15 unika flicknamn och deras betydelser

15 unika flicknamn och deras betydelser
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det finns många alternativ när det kommer till unika flicknamn. I den här artikeln finner du en lista med 15 utvalda tillsammans med deras betydelser.

Det finns olika unika flicknamn som inte är så traditionella. Visst kan klassiska namn vara vackra och fina, men en del föräldrar väljer något lite mer annorlunda när de döper sina barn.

Vi vet alla att identitet är mycket viktigt för unga tjejer. Om du väljer ett unikt eller ovanligt namn är det bäst att ta reda på vad det betyder.

I den här artikeln tar vi upp några unika namn för tjejer som framtida föräldrar kan överväga. Vi berättar också lite om namnens ursprung.

Idéer på unika flicknamn

Amaya: Detta namn kommer från Baskien i Spanien. Dess betydelse är inte helt klar. För vissa människor betyder det “slutet”, medan det för andra betyder “efterlängtad flicka”.

Aylin: Den latinamerikanska ursprungsbefolkningens kultur har också mycket att erbjuda. Aylin är ett namn som betyder “transparent” eller “klar”. Det var ett mycket vanligt namn bland inhemska stammar i Chile och Argentina.

Ainhoa: Detta är ett annat namn av baskiskt ursprung. Faktum är att det finns en stad med detta namn, där det finns en historisk bild av jungfru Maria. Många baskiska kvinnor heter Ainhoa.

Adara: För dem som vill lyfta fram sin dotters renhet kan Adara vara det perfekta valet. Det är av hebreiskt ursprung och betyder “jungfru” eller “ungmö”. Det finns också en stjärna som heter Adara.

Cassandra: Detta har grekiskt ursprung och är ett idealiskt namn för föräldrar som gillar starka namn med karaktär. Det betyder “skina”, “glänsa” och “människa”. Kung Priamos från Troja hade en dotter som hette Cassandra. Detta namn har också mytiska konnotationer.

Kendra: Detta är ett fint anglosaxiskt namn. Det är ett derivat av efternamnet Kendrick. Det betyder “hög kulle” på danska.

Har unika flicknamn

Namn med många olika betydelser

Melania: Om du vill betona hur söt din lilla flicka är, är Melania ett idealiskt flicknamn. Det hänvisar till den karaktäristiska sötman av honung och har sitt ursprung i det antika Grekland.

Minerva: Detta är namnet på den romerska gudinnan för visdom. På grekiska är dess motsvarighet Athena. För föräldrar som älskar mytologi, hänvisar detta namn till en av de mest dominerande gudarna från antiken.

Mireya: Detta är ett katalanskt namn som betyder “vacker”. Andra tolkar namnet som “beundransvärd”. Det kommer från det latinska ordet mirus som har att göra med skönhet.

Identitet är mycket viktigt för unga tjejer. Om du väljer ett unikt eller ovanligt namn är det bäst att ta reda på vad det betyder.

Sinfonia: Detta är ett rekommenderat namn för musikälskare. Detta namn betyder “symfoni”, som är ett musikstycke som komponeras för en orkester. Detta namn framkallar komplexitet, nåd och konstnärlig skönhet.

Paulina: Namnet är relaterat till den kristna aposteln Paulus. Paulina betyder “liten med storhet”.

Namn med grekiskt och arabiskt ursprung

Uxia: Detta är ett ganska extravagant namn; dess mening är varje förälders önskan. Uxia betydde “välfödd” på antikens grekiska. Så om du vill ha bra hälsa för ditt barn både fysiskt och mentalt är detta ett utmärkt val.

Xenia: Detta intressanta och eleganta namn har sitt ursprung i det antika Grekland. Xenia betyder “gästfrihet”. Det kan också användas som en synonym för “solidaritet”. Detta namn är vanligt i länder som Spanien och Ryssland.

Flicka som gungar

Yelina: Även om det kanske inte verkar som det, har detta namn grekiskt ursprung. Det betyder “den som skiner som solen”. Det används ofta i latinamerikanska länder.

Zenda: Detta namn har arabiskt ursprung och betyder “helig kvinna”. Men vissa tror att namnet har persiskt ursprung och hänvisar till ordet “liv”. Om du föredrar ett namn som har transcendentala och andliga konnotationer, är Zenda ett utmärkt val.

Dessa är bara några unika flicknamn som har både vackra och positiva betydelser.

Vi vill alla att våra döttrar ska ha namn som ger associationer till storhet. Många föräldrar vill också välja namn som har en andlig betydelse.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.