Vad händer under vecka 21 av graviditeten?

I vecka 21 av graviditeten är din bebis ungefär lika stor som en grapefrukt och du börjar känna dig mycket bättre då kroppen har vant sig vid hormonförändringarna. 
Vad händer under vecka 21 av graviditeten?

Senaste uppdateringen: 20 februari, 2020

Under vecka 21 av graviditeten känner många gravida kvinnor sin bebis rörelser. Han eller hon mäter nu cirka 18-25 centimeter och väger cirka 300 gram. Bebisen är ungefär lika stor som en grapefrukt.

Enligt medicinska studier är din bebis dessutom redan mycket aktiv, och flyttar sig ungefär 50 gånger varje timme. Dessa rörelser, några av dem reflexer, är utformade för att stimulera bebisens fysiska och mentala utveckling.

Dessutom mottar den utvecklande hjärnan nu elektriska signaler från kroppen. Dessa signaler relaterar huvudsakligen till att reagera på beröring, smärta, ljus och temperatur.

Din bebis utveckling i vecka 21 av graviditeten

Vid den här tiden börjar matsmältningssystemet utvecklas och mogna. Det låter din bebis svälja fostervätska och absorbera några av dess näringsämnen i tunntarmen. Resten av innehållet passerar till tjocktarmen. Men bebisen får fortfarande majoriteten av sina näringsämnen från vätskan som omger honom eller henne.

Dessutom börjar benmärgen att producera röda blodkroppar. Hittills har det varit leverns och mjältens uppgift. Naglar börjar också växa, även om de inte har hårdnat än. Detta, och tack vare närvaron av fostertalg (ett vaxartat ämne som täcker barnet), förhindrar att barnet river och skadar sig själv.

I pojkar sjunker testiklarna från bäckenet till pungen, medan flickors kroppar börjar bilda vaginan. I vecka 21 av graviditeten kan man ta reda på sin bebis kön, om bebisen är rätt placerad under ultraljudet.

Foster i vecka 21 av graviditeten.

Kroppsliga förändringar för mamman

Runt den här tiden känner sig den blivande mamman oftast mycket bättre. Kroppen har redan anpassat sig till de plötsliga hormonella förändringarna. De typiska obehagen från den första trimestern har försvunnit, och det obehag och den tyngd som tillkommer i slutet av graviditeten har fortfarande inte satt i.

I vecka 21 fortsätter livmodern att växa och mäter ungefär 20 centimeter. Detta kan leda till vissa förändringar, som inte nödvändigtvis påverkar alla gravida kvinnor på samma sätt:

  • Musklerna i buken och ändtarmen kan separera och leda till diastas i ändtarmen, vilket skulle framstå som en långsträckt utbuktning i mitten av buken.
  • Bristningar kan uppstå eftersom huden sträcker sig för att rymma livmoderns tillväxt.
  • Det är också möjligt att naveln poppar ut. Detta är vanligtvis tillfälligt och den kommer att återgå till sin ursprungliga position efter födseln.
  • Kvinnan kan märka av större vätskeretention och det brukar vara mer vaginala flytningar än vanligt. Dessa är vanligtvis normala och bör inte lukta för starkt. Bortsett från dessa flytningar kan man läcka lite urin vid till exempel hosta eller när man skrattar.

Råd och vård för vecka 21 av graviditeten

Ett av de bästa sätten att minska obehag, stress och sova bättre är att njuta av en bra massage.

Det här är ett bra tillfälle att börja ta vitaminer. Efter råd från din läkare kan du ta kosttillskott och vitaminer, till exempel vitamin C, D eller järn. Kombinerade med en balanserad och varierad kost ger de dig de nödvändiga näringsämnena för att stärka både dig och ditt barn.

Om du stör dig på dina bristningar kan du försöka ta upp kampen mot dem. För att göra det måste du hålla huden återfuktad och äta mat rik på vitaminerna A, C och E. Dessa är viktiga för syntes av kollagen i huden.

Gravid kvinna med vitaminer i handen.

Slutligen är det bästa sättet att minska obehag, stress och sova bättre att njuta av en bra massage. Förutom att göra dig avslappnad och lindra obehag stimulerar det cirkulationen.

Fosterdiagnostik: Morfologiskt ultraljud

Om det inte har gjorts tidigare är det under vecka 21 dags att utföra ett morfologiskt ultraljud. Förutom att ta mätningar av barnet gör man en detaljerad undersökning av fostrets morfologi.

Med detta ultraljud kan du se om det finns några abnormiteter i fostrets utveckling. På så sätt kan man diagnostisera eventuella missbildningar, och läkare kan se om det är nödvändigt att utföra fler tester, allt från fler ultraljud och blod- eller urinprov till fostervattenprov eller magnetisk resonanstomografi (MRI).

Ett morfologiskt ultraljud är av stor betydelse eftersom det möjliggör en mycket tidig upptäckt av anomalier. Tack vare medicinska framsteg är det möjligt att behandla och till och med lösa några av dessa problem. I vissa fall är lösningen en förändring i kost eller medicin och näringstillskott. I andra måste man dock tillgripa kirurgi, och detta diagnostiska ultraljud är avgörande för att hjälpa till med det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Calderón, Daniela Sequeira, et al. “Lumbalgia en el embarazo: abordaje para el médico general.” Revista Clínica de la Escuela de Medicina de la Universidad de Costa Rica 9.5 (2019): 34-38.
  • Martín-Martín, Sergio, et al. “Incontinencia urinaria en embarazo y postparto. Factores de riesgo asociados e influencia de los ejercicios del suelo pélvico.” Archivos españoles de urología 67.4 (2014): 323-330.
  • Parra-Saavedra, Miguel, et al. “Amniocentesis: guía práctica.” Diagnóstico Prenatal 25.1 (2014): 20-27.
  • Lugones Botell, Miguel, and Miguel R. Sarduy Nápoles. “Amnesia en el embarazo.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 45.1 (2019): 137-146.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.