10 mödor och glädjeämnen med att vara gravid

10 mödor och glädjeämnen med att vara gravid
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 05 februari, 2019

I denna artikel kommer vi att gå igenom de mödor och glädjeämnen som är viktigast under graviditeten. Graviditeten medför många “bra” och “dåliga” saker som radikalt kan förändra livet för en kvinna och hennes partner.

Att vara medveten om dessa förändringar kommer hjälpa den blivande mamman att vara bättre förberedd på att möta dessa mödor och glädjeämnen.

Graviditeten kan vara omvälvande för både kvinnan och hennes partner. De fysiska och psykiska förändringarna som uppstår tvingar fram vissa förändringar i deras livsstil.

Alla hanterar förändringar på sitt eget sätt. För vissa kvinnor, särskilt de som redan har blivit mödrar tidigare, är graviditeten ett vackert skede där en unik anknytning byggs upp med det ofödda barnet.

För andra kvinnor är det dock svårt att gå igenom så många förändringar. Därför tror vi att det är viktigt att berätta ärligt om graviditetens mödor och glädjeämnen.

10 mödor och glädjeämnen med att vara gravid

Här är en lista över 5 glädjeämnen som graviditeten medför:

5 glädjeämnen med att vara gravid

1. Ett nytt liv lyser upp dina dagar

Många säger att du inte kan känna sann kärlek förrän du har ett barn. Att vara gravid kan vara en av de mest givande upplevelserna i ditt liv.

Medan du går igenom graviditeten, känner du en ren kärlek som du vet kommer att vara för evigt.

Precis på samma sätt som barnet betyder allt för dig, bör du veta att som förälder betyder du också allt för barnet. Banden mellan föräldrar och barn har styrkan att förändra liv.

2. Familjen expanderar och dina planer blir konkreta

Förr eller senare vill nästan alla bilda familj. Du har redan tagit det första steget: eller tagit ett nytt steg om det inte är ditt första barn.

Det är stadiet där du alltid har föreställt dig själv. Du kommer få hålla din bebis i din famn, du får se den lära sig gå, växa, gå till skolan och leka med sina syskon.

Glädjen du delade med din partner kommer nu att delas mellan tre personer. Det kan sägas att du börjar uppfylla ditt livs drömmar.

3. Bandet till din partner stärks

Från och med nu kommer du och din partner att ha många vackra aktiviteter framför er.

Att välja ett namn, inreda barnrummet och planera ett liv för barnet som är på väg, kommer att vara viktigt för er båda, vilket gör att ni älskar varandra mer än någonsin.

Mamma, pappa och två barn gosar


4. Din femininitet kommer att blomma ut ännu mer

Visste du att graviditeten medför många estetiska fördelar för din kropp? Ditt hår blir finare och ljusare och huden blir mjukare tack vare ökad blodtillförsel.

Dina bröst och kurvor ökar också i volym. Du är den vackraste kvinnan vart du än går!

5. Du kommer att leva ett hälsosammare liv

Även om graviditeten kan vara besvärlig för kvinnor, har den också många positiva effekter på din hälsa. En fördel som graviditeten medför är att det minskar risken för bröstcancer.

Dessutom tvingas vi följa hälsosamma vanor under graviditeten och det har många positiva effekter på din vitalitet.

Slutligen kan graviditeten orsaka att menstruationsvärk försvinner och det har också kopplats till ökad sexuell lust.

Många säger att du inte kan känna sann kärlek förrän du har ett barn.

5 mödor som vi drabbas av under graviditeten

Här är listan med 5 mödor som graviditeten medför:

1. Ditt arbete är inte längre det viktigaste

De flesta kvinnor väljer att fortsätta med sitt vanliga arbetsschema när de upptäcker att de är gravida. Det här är helt normalt!

Det kan dock finnas dagar när du inte känner dig kapabel att klara av en dags arbete. Under stunder som dessa är det viktigt att känna till dina rättigheter.

Beroende på land kan antalet dagar du kan vara ledig före och efter förlossningen variera. Det bör alltid vara den blivande mammas val att bestämma hur hon vill fördela dem.

2. Ditt sexliv

Denna aspekt beror på paret. Som vi sagt tidigare kan kvinnor känna sig mer lustfyllda under graviditeten. Detta sker emellertid inte i alla fall.

Sex under graviditeten rekommenderas dock eftersom det kan ge många fördelar.

Under första trimestern när illamåendet, obehaget och den psykologiska inverkan av graviditetsnyheten tar ut sin rätt, kan sexuella aktiviteter minska.

Detta kan också inträffa under de sista veckorna eftersom moderns mage kan störa de flesta sexställningarna.

3. Gå ut med vänner

Du bör aldrig offra ditt sociala liv för graviditeten. Ditt sociala liv bör ge dig stöd och tröst under de olika stadierna av de nio månader som graviditeten varar.

Men det är också sant att du inte kommer att kunna följa med i ditt vanliga tempo. Under graviditeten bör du tänka efter före du hänger med på fester, konserter, fotbollsmatcher eller någon form av evenemang där det är trångt. Är det något som du verkligen orkar med?

Nekande hand

4. Sport

Fysisk aktivitet och motion är hälsosamt och det rekommenderas även under graviditeten, men du bör avstå från att utöva vissa sporter. Kontaktsporter bör undvikas eftersom de utgör direkta risker för fostrets hälsa.

Sporter som går bra att utöva inkluderar simning, promenader, spinning och yoga. Exempel på sporter som du bör hålla dig borta från under graviditeten är:

  • Kampsporter.
  • Alla extrema sporter, som till exempel fallskärmshoppning.
  • Högintensiv sport.
  • Sporter som praktiseras med en boll eller andra element som kan skada magen.
  • Hoppsporter.

5. Osunda vanor

Det är mycket tydligt att det är självklart att sluta röka och dricka alkohol under graviditeten. Även om det låter självklart kan det vara en mycket svår uppgift för kvinnor som är vana vid detta.

Osunda vanor måste brytas för den lilla människans välbefinnande. Tobaksanvändning kan orsaka tillväxtproblem, för tidig födsel och andningssjukdomar. Alkohol har också negativa effekter på barnets hälsa.

Sammanfattningsvis kan de mödor och glädjeämnen som graviditeten medför radikalt förändra din livsstil, åtminstone tillfälligt.

Det är viktigt att ha en positiv inställning och att få kärlek och sällskap för att ta sig igenom dessa mödor och glädjeämnen på ett lyckligt och positivt sätt.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.