Intressanta fakta om den femte veckan av graviditeten

Intressanta fakta om den femte veckan av graviditeten

Senaste uppdateringen: 30 juni, 2019

Den femte veckan av graviditeten motsvarar din tredje vecka som gravid. Embryot har nu blivit implanterat i livmodern och får nu näring från gulesäcken. Moderkakan håller fortfarande på att utvecklas. Vid 5 veckor är det troligt att du känner av illamående, svullnad och andra vanliga symptom.

Efter att ha tagit ett graviditetstest och fått ett positivt resultat bör du ta dig till mödravårdscentralen. Din läkare kommer att kunna bekräfta att du är gravid med större precision. Han eller hon kommer också att indikera ytterligare tester som du kanske behöver.

Blodprov och urinprov hjälper till att följa utvecklingen av fostret, liksom ett ultraljud. Om du är över 35 år kommer din läkare troligen att beställa mer utförliga tester. Detta inkluderar ett fostervattenprov.

Dessa prover innebär inte några påtagliga risker. Det är dock bra att veta att de är helt frivilliga. Om en kvinna inte vill delta i denna typ av provtagning måste hon inte göra det. Det är dock användbart för att upptäcka vissa avvikelser, till exempel kromosomavvikelser som Downs syndrom.

Vad händer under den femte veckan av graviditeten?

Under den femte veckan av graviditeten är det viktigt att man bekräftar att du helt säkert är gravid och kommer att få en bebis. Embryot mäter mellan 1,2 och 2,5 cm och har en C-formad kropp. Under de närmaste veckorna kommer hans eller hennes kropp att börja ta form. Du kommer att kunna observera dessa förändringar på ultraljudsbilder.

Denna fas i barnets utveckling kallar man den tripoblastiska perioden. Namnet kommer från gastrulationsprocessen, under vilket tre groddblad, eller skikt, bildas. Dessa skikt består av ektoderm, endoderm och mesoderm. Vart och ett av dessa skikt har en specifik, grundläggande funktion.

Ektodermet är ansvarig för att bilda det centrala nervsystemet. Samtidigt bildar endodermet bukspottkörteln, levern, tarmarna och sköldkörteln. Slutligen bildar mesodermet barnets skelett, muskler och cirkulationssystem.

kvinna i den femte veckan av graviditeten

Under den femte veckan av graviditeten läggs grunden för fostrets utveckling. Med slutförandet av gastrering kommer några av cellerna i mesodermet att ansvara för att skapa blodkärlen som bildar den tertiära korioniska villusen.

Dessa blodkärl skapar en koppling till embryot genom blodådror i navelsträngen. Slutligen etableras kommunikation mellan fostret och moderkakan. Detta resulterar i sin tur i det kardiovaskulära systemets slutliga funktion.

Att skaffa ett barn är ett stort beslut. Det är att för alltid bestämma att ditt hjärta ska vandra runt utanför din kropp.

-Elizabeth Stone-

Början på hjärtat vid 5 veckor

I vecka 5 börjar en liten cellklump att bildas i den embryonala vävnaden. Detta är hjärtat. Barnet ligger mellan två skyddsmembran som bildar gulesäcken, från vilken blodceller kommer att framträda.

Under denna tid börjar neuralröret att expandera för att skapa den främre delen av hjärnan. På dess sidor växer vävnader fram som till slut kommer att bli till muskler. Samtidigt kommer ryggmärgshinnor och binjurarna att växa fram från dessa celler.

När ska jag börja ändra mina vanor?

Om din livsstil skadar din hälsa eller din bebis är det dags för en förändring. Du bör sluta dricka alla alkoholhaltiga drycker helt under graviditeten. Försök att ersätta dem med färskpressad juice, teer som inte innehåller koffein eller bara vanligt, friskt vatten.

Se över hur mycket kaffe och koffein du får i dig, för det finns studier som indikerar att ett överdrivet intag inte är bra. Det är också dags att fimpa om du är rökare.

kvinna tar sönder cigarett

Träning

Det här är ett bra tillfälle att börja träna en lättare sport för att hålla sig i form. Kom ihåg att graviditeten inte är en sjukdom och ingenting kommer att hända med din bebis så länge du är försiktig.

Undvik att träna alltför hårt och aktiviteter som kräver häftiga rörelser. Prenatal yoga och simning är båda fördelaktiga för dina muskler och för din rygg. De förbättrar också din lungkapacitet. Att ta en snabb promenad är också ett bra sätt att koppla av och vara aktiv.

Kom ihåg att det är oerhört viktigt att du regelbundet går och träffar din barnmorska och följer hans eller hennes råd. Det här är det enda sättet att vara säker på att ditt barn växer på rätt sätt och att det inte uppstår några komplikationer. Var inte rädd att diskutera eventuella frågor om graviditeten och förlossningen med din läkare.

Många förstföderskor känner oro inför att föda, så det finns ingen anledning att skämmas om du känner dig nervös. Det här är en naturlig process som de flesta mammor går igenom någon gång, så du kan vara säker på att hitta någon som förstår dig. Och när du äntligen håller din lilla bebis i dina armar kommer du inse att alla mödor var mer än värda det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carmen López-Sánchez, Virginio García-López, José Mijares, José Antonio Domínguez, Francisco M. Sánchez-Margallo, Ignacio Santiago Álvarez-Miguel, Virginio García-Martínez. GASTRULACIÓN: PROCESO CLAVE EN LA FORMACIÓN DE UN NUEVO ORGANISMO. Revista ASEBIR. Junio 2013. Vol. 18. Núm, 1. Disponible en: https://revista.asebir.com/gastrulacion-proceso-clave-en-la-formacion-de-un-nuevo-organismo/
  • J.A. de León, J. Santolaya. El saco vitelino y su contribución al desarrollo del saco amniótico antes de las 6 semanas de gestación: a propósito de un caso de aborto retenido. Prog Obstet Ginecol 2003;46(12):568-70. DOI: 10.1016/S0304-5013(03)75951-2
  • Juan Pablo Rodríguez-Auad. Panorama de la infección por Listeria monocytogenes. Rev Chilena Infectol 2018; 35 (6): 649-657. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/pdf/rci/v35n6/0716-1018-rci-35-06-0649.pdf
  • Rita Sánchez Lombana, Martha Patricia Couret Cabrera, Doris Ginorio Gavito, Alfredo Nodarse Rodríguez, Niobys Sánchez Ramírez, Irina Soler Guibert, Ortúzar Chirino, Ana Mary Sanabria Arias, Ramón Alberto Peña Abreu. Toxoplasmosis y embarazo. Revista Cubana de Ginecología y Obstetricia 2012;38(1):99-106. Disponible en: http://scielo.sld.cu/pdf/gin/v38n1/gin12112.pdf

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.