Vad är en lotusfödsel?
En lotusfödsel är ett sätt att se på födseln på ett naturligt sätt. Vid en lotusfödsel låter man moderkakan förbli i kontakt med barnet genom navelsträngen tills den avlägsnar sig naturligt. Denna process tar vanligtvis mellan 3 och 10 dagar efter förlossningen.
En gradvis övergång
I de allra flesta fall klipper man av navelsträngen artificiellt efter födseln, och därmed upphör barnets förening med moderkakan. Det här utförs av läkare eller barnmorska och ibland av den nyblivna pappan.
En lotusfödsel tillåter denna separation att ske gradvis. Det betyder att barnet fortsätter sitta fast vid sin naturliga näringskälla, moderkakan, tills den faller av av sig själv.
Normalt faller navelsträngen av mellan 3 och 10 dagar efter förlossningen. I det ögonblicket skiljer sig barnet från det band som har knutit det samman med sin mamma under nio månaders graviditet.
En födelse som planeras enligt denna praxis innebär att inget medicinskt ingrepp utförs för att ta bort navelsträngen.
Stegen som utgör en lotusfödsel är följande:
- Barnet lämnar livmodern.
- Senare föder mamman fram moderkakan, vanligtvis ungefär 30 minuter efter det att barnet kom ut.
- Man klipper då inte av navelsträngen utan barnet förblir kopplat till moderkakan tills navelsträngen lossnar naturligt.
Ursprunget till lotusfödslar
Lotusfödseln har fått sitt namn efter sin skapare, Clair Lotus Day. År 1974 ifrågasatte denna forskare från Kalifornien varför man klippte av navelsträngen, och hon studerade även primatologen Jane Goodalls arbete.
Hennes undersökningar ledde henne till att själv föda enligt denna nya praxis. Sedan dess har många födslar genomförts på detta sätt, vilket har gett upphov till flera kontroverser.
Varierade åsikter: Naturlig metod eller riskabel?
Det finns motstridiga åsikter om det här tillvägagångssättet.
Å ena sidan anser traditionell medicin att det utgör en riskfaktor för barnet. I grund och botten ses det som en källa till infektion om man inte tar hand om och avlägsnar moderkakan.
Å andra sidan tilltalar det till de som vill prioritera en naturlig process. De betonar fördelarna med att tillhandahålla näringsämnen till barnet och en mindre drastisk separation av dess huvudsakliga källa till all näring under graviditeten.
Fördelar med lotusfödsel
Moderkakan är barnets främsta källa till näringsämnen. Det är ett organ som pumpar 500-700 ml blod till livmodern varje minut. På detta sätt förser den även barnet med syre, såväl som hormoner.
Den är också ansvarig för att föra bort skadliga ämnen genom moderns blodomlopp. Mammans system filtrerar sedan blodet genom sina njurar.
Efter födseln fortsätter moderkakan att ge näringsämnen genom navelsträngen.
De som försvarar lotusfödslar anser att det är ett gradvis sätt att hjälpa barnet att anpassa sig till nya förutsättningar. De säger vidare att bidraget av näringsämnen som barnet tar emot utanför livmodern är avgörande för barnets tillväxt, utveckling och hälsa.
Processen kräver särskild vård som man måste vara väl informerad om för att undvika infektioner och andra allvarligare problem:
- Efter födseln och förlossningen, inklusive utstötningen av moderkakan, måste moderkakan tvättas med varmt vatten för att ta bort eventuellt återstående blod.
- Låt det rinna av och torka den med en pappershandduk. Man tillsätter vanligtvis salt för att påskynda torkningsprocessen.
- Sedan är moderkakan insvept eller placerad i en öppen silkespåse och placerad bredvid barnet.
En översikt
Andemeningen som cirkulerar kring lotusfödslar är en vision om medicin, natur och människan. Enligt forskare i ämnet är det en process som utmanar många medicinska myter som vi har blivit vana vid.
När man beaktar det faktum att moderkakan är en integrerad del av barnet är den naturliga attityden att man låter processen fortlöpa som den naturligt skulle ha gjort utan medicinskt ingripande.
Sanningen är att det helt enkelt är ett annat sätt att se på förlossningen, men som med alla medicinska procedurer rekommenderar vi att du rådgör med din läkare innan du fattar några beslut.