12 vackra germanska flicknamn

Om du gillar namn som är fulla av styrka och personlighet så kan ett namn med germanskt ursprung vara det bästa valet för din lilla flicka.
12 vackra germanska flicknamn
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 04 mars, 2019

Varför inte gå emot strömmen och välja ett av dessa typiskt germanska flicknamn?

Har du precis fått reda på att du väntar en flicka? Grattis! Nu när du vet det så är det dags att välja det perfekta namnet för din dotter.

Det är viktigt att komma ihåg att de flesta germanska flicknamn har en innebörd som är förknippad med makt, kamp, värdighet, berömmelse och framgång.

Andra namn med germanskt ursprung uttrycker lycka, styrka och karaktär.

Att välja rätt namn kan vara avhängigt många faktorer. Kultur och familjetradition kan spela in, och därtill önskan att välja ett namn som är originellt.

Med det här i åtanke väljer många familjer ett germanskt namn till sin lilla dotter.

12 germanska flicknamn

Om du är intresserad av namn med germanskt ursprung så kommer här en lista med 12 olika möjligheter.

1) Adalia

Det första exemplet på vår lista av germanska flicknamn är Adalia, ett namn med dubbel härstamning. Det har rötter i både det tyska och hebreiska språket.

Det här flicknamnet betyder “den ädla”. På hebreiska kommer det från ett pojknamn som förekom i Gamla testamentet och betyder “Gud är rättvis”.

Intressant nog så är också Adalia namnet på en kommun i Valladolid-regionen i Spanien. Namnet brukade förr också syfta på staden Antalya på Medelhavets kust i södra Turkiet.

2) Alicia

Alice och Alicia är de förkortade formerna av det germanska namnet Adalheidis, som betyder “enkel, med en ädel själ”. Andra varianter är Elise och Alisa.

Kända personer med det här namnet inkluderar sångerskan Alicia Keys och den spanska pianisten Alicia de Larrocha.

Flicka i säng

3) Carla

Det här är den kvinnliga formen av det germanska pojknamnet Karl, som betyder “fri man” eller “stark man”. Carla kan därför förstås som “modig och fri kvinna”.

Populära varianter inkluderar Karla, Carlotta och Carolina. Det har också varit populärt i den spansktalande världen sedan 1970-talet.

4) Emma

Emma är ett av de populäraste germanska flicknamnen idag. Det härstammar från det gammelhögtyska ordet ermen som betyder “hel” eller “allomfattande”.

Från början användes Emma som en förkortning på namn som börjar på ermen. Emma är också ett smeknamn för flickor som heter Amelia och Emmeline.

5) Edina

Edina betyder “rik vän”. Det är den kvinnliga formen av det engelska och tyska namnet Edwin.

“Jag hoppas att min dotter växer upp stark och inte definierar sig själv utifrån sitt utseende, utan utifrån egenskaper som gör henne till en intelligent, stark och ansvarsfull kvinna.”
– Isaih Mustafa-

6) Frida

Frida är ett namn med gammeltyskt ursprung. Det kommer ifrån ordet Fridu, som betyder “fred”.

Frida Kahlo, den mexikanska konstnären, är utan tvivel den mest kända Frida i historien. Hon är känd för sin unika skönhet och uppseendeväckande talang.

7) Gisele

Det här är ett namn vars musikaliska läte framkallar en inre styrka. Gisele (eller Gisela) kommer från det gammeltyska Gisil-hard som betyder “hon som är stark som en pil” eller “hon som är en mäktig pil”.

8) Irma

Irma är den diminutiva formen av Irmina, som kommer ifrån den tyska roten Irmin. Det här gamla namnet betyder “stor” eller “majestätisk”. Namnet är också en referens till guden Irmin, en mäktig gudomlighet i den nordiska mytologin.

9) Linda

Linda är den vanligaste kortformen av germanska namn såsom Hermelinda, Adelinde eller Belinda. Vissa författare föreslår att det kan komma ifrån det germanska ordet lind, som betyder sköld”. Andra etymologer argumenterar däremot för att namnet kommer ifrån linda/lindo, som betyder vacker eller attraktiv på modern spanska och portugisiska.

Flicka på äng

10) Melba

Namnen Milva, Milba eller Melba betyder “vänlig och skyddande”. Den senare formen är också ett kärvänligt sätt att referera till den australienska staden Melbourne.

11) Roselyn

Roselyn är ett annat namn som har mer än en möjlig rot. Den första, och mest självklara, är en kombination av namnen Rose och Lynn. Den andra etymologin föreslår att det kommer ifrån germanska Rosalind, som betyder “tam häst” eller “vacker ros”.

12) Odilia

Det sista exemplet på den här listan av germanska flicknamn, Odilia, betyder “godsfrun” eller “ägaren av rikedom”. Namnet är en diminutiv form av gammeltyska Oda.

Det finns många möjliga flicknamn med germansk rot, alla lika vackra.

Om du vill ge din dotter ett namn som står ut från mängden så är de här alternativen några som är värda att fundera på.

Prata med din partner och se vilka namn ni gillar bäst!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.