Fördelarna med gravidkuddar

De fysiska förändringarna som sker under graviditeten kan göra det svårt att sova bekvämt. Som ett resultat av detta rekommenderar experter på området att man använder hjälpmedel som gravidkuddar.
Fördelarna med gravidkuddar

Senaste uppdateringen: 09 november, 2022

Gravidkuddar har blivit mycket populära föremål eftersom deras material och design hjälper gravida kvinnor att känna sig mer bekväma under tiden som de sover eller vilar. Kuddarna är viktiga hjälpmedel eftersom magen, som blir större och större, gör det allt svårare att hitta rätt position för en god natts sömn.

Allteftersom barnet växer uppstår även andra obekväma symtom som ländryggssmärta, huvudvärk, andningssvårigheter och förstås en känsla av irritabilitet som kan pågå hela dagen. Kämpar du fortfarande med sömnlöshet under din graviditet? Upptäck då alla anledningarna till varför denna typ av kudde har blivit en riktig gudagåva för många gravida kvinnor.

De fyra huvudsakliga fördelarna med gravidkuddar

För att specifikt kunna möta gravida kvinnors behov har flera olika typer av kuddar tagits fram. De varierar i design och tillverkningsmaterial, men alla har de samma syfte; att hjälpa gravida kvinnor att sova mer bekvämt. Här följer några av fördelarna med att använda dem:

1. Förebygger ryggsmärtor

På grund av sin ergonomiska design är gravidkuddar idealiska för att förebygga eller minska ryggsmärtor. Eftersom deras formgivning tillåter flera stödpunkter så minskas belastningen i den nedre delen av ryggen avsevärt.

2. Ger bättre sömnkvalitet

Utan tvekan är en av de främsta fördelarna med att välja en gravidkudde den att den ger dig bättre sömnkvalitet. Genom att förhindra obekväma positioner, samt dålig hållning och ryggsmärta, kan man som gravid kvinna somna lättare. Dessutom sover man djupare och drabbas av färre uppvaknanden vilka annars stör ens sömn under natten.

3. Stimulerar blodcirkulationen

Cirkulationsproblem är vanliga hos gravida kvinnor, och även om det inte räcker med att använda en speciell kudde för att lösa dem, så kan den bidra till en bättre blodcirkulation när man vilar. Det är värt att notera att ett sömnläge på vänster sida också är kopplat till en bättre cirkulation.

4. Förebygger magsyra

En dålig sömnställning kan också leda till magproblem som halsbränna. I detta avseende är användningen av en gravidkudde till stor hjälp eftersom den hjälper till med att hålla kroppen i rätt position.

En god komfort är nyckeln till att sova gott under graviditeten

Dagliga vanor påverkar kvaliteten på en gravid kvinnas sömn. Och förutom detta är det viktigt att ha en lämplig miljö där man sover. Ett rent, bekvämt rum med rätt temperatur gör det lättare att sova. Det är dock en väldigt bra idé att köpa en gravidkudde då dessa är speciellt framtagna för att minska eventuella besvär och dålig hållning.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.