Hur många veckor varar graviditeten?

Hur många veckor varar graviditeten?
Leticia María Fernández Gutiérrez

Skriven och verifierad av psykopedagogen Leticia María Fernández Gutiérrez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Hur många veckor varar graviditeten? Varje gravid kvinna som går på undersökningar räknar dagarna för att hänga med i sitt fosters utveckling. Idag ska vi förklara graviditeten i veckor.

Det är normalt att ha gott om tvivel vid den första graviditeten. En av de vanligaste är exakt hur länge den kommer vara. Om du är förstagångsmamma tror du säkert att graviditeten varar i nio månader, men det är inte riktigt fallet.

En normal graviditet varar i runt 40 veckor. Men om varje månad har fyra veckor så blir väl det tio månader? 10 månader!? Ja, det är sant. Men hur?

Varar graviditeten i nio månader?

Hur länge varar graviditeten? Det råder ingen tvekan om att svaret är 40 veckor. Men när vi mäter hur långt gången en graviditet är så mäter vi inte från befruktningen. Detta eftersom vi inte vet exakt när detta skedde.

Så när läkaren ger dig en siffra i veckor så börjar det från och med den sista dagen av din menstruation. Det innebär att själva befruktningen skedde två veckor innan eller efter detta datum.

Ultraljud av mage

Men det är viktigt att komma ihåg att när du väl genomgått ditt första ultraljud, kommer du veta exakt hur långt gången du är. Detta är en av uppgifterna läkaren får av denna undersökning.

När detta är klargjort fungerar matten perfekt. Graviditeten kommer vara i 38 till 42 veckor. Inom detta spann kommer bebisen vara helt utvecklad. Vid det laget anses graviditeten vara fullbordad.

Kan en bebis födas innan graviditeten är fullbordad?

Givetvis. För varje vecka som går blir din bebis mer utvecklad och motståndskraftig. Bebisar som föds vid åtta eller till och med sju månader har överlevt utan större utvecklingsmässiga svårigheter. Vid multipla graviditeter är tidig födsel relativt vanligt. Detta eftersom bebisarna har mindre plats i livmodern.

Även om bebisen föds i förtid så är komplikationer inte givet. Ett foster kan överleva från 26 veckor, trots att det vid det laget inte är färdigutvecklat. Detta är den tidigaste födseln där en bebis har överlevt. Men det är långt från idealiskt.

Ju tidigare en för tidig bebis föds, desto allvarligare kan komplikationerna vara.

Hur delar man upp graviditetens varaktighet?

Graviditetens varaktighet delas upp i tre skeden eller trimester beroende på utvecklingen av fostret. Dessa trimester kan i sin tur delas upp i veckor:

Bebis i livmodern
  • Första trimestern: vecka 1-12Runt vecka 5 börjar bebisens hjärta att slå.
  • Andra trimestern: vecka 13-28. Under vecka 15 har genitalierna utvecklats fullt, så vi kan se vilket kön bebisen har. Mellan vecka 17 och 18 börjar bebisen kunna höra, även om den inte helt kan urskilja ljud.
  • Tredje trimestern: vecka 29-40. I detta slutliga skede ökar bebisen dramatiskt i storlek. Vid vecka 29 kommer din bebis börja blinka, se ljus och skuggor samt få pupiller som kan vidgas.

Varje trimester involverar olika milstolpar i utvecklingen av fostret. Med den stora mängd information som finns om graviditeter kan man följa bebisens framsteg och utvecklingen hos varje organ.

Vid varje vecka av graviditeten kan du ta reda på vad som sker med din kropp. Detta kommer hjälpa dig att få tiden att gå medan du väntar på din bebis.

När du närmar dig vecka 38 kommer bebisen börja lägga sig i position för förlossningen. De flesta bebisar hamnar i denna position på egen hand, med huvudet mellan benen i bäckenet. Nu är bebisen redo att födas närsomhelst.

Vid vilket skede du än är så ska du tala med din läkare för att få all information du vill ha om utveckling av embryo och foster under graviditeten. Varar graviditeten i 40 veckor så har du trots allt gott om tid att göra efterforskningar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.