Bäckensmärta och foglossning under graviditeten

Bäckensmärta och foglossning under graviditeten

Senaste uppdateringen: 02 december, 2018

Bäckensmärta under graviditeten kan ha ett antal olika orsaker. Det finns emellertid många bra läkemedel och metoder för att minska och lindra smärtan.

Smärta i bäckenregionen under graviditeten är ett av de vanligaste symtomen som uppträder under havandeskapet. Ett tillstånd som orsakar denna smärta är foglossning.

Även om bäckensmärta kan förekomma närsomhelst under graviditeten är det vanligast under en kvinnas tredje trimester. Det här är det stadium då kroppen börjar förbereda sig för förlossningen.

I dagens artikel vill vi förklara varför bäckensmärta uppstår under graviditeten.

Vi ger dig också några tips som hjälper till att förebygga och lindra det obehag som detta tillstånd kan ge upphov till.

Vad orsakar bäckensmärta under graviditeten?

Medan kvinnans kropp förbereder sig helt naturligt för förlossningen när tiden närmar sig, är det inte den enda orsaken till bäckensmärta. Och det förklarar heller inte alltid smärtans intensitet.

Många faktorer kan vara ansvariga för att ge upphov till smärta och obehag i bäckenregionen. Intensiteten av denna smärta beror på flera faktorer.

För att förstå hur andra faktorer kan ge upphov till bäckensmärta, måste du först veta att bäckenet i grunden består av två delar. Dessa två delar är ihopkopplade av en led som heter blygdbensfogen.

När ditt förlossningsdatum närmar sig, under de sista månaderna av din graviditet, utsöndrar din kropp ett specifikt hormon i bäckenregionen. Detta hormon, kallat relaxin, är ansvarigt för att slappna av regionens ligament.

Dessutom orsakar det också att blygdbensfogen har större elasticitet. Som ett resultat sprider bäckenbenen ut sig mer, så att barnet ska kunna passera ut genom förlossningskanalen.

Bäckensmärta under graviditeten

Om det uppstår en stor separation mellan bäckenbenen, kan detta ge upphov till foglossning.

Detta tillstånd beror inte bara på graden av separation mellan benen. Tidigare graviditeter kan också spela en roll.

Några vanliga faktorer som intensifierar bäckensmärta under graviditeten

Magens storlek

Oavsett om det är en stor bebis, tvillingar eller helt enkelt din naturliga läggning, utvecklar vissa kvinnor större mage under graviditeten.

Bäckenet känner definitivt effekterna av en större än genomsnittlig mage eftersom den har större vikt.

Beroende på storleken på kvinnans mage kan hon få intensivare bäckensmärta.

Befintlig övervikt

Om en kvinna var överviktig när hon blev gravid kan det också bidra till smärta i bäckenregionen.

Övervikt kan accentuera den börda som bäckenet måste bära. Även om foglossning inte förekommer, kan vikten i sig orsaka ett bäckenbråck.

Som du kan föreställa dig, kommer detta att ge upphov till ökad smärta i bäckenregionen.

Daglig belastning och fysisk påfrestning

Den ansträngning som en kvinnas muskler belastas med dagligen kan också förstärka ett bäckenbråck. Dessa kan komma plötsligt och utan förvarning.

Muskuloskeletala sjukdomar

Muskuloskeletala tillstånd kan ge upphov till svullnad i bäckenregionen, vilket i sin tur orsakar smärta under graviditeten.

Normalt har bäckensmärta under graviditeten inte bara en orsak. Detta gäller speciellt vid intensiv smärta.

Om smärtan är mycket stark, kan det bero på överdriven separation av bäckenbenen i kombination med en annan faktor.

Oavsett om de är direkta eller indirekta, orsakar dessa faktorer tryck eller ökad känslighet i bäckenet.

Tips för att lindra och förebygga bäckensmärta under graviditeten

  • Elastiskt magband: Användning av magband kan bidra till att minska trycket på bäckenzonen. Detta minskar smärtan och gör det lättare att utföra dagliga aktiviteter. Om en kvinna använder ett magband från början av graviditeten, kan detta till och med förhindra bäckensmärta helt och hållet genom att eliminera överbelastning.
    Gravid kvinna
  • Träna bäckenområdet: Det finns specifika övningar som fokuserar på att förbereda bäckenet inför förlossningen och göra den enklare och mindre smärtsam. Dessa övningar stärker ligamenten i blygdbensfogen. Som ett resultat får du en större flexibilitet när kroppen sträcker ut sig under graviditeten.
  • Hydroterapi: Hydroterapi, eller vattenterapi, möjliggör uppbyggnad av bäckenmusklerna under graviditeten. Detta lindrar ledsmärta i rygg och bäcken. Dessutom bidrar det även till att stärka lederna i dessa områden tack vare det motstånd som musklerna genererar när de rör sig genom vattnets motstånd.
  • Var särskilt försiktig under graviditeten: Det är självklart att du bör undvika hård träning under graviditeten – inte bara för att undvika bäckensmärta, utan också för ditt framtida barns säkerhet. Det är dock viktigt att bibehålla en bra hållning och undvika högklackade skor. Och, naturligtvis, gravida kvinnor bör undvika aktiviteter som innebär tunga lyft, att böja sig helt eller huka sig.
  • Smärtlindring: Smärtstillande medel är ett bra akutalternativ och sista utväg för att lindra din bäckensmärta under graviditeten. De rekommenderas oftast när smärtan är mycket stark eller medför en märkbar påverkan på dina dagliga aktiviteter.

Saker att tänka på

Under de sista månaderna av graviditeten är det särskilt viktigt att kvinnor följer anvisningarna från en professionell fysioterapeut innan de utför övningar som anstränger bäckenet.

Detta är för att undvika skador på grund av överansträngning och överbelastning eller att övningarna utförs på fel sätt. Om du skadar dig kan det förvärra din nuvarande situation och orsaka smärta och lidande i framtiden.

Samtidigt är det viktigt att du stämmer av med din läkare innan du tar några smärtstillande läkemedel – eller något läkemedel alls för den delen.

På så sätt kan din läkare berätta för dig vilka alternativ som är säkra under graviditeten och i vilka doser.

Självmedicinering under graviditeten kan medföra en stor risk både för din bebis utveckling och för din egen hälsa.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.