Vad du behöver under de första veckorna med din bebis

Vad du behöver under de första veckorna med din bebis
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Under graviditeten har du kanske fundera över hur ditt nya liv kommer att bli när du kommer hem med din nyfödde. Sanningen är att behöver du mycket tålamod för att vänja dig vid ditt nya liv. De första veckorna med din nyfödde är allt annat än lätta.

Hur förberedd du än känner dig och hur mycket du än vill komma hem med din lille finns det några saker du bör tänka på som kan hjälpa dig igenom de första veckorna.

Du kanske får en bra start med en snabb återhämtning och mycket mer energi än du känt under de sista veckorna av din graviditet. Och du kommer förmodligen inte att kunna sluta le när du ser på din bebis, även om huset är upp och ned. 

Du kommer att vara mer intresserad av att ta foton än att damma. Det är normalt. Du kommer förmodligen vara helt uppslukad av din bebis, precis som om du var förälskad.

Men när dagarna går kan det börja kännas som om saker faller isär. Det är då det är bra om du sätter dig ned och ser över saker och ting. Du kommer inse att hela ditt liv cirkulerar runt amning, rapar, blöjbyten, gråt och otillräcklig sömn.

Du kanske också inser att ditt humör förändras, och att du behöver gråta då och då.

trötthet under första veckorna

Det är inte lätt – du behöver hjälp

Det spelar ingen roll hur många barn du hade innan eller om det är din förstfödde. Vare sig du har planerat och förberett innan kommer ditt liv att förändras och de första veckorna är inte lätta. De första veckorna är en bergochdalbana både fysiskt och psykiskt.

Det första du behöver göra under de första veckorna hemma är att samla dina bästa vänner och familj omkring dig. De som är kapabla att hjälpa till utan att be om något i gengäld eller bara får dig att le därför att du behöver det.

Det kan vara din mamma, din svärmor, din bästa vän, din svärfar, en bror eller syster, en faster eller moster… vem som helst som du vet kommer att hjälpa dig villkorslöst.

Men såväl som att ha dessa människor omkring sig är det viktigt att följa några råd, som kan göra stor skillnad under de första veckorna med en nyfödd hemma.

Gå ut

Även om du inte känner för det, gör det. Om du kan gå ut själv en stund är det bättre. Frisk luft och den enkla akten av att promenera kan göra underverk på ditt sinnestillstånd. En halvtimmes promenad kan göra stor skillnad för dig.

Du kommer att spendera timtals med din bebis, så lämna den med din partner eller någon annan du litar på och gå ut. Andas djupt, låt naturen fylla på dina batterier och gå sedan hem till din bebis med ett leende på läpparna.

de underbara första veckorna

Andra saker du behöver under de första veckorna

Det finns många saker du behöver under de första veckorna med din bebis, men de flesta är inte materiella. Du behöver inte bara mat, kläder, en barnvagn och så vidare. Du har andra behov för att kunna gå igenom den här fasen.

Notera:

  • Gå ut och njut av att få ett mål lagat åt dig
  • Be en familjemedlem att laga och frysa in mat så att du alltid har något färdigt
  • Ta ett varmt bubbelbad
  • Ta hand om dig själv och njut av dig själv
  • Se på när ditt barn sover
  • Ta hand om förhållandet med din partner

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.