5 knep för att lindra klåda under graviditeten

5 knep för att lindra klåda under graviditeten

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

En kvinnas liv förändras totalt under graviditeten. Hennes hormoner, hennes kropp och till och med hennes sinne framstår som helt annorlunda. Hon börjar uppleva noterbara förändringar, speciellt i sin hud. I den här artikeln tar vi en titt på hur man kan lindra klåda, som är ett vanligt förekommande obehag.

Generellt sett oroar sig framtida mödrar över hur de ska hantera alla dessa förändringar. Vissa av dem kan vara simpla, andra kan få konsekvenser om vi inte tar vissa nödvändiga steg för att hantera dem.

Sådant är fallet med klåda under graviditeten, en ofta obekväm situation som vi inte vet hur vi ska hantera och som ibland lämnar spår på våra kroppar. Att hantera det utan att orsaka större trauman utgör del av vår verklighet under alla graviditeter.

Klåda under graviditeten

När vi är gravida kan hela kroppen klia, men mest områden såsom brösten, magen och höfterna. Detta kan även kallas “pruritus” och uppstår när vår mage expanderar sig själv för att göra plats för barnet som växer fort.

Hormoner såsom östrogen kan nå så höga nivåer att det blir en av faktorerna som orsakar den besvärliga klådan.

Hur vanligt är det här obehaget?

Detta är ett vanligt symtom som påverkar runt 40 % av gravida kvinnor. Generellt sett inträffar det under andra eller tredje trimestern när huden spänner ut sig som mest. Det verkar vara ett vanligt obehag under den underbara processen som det är att bära en liten och ömtålig varelse i din livmoder.

Varför händer detta?

Gravid

Vi bör ha i åtanke att alla förändringar under graviditeten är viktiga vare sig det gäller immunförsvaret, det endokrina systemet eller ämnesomsättningen. Hudens vävnad eller utseende är inget undantag. Detta bidrar till uppkomsten av klåda och för med sig torrhet och irritation likaväl som flagnad av ytterhuden.

Ett annat symtom som du kanske upplever är att dina handflator och fotsulor blir röda och kliar. Detta beror på att hormonet östrogen ökar kraftigt. Detta brukar försvinna efter förlossningen.

Du bör inte vara orolig eftersom detta är fullt normalt, även om det är väldigt irriterande och till och med obehagligt.

Andra typer av utslag kan också uppstå. Ett exempel är ett utslag eller en fläck på magen som är mycket större än ett vanligt hudutslag. Så iögonfallande och stora att det ser ut som nässelutslag. Det kallas PUPPP (Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy) och är en allergiliknande klåda som är ovanlig men som kan uppstå hos gravida kvinnor. Den försvinner också som regel efter förlossningen.

Knep för att lindra klåda

Nu när vi tagit en titt på vad de olika typerna av klåda innebär ska vi visa dig 5 knep för att lindra det här obehaget.

  1. Ta en kall dusch och använd en icke-allergiframkallande tvål som är gjord på eller innehåller glycerin, mandlar, havregryn eller aloe vera.
  2. Använd en fuktkräm som är gjort på naturliga ingredienser eller gör din egen hemma och basera den på honung och kamomill. Eller använd naturliga oljor såsom mandel, kokos eller lavendel (den sistnämnda är känd för sin ypperliga förmåga att återställa det yttre hudlagret.)
  3. Drick mycket vatten och utför lätt motion såsom att gå promenader. Gör detta under dygnets svalare timmar. Detta kommer att öka din cirkulation och lindra klåda. Glöm inte att använda solkräm för att undvika missfärgning på kroppen på grund av eventuella utslag som utsätts för solljus.
  4. Bär löst sittande kläder och naturliga fibrer såsom bomull, och ljusa färger.
  5. Använd havregryn och bikarbonat.

Några tips för att lindra klåda effektivare

Vill lindra klåda

Här kommer några tips som du kan ha i åtanke för att stärka effektiviteten hos knepen vi nämnde ovan:

  • Försök att undvika varma bad eller duschar. Dessa torkar ut din hud och förvärrar klådan.
  • Använd naturliga disk- och tvättmedel samt rengöringsprodukter.
  • Skölj väl med svalt vatten och använd mjuka handdukar.
  • Försök att inte gå ut när det är som varmast eftersom det kan förvärra klådan.
  • Ring till doktorn omedelbart om du tror att du har cholestas eftersom det kan medföra vissa risker för ditt barn.
  • Håll dig där det är svalt och skuggigt så mycket som möjligt. Undvik kontakt med gamla objekt, smuts och kvalster.

Dessa rekommendationer kommer att hjälpa dig att hantera det här obehaget och tillåta dig att känna dig mer tillfreds medan du förbereder dig för den här speciella dagen, ankomsten av en ny familjemedlem.

Alla dessa förslag måste gå hand i hand med din barnmorskas vägledning och råd. Vi hoppas att vi får följa med dig under det bästa kapitlet i ditt liv, när du blir mamma.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.