkter speciellt designade för gravida kvinnor. De flesta av dem har virtuella kataloger och fysiska butiker i köpcentren, med hela sektioner av träningskläder för framtida mammor.
Tips för att välja bra och hålla sig bekväm
Träningskläder för gravida kvinnor bör vara lämpliga för deras kropp och dess nya former. Av denna anledning ger vi dig några tips beroende på vilken trimester du befinner dig i.
Kläder under första trimestern
Den första trimestern av graviditeten är början på resan och under denna tid börjar vissa fysiska förändringar bli uppenbara. Många kvinnor känner sig bekväma i sina vanliga kläder, men andra gör det inte.
Vissa kvinnor upplever att brösten växer under de första tre veckorna, det är alltså en bra idé att använda speciella sportbehåar.
Kläder för andra trimestern
Under den andra trimestern av graviditeten är de fysiska förändringarna mer märkbara. Till exempel försvinner din midja helt på grund av ökningen av storleken på magen. Dessutom blir buken stramare och skrymmande och täta resårer börjar bli obekväma.
Träningskläder vid denna tidpunkt bör vara mycket bredare än vanligt för att undvika att trycka på olämpliga delar av kroppen. Det är också nödvändigt att ta hänsyn till miljön där aktiviteten äger rum; vädret kan påverka din komfort.
Kläder för tredje trimestern
Ökningen i kroppsstorlek når sin topp under den tredje trimestern. Dessutom håller hela kroppen på att förbereda sig för att föda barnet.
Även om träningen bör upprätthållas så förändras naturligtvis intensiteten drastiskt. Trots det lugnare tempot så är det fortfarande tillrådligt att använda särskilda träningskläder.
Kom ihåg att dessa plagg är designade för att hantera svett och ge dig den bästa komforten under träning.
Slutligen, träningsskorna bör också modifieras. Graviditeten innebär vanligtvis en ökning av skostorleken och förändringar i fotstödspunkter. Av denna anledning är det viktigt att säkerställa att man bär bekväma och säkra skor under detta skede.
Träningskläder för gravida kvinnor: komfort först
Att leta efter speciella ställen att köpa träningskläder för gravida kvinnor är en del av anpassningen till dina nya behov. Oavsett vilken design du väljer är det viktigt att din kropp är bekväm.
Ta inte lätt på graviditeten och alla dess förändringar. Prova kläder så många gånger som behövs och se till att de passar din nya storlek. Se till att både dina kläder och miljön där du utövar aktiviteten ger komfort och självförtroende.
Leta också efter utbildad träningspersonal för att få ut det mesta av aktiviteten och bevara din och ditt barns hälsa.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Guevara, R. M., Antonio Rivera, A., Torres Guevara, R. S., Barrera Gálvez, R., Mayorga Ponce, R. B., & Baltazar Téllez, R. M. (2019). Embarazo saludable. Educación y Salud Boletín Científico Instituto de Ciencias de La Salud Universidad Autónoma Del Estado de Hidalgo. https://doi.org/10.29057/icsa.v8i15.4768
- Carrillo, P., et al. (2021). Cambios fisiológicos durante el embarazo normal. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0026-17422021000100039
- Mata, F., Chulvi, I., Roig, J., Heredia, J. R., Isidro, F., Benítez Sillero, J. D., & Guillén del Castillo, M. (2010). Prescripción del ejercicio físico durante el embarazo. In Revista Andaluza de Medicina del Deporte.